Vecka 41 2012

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi fortsatt vårt tema om jaget. Vi har ritat av våra kroppar på stora papper och ritat dit ansikte och klistrat dit hår. Vi har även gjort fot och handavtryck vilket barnen tyckte var kul. Efteråt blev det sköna fot och handbad, nästan som lite spa. Denna vecka har ju Sofia och Gustav börjat hos oss och då har vi lekt mycket för att lära känna varandra. Populära lekar har varit doktorslek, frisörlek och affär.

Vi har haft ett skönt rörelsepass nere vid havet med de äldre eleverna som våra tre lärarkandidater Annika, Elina och Oskar hade anordnat. Vi hade lekar till uppvärmning och sedan hade vi olika stationer med bollövningar. Hela passet avslutades med fotbollsmatch och ett härligt dopp i havet.

Under veckan har vi sjungit många sånger med mycket rörelser i, dessa sånger kommer vi att uppträda med i Salan på fredagsavslutningen vecka 43.

Nästa vecka ser vi fram emot att få träffa Teodor som kommer till oss på Fjärilen.

Ha en bra helg!
Maritha och Annika

 

1-2:an Snäckan

Nu har jag arbetat min första vecka med barnen i skolan och det har varit fantastiskt roligt att få börja lära känna era barn. Jag ser fram emot en lång period av roligt och spännande arbete tillsammans.

Denna vecka har vi arbetat med sagan om Guldlock och de tre små björnarna. Först fick barnen höra sagan, sedan fick de måla bilder till olika delar, återberätta den och skriva sagan, var och en efter sin förmåga. Utifrån sagan jobbade vi även med matte med begrepp som längre, kortare, högre, lägre, dubbelt och hälften. Till slut dramatiserade vi sagan tillsammans och barnen fick prova på att spela olika roller, det blev en liten teater som vi fick möjlighet att visa de på fredagsavslutningen.

Vi har börjat arbeta med ”veckans ramsa”, vi säger ramsan tillsammans, klappar rytmer och letar rim.  Vi har även sjungit och spelat både nya och gamla sånger.

I matte har vi tränat oss på att dela upp tal genom leken ”gömma tal.” Tillsammans med en kamrat turas man om att arbeta med ett tal i taget. Man tar så många knappar som talet är och delar upp mellan sina två händer. Den ena handen får kamraten se och sedan ska han eller hon gissa hur många knappar som finns kvar i den andra handen. Detta är väldigt bra träning för att bli säker på talen mellan 0-10.

Så smått börjar vi nu också att arbeta med vårt Thailandstema. Vi var nere på stranden och plockat allt möjligt vi kunde hitta. Barnen sorterade sina strandfynd i grupper utifrån olika likheter och skillnader de upptäckte. Det blev grupper med: växter, pinnar, löv, det som lever i havet, snäckor och musslor, musslor som såg lika dana ut, stenar, taggigt, hårt, mjukt, långt, kort, runt eller samma färger. Vi gjorde därefter ”veckans experiment” och testade vilka saker som flöt eller sjönk, efter att vi gjort vår egen hypotes.

Vår affär har vi använt denna vecka för att lära oss namnen på olika frukter på engelska och hur man kan frågar efter något man vill köpa och hur mycket det kostar. Vi använder låtsaspengar och betalar och växlar, allt på engelska.

På utvärderingen av veckan sa barnen att de vill göra flera och svårare experiment, de hade lärt sig nya ord på engelska och de tyckte att det roligaste under veckan var att bada efter idrotten och lyssna på vår högläsningsbok ”fantasifararen”.

Tack för denna fina vecka!

Anita och Oskar

 

3-6:an Hajen

Veckans pyssel är en uppskattad rastaktivitet hos oss. Denna vecka har eleverna fått tillverka armband i makraméteknik, något som kräver lite fingerfärdighet. Det blev fina armband i vackra färger!

Vi har fortsatt vårt dikttema. Elina, vår VFU-student, har inspirerat eleverna att skriva en så kallad diamantdikt. Man skulle tänka på någonting som man tycker om att göra och sedan skriva passande ord i form av en diamant. Det blev bl. a dikter om fotboll, simning och slöjd.

En annan uppgift denna vecka var att välja ett djur att skriva om. Dikten skulle heta ”Djur ber” och handla om vad ett djur skulle kunna önska sig. Det blev bl. a en zebra som önskade att ränderna inte skulle försvinna och en elefant som ville åka till vattenfallet och bada.

Denna vecka har vi haft vårt första prov i matematik, det var Astrid som hade procent och sannolikhetsprov. För övrigt så rullade matten på för de andra.

När det gäller NO så har vi fortsatt med elläran. Här har vi gjort undersökningar om serie och parallellkopplingar för att få kunskap hur olika strömkretsar fungerar. Eleverna har testat vilka saker som leder ström. Detta har lett fram till resonemang om varför lampan lyser men inte sladden fast båda består av metall. Vi har också gått igenom olika symboler inom elläran och hur glödlampan ser ut inuti.

Engelskan handlade för de äldre eleverna om filmer och kända personer. I samband med det fick de träna på engelska adjektiv som kan användas för att uttrycka att något är bra eller dåligt. De yngre har arbetat med räkneorden upp till femtio och namn på olika möbler.

I medeltidstemat har vi läst om hur vanligt folk levde och att en bonde var tvungen att betala skatt, ett tionde skulle prästen ha. Vi har också läst om att det fanns många olika slags hantverkare i staden som skräddare, smeder och tunnbindare. Varje yrke hade sin förening som kallades skrå.

Musiken handlade även denna vecka om Bach. Eleverna fick höra om hur hans liv gestaltade sig och dessutom lyssna på några kända musikstycken. Vi tittade också på bilder av olika orglar och en cembalo.

På bilden fortsatte vi med vårt mönstertema. Denna gång fick eleverna skapa ett mönster genom att utgå från två punkter. Genom punkterna skulle de med linjal dra linjer i solfjädersform. Det hela blev ett dekorativt mönster som sedan målades i ett begränsat antal färger.

På slöjden har eleverna fortsatt med påbörjade arbeten som att sy tavlor och slöjdpåsar.

Våra tre lärarstudenter hade denna vecka hand om idrotten. Alla träffades på stranden. Först blev det uppvärmning med två roliga lekar, ambulanskull och tunnelkull. Det hördes många skratt från både barn och personal när man skulle befria någon som blivit kullad genom att krypa mellan benen på den! Sandig blev man dessutom! Efter flera drickapauser i värmen var det dags för tre olika stationer med olika bollövningar. Idrottspasset avslutades med en fotbollsmatch. Gissa om det efteråt var skönt att svalka av sig i det härliga havet!

1-2:an hade hand om samlingen. Vi fick se en härlig teaterföreställning om ”Guldlock och de tre björnarna”. Tack för denna fina underhållning!

Hoppas att alla får en härlig helg så ses vi på måndag!
Birgit, Clas och Elina