Vecka 41 2013

Förskoleklassen/förskolan Fjärilen

En ny härlig vecka med nya utmaningar är här igen. Vi började måndagen med att organisera och sortera bland våra utklädnings-kläder. Vi skrev och ritade lappar tillsammans som vi satte upp på platserna som vi skapat. Det blev en bra och tydlig ordning på avdelningen. En av fjärilsbarnen berättade om Pisuas besök i familjen.  Att Pisua tagit steget att våga ännu mer och lära sig akrobatikkonster. Att våga träna på framåtvolter, bakåtvolter, brygga och stå på händer har gjort att Pisua känner sig modig och stolt.

Pisua berättar om ett experiment som larven fått lära sig. Hur fångar man vinden? Barnen resonerade och fick berättat att segelbåtar, kvarnar och drakar kan fånga vinden. Barnet som tagit hem Pisua berättade att man kan fånga vinden bara genom att ha en påse. När vi kom ut provade vi och fångade stora luftbubblor i påsarna. Vi satte på snöre och provade använda påsarna som drakar när vi sprang över gräsmattan. Vi fick påsarna att lyfta med vinden!

På tisdagen var det dags med idrott i Salan. Vi värmde upp med miniröris och fortsatte med billeken och avslutade med leken under hökens vingar. Idrotten är mycket uppskattad av barnen och för varje gång lär vi oss följa med i träningsrörelserna. När vi skulle duscha i slangen kom ett dundrande regn och situationen utvecklades till en gemensam vattenfontänslek.

På torsdagen gick de äldsta barnen ner till stranden för att lära och upptäcka vad som finns i havsmiljön. Vi sökte strandfynd och doppade fötterna i havet. Vi fortsatte att skapa en strandmiljö av snäckor, bråten, koraller och färger på fredagen. Det var en härlig skaparkänsla och barnen var mycket fokuserade och intresserade.

Ha en trevlig helg

Sharon, Lill och Ida

 

1-2:an Snäckan

I början på denna vecka har jag Lovisa varit på visumresa till Malaysia. Så mina lärarkandidater, Lovisa och Sarah tillsammans med Kattis har haft ansvar för klassen.

Eleverna har arbetat med vårt tema barnkonventionen artikel 5 som låter så här.” Dina föräldrar har störst ansvar för dig. De ska ge dig kärlek, mat och kläder och se till att du får gå i skolan”. Efter att ha läst sagan och haft en diskussion med eleverna gjordes skräpmonster.

Glass har jag bjudit på igen för eleverna har läst över 1000 sidor i sina böcker, bra jobbat!

Vi har startat med vårt NO-tema som handlar om att lära sig mer om Thailand. Eleverna väljer olika saker de vill veta mer om som t.ex. olika fiskar, frukter, djur, seder och regler. Vet ni om att en regel är att man inte får klappa varandra på huvudet i Thailand. Detta beror på huvudet är den heligaste kroppsdelen. Det finns även 20 olika sorters bananer och en enda klase kan väga över 50kg.

Ha en bra och solig helg önskar:

Lovisa, Sara och Lovisa

 

5-9:an Hajen/Kokosnöten

Måndag till onsdag denna vecka var Pia på visumresa i Kuala Lumpur, det innebar för klassen att de fick ha Kattis som vikarie.

Elevernas individuella arbete har legat i fokus och det har inneburit alltifrån funktioner och algebra, kemiska lösningar och blandningar till oregelbundna engelska verb och Thailändska djur.

Eftersom Kattis gillar att prata har det också blivit en del diskussioner, vi har bland annat pratat om hur man lär bäst i olika ämnen eller ämnesområden, att resa genom tiden över Berings sund och varför den finländska skolan ligger så högt på världsrankningen.  Intressanta diskussioner allihop!

I tisdags på idrotten värmde vi upp med en kull-lek vi kallar ”Alla ut”, därefter en stafett och sen låg fokus på kast med liten boll. Inför den avslutande övningen överraskades vi av ett skyfall och vi blev mer eller mindre duschade redan då. Det var kul tyckte många.

Vi avslutade tisdagen med att ”knepa och knåpa”. Eleverna fick tre uppgifter att klura med. Den första handlade om att få ihop tre bilder till två, den andra om att klippa efter en mall som inte var helt lätt att förstå och den sista var ett snörproblem som eleverna skulle trassla sig ur. Hjärncellerna arbetade för högtryck kan jag lova och vi hade riktigt kul!

Torsdagen var den dagen då vi fick lägga mycket tid på att träna inför avslutningen i Salan denna vecka. Många ideer om vad som skulle framföras fanns och efter tag hade man enats om vad som skulle göras. Temat blev björnar och då blev det olika sånger om björnar som eleverna gjorde danser till.

Det blev en härlig avslutning i Salan, det var Bumbibjörnar, Gummibjörnar, Bamse och Baloo som önskade alla elever och föräldrar en trevlig helg!

Ha en mysig helg!

Pia och Kattis