Vecka 41 2016

Mangofjärilen

Vi välkomnade tre nya vänner i barngruppen. Första dagarna har vi haft olika lekstationer där barnen själv har valt aktivitet. Vi har lekt ihop och sjungit, spelat rytminstrument och målat känslor.

Vi har även lekt Lanta Animal Walfare i små grupper. Barnen har vaccinerat olika djur och även byggt upp ett sjukhus för människor.

Förskoleklassen har fokuserat på att komma i fas med alla uppgifter eftersom Susanne kommer nästa vecka och kommer att ta över. Vi har varit på bokstavsjakt och samlat ord på H.

I torsdags hade hela skolan samarbetsdag. Vi åkte alla till Caussarina park och eleverna blev indelade i åldersblandade grupper. Vi utmanades med olika samarbetslekar som bygga pyramid med våra kroppar, byggstation, hopprepet, tennisbollen, forma med naturmaterial och en övning med att lyfta en pinne. Jätterolig dag med många roliga klurigheter.

Vi avslutade veckan med Thai. Doeramon kom och lärde oss om olika djur. Vi avtackade vår vän Moltas i Salan med den bästa guldmedaljen från Lilla Svenska Skolan. En ceremoni som alla barnen väntar på och får när de slutar.

Ha en jättefin helg!

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Allra först vill jag välkomna Josefine som går i tvåan till Snäckan. Välkommen!

Den här veckan är det Snäckans elever som står för innehållet i veckobrevet. Eleverna berättar vad som hänt i veckan, och jag skriver. Håll till godo!

Isac vill berätta att de haft en ny lärare, eller vikarie, i tre dagar eftersom Stina var bortrest. Hon hette Julia. Det var bra att hon hjälpte till jättemycket! Mira kommer ihåg att de stötte på problem en dag när Julia var här, nämligen att våran aircondition slutade fungera! Det var jättevarmt. De fick gå in till Mangon och jobba där, och det var skönt.

När vi hade bild gjorde vi teckningar där vi fick blåsa målarfärg med sugrör, säger Josefine. Det var roligt och det blev konstiga figurer. En av Josefines figurer fick fyra ben! Olivia berättar om idrotten. De spelade spökboll, lekte kullekar och hade stafett. Spökbollen var roligast för man fick springa runt så mycket!

Fler vill berätta att vi har haft samarbetsdag, då alla elever i skolan blandades i smågrupper. Vi passade på när det var strömavbrott. Amanda kommer ihåg att parken vi var i kallas Casuarina park. Grupperna löste problem genom att samarbeta på olika sätt. Oliver tycker att den stationen där man fick bygga en staty av människor var roligast, Leia gillade att bygga saker av sand, stenar och pinnar bäst.

Elna berättar att vi idag, fredag, hade vi en tyst minut för Thailands kung som dog igår. Kungen kröntes när han var 18 år och är den kung som varit regent längst av alla levande regenter. Tuva-Li vet att kungen var sjuk länge innan han dog. Han var kung i 70 år. Saga berättar att kungen blev jättegammal och att han var på sjukhus när han dog.

Idag är det Elnas sista dag i skolan, för på söndag åker hon hem till Sverige. Alma berättar att de ritat teckningar till henne. Vi kommer att sakna Elna mycket när hon åkt och hoppas att vi ses igen!

Trevlig helg önskar alla Snäckor

Stina

 

3-4:an Hajen

Nu fyller det på med nya hajar varje vecka, härligt! I måndags började Bastian hos oss på Hajen och vi hälsar honom välkommen till oss.

På tisdagens idrottslektion värmde vi upp med danskull under ledning av vår VFU-student Julia. När vi var lagom uppvärmda delade vi upp oss i två lag, ritade upp en plan i sanden och spelade spökboll. För en del var detta en ny lek men det fungerade jättebra, kul! Avslutningsvis körde vi stafetter uppdelade på fyra lag där de fick springa baklänges, gå på alla fyra, gå krabbgång, hoppa grodhopp med mera. Och som alltid efter idrottslektionen var alla sådär härligt svettiga

Under veckans ”Salan sjunger” passade vi på att gå igenom gruppindelningen inför torsdagens utflykt, därefter gjorde vi en variant på ”dansstopp” á la Pelle.

Den här veckan har vi jobbat mycket med problemlösning på matten. De har fått träna sig att rita diagram och grafer. De har sedan fått lösa uppgifter genom att läsa av ett sådant diagram.

