Vecka 41 2007

Nu har det gått 6 veckor sedan skolstart – tiden går verkligen fort när man har roligt. Skolgården och klassrummen fylls med fler barn, fröknar och föräldrar. Nu är vi tillräckligt många för att hönorna inte skall våga sig in på området.


Vill gärna dela med mig några visdomsord (som jag läst i en tidning). Tycker att det passar eftersom vi alla (tror jag) har fått träna vårt tålamod och kreativa tänkande i detta underbara land emellanåt. Någon klok person skrev: Se en möjlighet i varje svårighet. Istället för en svårighet i varje möjlighet.

 

Detta har vi gjort i förskolan och förskoleklassen

Vi, Jennie & Cathrine, stortrivs på förskolan och ser framemot dagarna som vi tillbringar tillsammans med dessa goa barn.  På en vecka hinner vi gör en massa roliga saker. Dagarna består av en hel del fri lek uppblandat med olika pedagogiska aktiviteter

Denna veckan har vi t ex haft frukttema. Vi har pratat om de olika frukterna och om vad de heter på svenska, thai och engelska. Vi har gjort teckningar av frukter. Vi har så klart smakat på dom och så har vi planterat fröer i krukor på dagisgården. Till krukorna skrev vi fina skyltar med namnen på frukten. Nu hoppas vi att dom växer snabbt!

Eftersom våran ”longtailbåt” äntligen är färdig – det blev såååå fin – så har vi lekt sjörövare väldigt mycket den här veckan.

6-åringarna jobbar på med siffrorna och med sin bokstavsbok, dom klipper, klistrar, ritar och skriver. De yngre barnen har bland annat gjort självporträtt.

Veckans sång: En kulen natt
Veckans ramsa: Äppelpäppel (klappramsa)

Cathrine Ingebrigtsen & Jennie Enenge

Detta har vi bland annat gjort i åk 1-2

Vi har en hel del och stå i 1-2:an. Vi tränar mycket på och läsa, skriva och räkna. Tvåorna läste och jobbade bl a med ”Mickes Brev” som är en slags läsförståelse.

Vi har fortsatt med våran gemensamma saga och pratat mycket om hur en saga är uppbyggd. På fredagssamlingen läste vi upp resultatet och visade illustrationerna som vi gjort. Alla tyckte att det var jättebra!

Flera av barnen håller på och tillverkar laborativt matte material som dom skall ha på mattelektionerna.

Den här veckan har vi haft en hel del roligt ihop med 3-7:an, på gymnastiken då vi hade bollekar och under musikpasset då vi sjöng om ”förhatliga mygg” och dansade Jenka.

Under torsdagens utflykt fick vi lära oss en massa nya saker om djuren och naturen på Koh Lanta och i Thailand. En del av det vi har lärt oss har vi med text och bild berättat om i våra thailandsböcker.

Elisabeth Lundmark

Så här har vi det i 3-7:an

Den här veckan fick vi ”tillökning” i klassen med fem  nya elever. Vi hoppas att Elin, Anna, Astrix, Niklas och Kristoffer kommer att trivas hos oss. Nu är vi en 3-7:a och det kommer vi att vara de närmaste veckorna.

Veckans arbete har handlat mycket om Thailand. Varje elev har börjat att författa sin egen faktabok om landet. Vi har bl a lärt oss lite allmän fakta om Thailand och om vett och etikett. Något som intresserade eleverna var när vi jämförde Sverige och Thailand. Vi la märke till att det finns mycket som Sverige och Thailand har gemensamt. Men det finns också väldigt mycket som skiljer sig åt – speciellt då vi diskuterade vett och etikett.

Det var ett varmt idrottspass på stranden under onsdagsmorgonen. Eleverna fick pröva på att spela volleyboll med badboll och att spela fotboll med händerna och inte använda fötterna. Det blev många drickapauser. Före en avslappnande massage saga svalkade vi av oss i böljan den blå.

Under torsdagseftermiddagen gjorde vi, tillsammans med 1-2:an ett besök i Mangroveträsket. På ditresan tittade vi på en nyplanterad ananasodling. Värmen, till trots, klädde vi oss i säkra flytvästar innan vi tog oss ombord på de två longtailbåtar som tog oss runt Mangroveträsket. Till allas glädje fick vi se en hel del apor på nära håll. Vi fick också möjlighet till att bjuda dem på deras favorit föda – bananer. Tänk vilka härliga och spännande upplevelser Thailands natur och djurliv har att erbjuda oss!

Veckans mattekul bjöd på en tipspromenad med kluriga mattefrågor. De löstes utan några större problem. Fredagens samling i Salan gick i sagans tecken. Det var 1-2:an de presenterade en egen illustrerad saga som gick rakt in i våra hjärtan. Vilka kreativa elever!

Ann-Sofi Ericsson

Nästa vecka:

–    Under måndagen och tisdagen är jag (Helena) och Susanna vikare för Jennie & Cathrine på förskolan
–    Jenn, Åsa och Kristin gör sin sista vecka hos oss.
–    Under onsdagen kommer vi att ha en samarbetsdag på stranden, mer info kommer i nästa vecka.

 

Hoppas att ni får en solig helg!

Helena