Vecka 41 2008

Förskolan Fjärilen

Vi har i veckan hälsat barnen välkomna till oss. Under veckan som gått har vi lärt känna varandra lite mer, därför har vi lekt en hel del rollekar.
Vi tränar oss också på att komma in i våra nya rutiner och regler. Just nu lär vi oss en  ”godmorgonsång” som vi sjunger tillsammans på morgonen.

I onsdags var vi nere på stranden och tittade på hur den ser ut. Där hittade vi många snäckor som vi tog med oss till förskolan och sedan sorterade vi upp dem i stora och små snäckor.

På torsdags eftermiddagen var vi salan tillsammans med de andra barnen på skolan ”Hela-Skolan-Sjunger”.Där fick vi lära oss nya sånger, en sång på engelska hade så roliga ord så den har vi gått och nynnat  på. Nu har vi skrivit av texten så vi ska lära oss den.

Lisbeth Johansson, förskolelärare

 

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har som vanligt varit mycket rolig och innehållsrik, den ena dagen är absolut inte den andra lik.

Vi har varit nere på stranden två gånger, på måndagen plockade vi snäckor och lekte , vi hittade en stor bra och skuggig plats.
På onsdagen hade vi gympa som Eva-Marie och Ida ledde. Det var frisbee-brännboll och olika samarbetsövningar, statyer och spegeln.

På språklekarna har vi börjat med att lyssna efter första  ljudet i ord, både i våra namn och andra ord. Vi har gjort övningar med saker i påsar, jämfört och lyssnat efter samma ljud.

På tisdagen efter lunch tog vi fram vattenfärg och barnen målade jättefina elefanter med hjälp av sitt handavtryck.

På mattepratet har vi tränat på att känna igen talmönster på tärningen. Vi gjorde en övning där man slår tärningen och beroende av tärningsmönstret man får så ritar man t.ex sexa= krage osv. resultatet blir en clown.

På livskunskapen presenterade vi våra olika familjer med hjälp av gubbar, vi diskuterade kring och jämförde våra olika familjer. Efteråt fick barnen också rita sina familjer.
Vi har också sjungit sånger med olika känslor, t.ex  En arg, Imse vimse spindel, en ledsen, små grodorna och en glad, lilla snigel , jättekul.

 

Barnen berättar:

Det var jättekul att måla elefanter, sa JOHANNES.
Det är kul att spela pingis, sa OSKAR.
Vi har grävt mycket i sandlådan det är jättekul, sa MOA.
Det var kul när vi spelade frisbee-brännboll, sa GOTTFRID.
Vi  bygger mycket med magneterna nu, det är jättekul, sa ZEB.
Jag tycker det är kul att spela bandy, sa ALEC

 

Ha en skön helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Det verkar som att klockan går fortare här i värmen! Återigen är det fredag och veckan är slut!

Vi fick 2 nya elever i veckan och är nu totalt 7 elever i klassen. Astrid smygstartade redan på fredagen eftersom hon gick i skolan förra året och kände till våra rutiner. Axel smälte lätt in i gruppen och började jobba direkt med både matte och svenska.

Varmt var det under tisdagen då hela ön var strömlös. Ingen air-condition på hela dagen och termometern visade hela 34 grader. Vi pustade och svettades…

Våra mormorerade papper limmade vi på till en fin bok. I matematiken arbetar vi med Tema väder och vår Väderbok kommer vi att arbeta med under hela läsåret. Vi gick igenom hur man läser av en termometer och letade upp alla ord som har med väder att göra.

På engelskan kom 3:orna in som vanligt och vi lärde in ännu en sång. Alla sjunger glatt och många ord fastnar lätt på det här viset.
Under den andra lektionen på fredag lekte vi tåg och gav oss iväg på en resa. 7 glosor med anknytning till resan lärdes in.

På torsdagen var det premiär för ”Hela skolan sjunger”. Vi samlades i Salan och sjöng 4 sånger tillsammans. Alla klämde i för full hals och verkade trivas tillsammans.

Under idrotten på stranden lärde vi oss att spela  freesbee–brännboll. Det var inte helt lätt att få iväg skivan!

På måndag hälsar vi en ny elev välkommen till klassen.

Jag hoppas att alla får en trevlig helg.

Agneta Ask, åk 1-2

 

3-6:an Hajen

Hur många av er som läser detta plockar fram ett plingande änglaspel till Jul? Vi tjuvstartade i alla fall med det nu i veckan. Inte för att det snart är Jul utan för att vi gjorde ett experiment om luft! Har ni funderat över hur det kommer sig att änglaspelet snurrar? Det fick eleverna inne i Hajen göra. Om ni har en ”haj” där hemma tycker jag att ni ska fråga vad vi kom fram till! I annat fall får ni vänta till Jul och själva klura på den frågan!

Ida och Eva-Marie höll även den här veckan i en praktisk matematikövning i salan. Uppgiften var att uppskatta och mäta omkrets; inte bara av en rektangel utan också en cirkel. Om man själv får testa och mäta diametern på en cirkel och sedan upptäcka att omkretsen alltid är ungefär tre gånger så lång, så blir det lättare att förstå att Omkretsen = diametern x pi (3,14), eller hur!

Den här veckan var det återigen dags för Hajen att planera något för fredagsavslutningen. Ganska snabbt kom alla överens om att göra akrobatiska övningar! Eftersom det inte är min starka sida, så fick Linnea ta kommandot! Eleverna tränade några gånger under veckan och hade då jätteroligt! Uppvisningen inför alla förväntansfulla föräldrar gick också väldigt bra!

Lotta Olsson, lärare åk 3-6