Vi har lagt mycket tid på skrivprojektet ”Ön” där eleverna skriver en berättelse bestående av fem kapitel. Här får de bland mycket annat träna sig på att beskriva personer, miljöer, vad man upplever med sina sinnen, ha en röd tråd och skriva ett avslut. De får också läsa varandras texter och ge kompisen respons på den.

På grund av strömavbrottet passade vi på att lägga vår samarbetsdag i Casuarinaparken i torsdags. Eleverna fick gå runt i åldersblandade grupper till åtta stationer där de på olika sätt fick träna samarbete. En mycket trevlig förmiddag!

Eftersom det var Hajen som ansvarade för fredagssamlingen i Salan avslutade vi veckan med att hålla i en frågesport med temat Thailand. Inte helt lätt men någon grupp prickade in alla rätt, bra jobbat!

Ha en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Eftersom Kokosnötterna (just nu) har många fler elever än Bananerna, så har vi bestämt att alla elever i årskurs 6 får gå med bananerna, åtminstone fram till vecka 43 (eventuellt längre). Kokosnötterna kommer därför att bestå av endast åk 5 ett tag framöver.

I torsdags var det strömavbrott på Koh Lanta. För att vi inte skulle behöva sitta och svettas i klassrummen hela dagen så anordnades en utflykt för alla elever till Casorina Park, där eleverna fick arbeta med olika samarbetsövningar. Det var härligt att se hur de alla samarbetade över åldersgränserna! På eftermiddagen delade vi in oss i klassvis igen. Kokosnötterna hade laboration tillsammans med min VFU-student Linnéa, det handlade om vatten och ”tryck”. Roligt och utmanande för eleverna, då en del i laborationen handlade om att ta reda på VARFÖR det som hände faktiskt hände. Eleverna fick också träna sina naturvetenskapliga tankegångar ytterligare genom att skriva en labbrapport.

Vi har även utsett elevrådsrepresentanter. Jamie representerar Bananerna och Vincent är vice-elevrådsrepresentanter (eventuellt kommer vi justera detta beroende på hur uppdelningen av Kokosnötter och Bananer kommer att se ut fortsättningsvis). På tisdagen genomförde vi det första klassrådet, och på fredagen det första elevrådet. Många konstruktiva synpunkter fördes fram och vi (Jag och Linnéa) har tydligt pekat på det inflytande varje elev har på skolan och att de har möjlighet att påverka.

Har generellt fungerat bra denna vecka och jag är stolt över att kunna lämna över dessa duktiga och skötsamma elever till Linnéa när hon ska utvecklas i sin roll som lärare.

Med vänliga hälsningar

Pelle

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har Izabelle kommit och förstärkt Bananerna. Vi önskar henne varmt välkommen!

Eftersom Kokosnötterna (just nu) har många fler elever än Bananerna, så har vi bestämt att alla elever i årskurs 6 får gå med bananerna, åtminstone fram till vecka 43 (eventuellt längre). De elever som går i årskurs 6 har verkligen hängt på de äldre eleverna på ett mycket positivt sätt under veckan – det har verkligen varit roligt att se hur de så snabbt har ”blivit Bananer”. Även de elever som går i årskurs 7-8 har tagit väl hand om de nya Bananerna.

I torsdags var det strömavbrott på Koh Lanta. För att vi inte skulle behöva sitta och svettas i klassrummen hela dagen så anordnades en utflykt för alla elever till Casorina Park, där eleverna fick arbeta med olika samarbetsövningar. Det var härligt att se hur de alla samarbetade över åldersgränserna! På eftermiddagen delade vi in oss i klassvis igen, och Bananerna fick, bland annat, gå ned till stranden för att skapa ”konst i naturen”, vilket innebär att man arbetar med mönster, färger, former och material som finns i naturen. Eleverna skapade ett gigantiskt höstlöv, av snäckor, färggranna löv, kokosnötter och pinnar. Riktigt vackert! Och passande också eftersom hösten definitivt har anlänt hemma i Sverige.

Vi har även utsett elevrådsrepresentanter. Elin representerar Bananerna och Noah är vice-elevrådsrepresentanter, utifall Elin skulle vara bortrest eller sjuk. På tisdagen genomförde vi det första klassrådet, och på fredagen det första elevrådet. Många konstruktiva synpunkter fördes fram, och vi skall definitivt arbeta vidare med dem.

Med vänliga hälsningar

Sofia