Vecka 41 2010

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har Beppe, Elina och Lucas börjat på Fjärilen så veckan har handlat mycket om att lära känna varandra och leka tillsammans.

Vi har också åkt till sagolandet och fått lyssna och titta på sagan om Bockarna Bruse, vi sjöng också sången. Vid nästa tillfälle provade vi att göra drama av sagan. Alla barn ville prova så vi fick göra den flera gånger.

På skapande konstnär har vi gjort instrument av toalettrullar med fyllning av stenar, papper eller snäckor. Sedan har vi målat dem i fina färger. Det ska bli roligt att spela med dem nästa vecka.

Sofia  hade planerat idrott med en massa samarbetsövningar, bl.a. skulle man krypa bredvid varandra med ett tyg över alla så att det såg ut som en sköldpadda som kom gående.

Emmie har gjort en massagesaga med de större barnen, det tyckte de var skönt.

Så har vi firat Lowe som fyllde 4 år, alla barn ritade varsin fin teckning som vi band ihop till en bok. Sång och ett grattiskort blev det också på födelsedagen.

Sist men inte minst fick vi se på en rolig cirkus som Snäckorna visade på fredagsavslutningen i Salan.

Nu önskar jag och lärarstudenterna er en trevlig helg.
Emmie, Sofia och Christina

1-2:an Snäckan

Veckan har rullat på som vanligt. Vi har under några pass i veckan använt ett klassrum till, där jag har kunnat gå in med 1:orna och 2:orna för sig. 1:orna arbetar med ljudning av bokstäver, sätta ihop ord, rim och ramsor, skriva på raden, se att bokstäverna ser olika ut och att kunna skriva egna berättelser. 2:orna har arbetat med dubbelteckning denna veckan. Vi har pratat mycket om detta, och hur det låter när man en bokstav efter osv. Vi har även gått igenom varför vi använder planeringsboken och hur vi på bästa sätt skall använda den.

I tisdags fick vi vår första thailändska lektion. Barnen kan ju en hel del redan, men vi fick lära oss flera nya ord. Bland annat, sitta, gå och stå. Och vårt eget veckans thaiord är gott= arroy och jättegottt= arroy makma.

I onsdags hade vi ännu en simlektion. Anneli och Anna var jätteduktiga med barnen i vattnet. Idag fick de prova på att hämta upp saker ifrån botten, de simmade både bröst och ryggsim och såklart fick de leka en stund också. Härligt.

I onsdags blev vi också alla bjudna på glass av Anneli. Det var hennes sista dag hos oss. Tråkigt för oss, men jättekul att ha haft henne här. Och jättegott med glass efter maten en svettig dag när vi inte hade någon ström.

Torsdagen fortsatte med hela skolan sjunger. Nu börjar vi bli många i salan. Kul. Två ny sånger lärde vi oss idag, Kastanjen och När jag borstar tänderna.
Vi övar för fullt inför fredagens uppträdande. Barnen är förväntansfulla och så klart nervösa.

Fredagen fortsätter med ute matte. Vi övar vidare med positionssystemet. Nu lägger vi till hundratal och tusental. Vi jobbade också med udda och jämna tal. Efter utemattten så blev det en stund inne i matteböckerna.

På eftermiddagen övade vi för fullt med vår cirkus. Och så till slut så fick vi visa upp den. Barnen var otroligt duktiga. De klarade allt galant. De vågade och var jättemodiga. Tack så mycket alla barnen på SNÄCKAN.

Ha en jätteskön helg
Anna och Marita

3-4:an Hajen

Denna vecka började vi här inne hos Hajarna, med att fira Olivias födelsedag, då det bjöds på sång och massor av hurrarop. Vi har vissa traditioner som vi gör när någon fyller år, bl.a. får eleven bestämma över en aktivitet som vi alla skall göra. Olivia hade valt att vi skulle spela ”Spökjägarna” och det visade sig vara ett jätteroligt spel.

Även denna vecka har vi haft förmånen att ha lärarkandidaten Sara hos oss i klassen.

En del av hemkunskapen på skolan bedrivs på Baan Café i Saladan, denna vecka var det Hajarnas tur att åka. Albin, Denzel och Erik åkte dit med Sara och bakade Kärleksmumsmuffins. Här har vi definitivt ett gäng duktiga bagare, för det var bland de godaste muffins vi har ätit.

De som var kvar i klassen hade tjejsnack där vi pratade om hur man skall vara mot varandra och hur man kan hjälpa någon som kommer ny till klassen.

Vi har också arbetat med vårt tema Thailand, denna vecka har vi fokuserat på Koh Lanta Yai. Det har skrivits fakta om ön, sen har vi också skrivit och målat bilder av våra favoritställen på ön.

Klassen har startat upp vårt nästa tema, det är Vikingatiden och vi kommer att lära oss många spännande saker kring denna period i vår historia. Ni kommer att få se en del av det redan på samlingen nästa fredag, jag säger inte mer just nu…

Vi har gjort klart vår bilduppgift ”Sharkstreet” där alla har fått måla sitt drömhus. Vill jag bo i staden eller på landet och hur huset ska se ut var några av frågorna som vi tog ställning till. Det blev en fin gata med väldigt fina hus och brevlådor.

I svenskan har vi arbetat speciellt med meningsbyggnad. Hur en mening ser ut, hur den börjar och hur den slutar är lite av det som vi har jobbat med. Vi hade lite olika ”huller om buller”-meningar som vi rättade både enskilt och tillsammans.

På engelskan har vi fortsatt vårt arbete med kroppens olika delar, vi har målat en alien och skrivit ut kroppsdelar på.

I matematiken denna vecka har vi arbetat med de fyra olika räknesätten och olika metoder att räkna ut samma tal.

Thaiundervisningen har startat på allvar nu, kul att få lära sig lite av språket i det land som vi bor i.

Idag startade vi dagen med simträning på Slow Down, simfröken Agneta var med och höll i det.

Veckan avslutades traditionsenligt med samling i Salan, där Snäckorna bjöd på cirkus och det var en fantastisk föreställning.

Nu återstår det bara för oss att önska er alla en riktigt trevlig helg.
Maria och Sara

7-9:an Bananen

Veckan började som vanligt med att hela skolan samlades i Salan och nya elever på skolan hälsades välkommen. Sedan tog vi i med gemensamma krafter och sjöng den thailändska nationalsången samtidigt som fanan hissades. Därefter påbörjade vi veckans jobb.

I måndags jobbade vi vidare med lite gruppdiskussioner gällande kompistryck och så vidare. I naturkunskapen arbetade Arjuna med ekologi, Zätha med fotosyntesen, Natalie med fåglar och Viktoria + Sofus med alkohol och droger.

På tisdagens engelska pass hade Natalie glosförhör vilket gick galant. Träning ger färdighet! Resten av eleverna fortsatte enligt sina planeringar.

I torsdags började vi med thai-undervisning här på Lilla svenska skolan. Vi kommer att försöka lära oss lite grundläggande termer inom det thailändska språket.

På fredagens idrottslektion var hela klassen och simmade. Vi testade av både bröstsim, ryggsim och dykning. Sedan provade vi även på lite livräddning. I fredags jobbade vi på som vanligt också med lite slöjd.

Veckan avslutades med en fantastisk cirkus av 1-2:an. Det var verkligen otroligt roligt att se! Därefter sjöng vi tillsammans den thailändska nationalsången och så var även denna vecka över.

Trevlig helg på er alla!
Erik, lärare 7-9:an