vecka 40 2018

Förskola-förskoleklass Fjärilen

Första veckan i oktober och vi har varmt och fint väder, till skillnad mot Sverige där det nu börjar bli kallt. Vi hoppas att de därhemma tänder ljus och myser inomhus.

Denna vecka har vi hälsat en ny kompis välkommen och det gick inte många minuter förrän hon var inne i barngruppen. Min lilla barnaskara är en grupp roliga, nyfikna, varma och lekfulla barn som har kul tillsammans.

I tisdags var vi till ett risfält och fick prova på att plantera ris. Det var geggigt och blött men spännande! Vi lärde oss att ris är en viktig gröda. Riset planteras här i sydost Asien då plantan behöver mycket vatten och länder som Kina, Vietnam, Thailand och södra delen av Indien har monsunregn. Utöver vatten behöver plantan också sol, näring och syre. Det finns ca 40 000 olika former av ris som odlas i världens alla hörn- förutom Antarktis.

Kanelbullens dag firades på skolan. LärarMalin hade bakat fantastiskt goda bullar som alla på skolan fick mumsa i sig. Efter det lekte vi alla tillsammans i Salan.

Fredagen startades med samling på stranden. Där blandade vi oss i olika grupper och lekte/samarbetade. Det är så kul att vara alla tillsammans!

Må så gott! /Anna

 

1-3:an Geckon

Den här veckan har vi hittat på mycket kul!

Vi har fått ännu fler nya kompisar i klassen!

Vi åkte till ett risfält och fick testa på att plantera ris, det var häftigt! Innan dess tittade vi på en power point om ris och lärde oss en massa.

I torsdags firade vi kanelbullens dag genom att ha tillsammanstid med namnlekar och mumsa på kanelbullar! Supergott!

I fredags hade vi samarbetsdag på stranden. Vi skulle lösa olika uppgifter tillsammans i blandade grupper. Vi fick transportera vatten i små muggar för att fylla en hink, det var kast med kokosnöt, vända på en filt samtidigt som alla står på den, känna på mystiska saker i påsar utan att se och bygga med tangram. Jätteskoj att göra roliga saker tillsammans hela skolan!

Ha en underbar helg!

Camilla och Helene

 

4-5:an Hajen

Det här var veckan när alla elever och skolans personal åkte och för att lära oss att plantera ris. När vi kom fram till risfältet fick vi ett knippe med risplantor av risodlarna. Sedan var det bara att hoppa i risfältet, som bestod av vatten och lera över anklarna. Eleverna tyckte först att det var lite väl lerigt men när de sedan började få till snitsen att plantera gick det undan och en del ville aldrig sluta. Några elever funderade sedan till och med på att bli risodlare. Nu får vi vänta tre långa månader på att riset ska skördas.

I de olika skolämnena har eleverna arbetat på.

I svenskan har det gjorts intervjuer, tankekartor, rimmats och skrivit olika slags dikter. Läst i sin roman 3×20 minuter. Eleverna har även skrivit faktatexter om sin bilduppgift.

I matematiken har eleverna arbetat med de fyra räknesätten, tal med olika decimaler, bråk, längd, omkrets och area.

I engelskan har vi haft hörövningar, siffror och kommunikationsspel.  I grammatiken har vi arbetat med adjektiv, presens-s, have/has och is/are.

Solen strålade vackert när vi skulle fortsätta med Friidrotten på stranden. Den här veckan övade vi på höjdhopp och häck, vilket eleverna klarade mycket bra.

Torsdagseftermiddagen och samlingen i Salan bjöd på en stor glad överraskning för eleverna. En av lärarna hade bakat och bjöd på fantastiskt goda kanelbullar. Det var trots allt ”Kanelbullens dag”. Alla jublade och sa MUMS!

Veckan avslutades med att hela skolan träffades på stranden för att ha olika samarbetsövningar.

Ha en go helg önskar Hajarna

 

6-9:an Kokosnöten

Den här veckan har varit en händelserik vecka. Vi har både planerat ris, haft samarbetsövningar på stranden och ätit kanelbullar.
Besöket på risplantaget i tisdags tyckte alla elever var väldigt kul, även om det var lite lerigt.
I fredags hade hela skolan samarbetsövningar på stranden. Eleverna utförde en massa roliga uppdrag, det var alltifrån att kasta kokosnöt till att bygga tangram. De jobbade i blandade grupper med äldre och yngre elever tillsammans. Eleverna i kokosnöten fick ta ansvar som gruppledare i grupperna, då de är äldst. De skötte sitt uppdrag mycket bra.

Veckans höjdpunkt var i torsdags när vi firade vi kanelbullens tag. På tillsammanstiden fick alla elever förutom att leka namnlekar smaska i sig nybakta kanelbullar.

I klassrummet har vi jobbat på mest efter de egna planeringarna. Det är alltid en salig blandning av arbetsuppgift på gång samtidigt i vårt klassrum. Den här veckan har det bland annat arbetats med ekologi och näringsvävar, ordklasser, skrivits debattartiklar, målats självporträtt, jobbats med programmering och tränats engelska glosor.

Några saker har vi som vanligt gjort tillsammans. Vi har kollat på Lilla Aktuellt, haft nutidsfrågor, gjort multitest, läst i vår högläsningsbok och haft idrott på stranden. Den här veckan stod höjdhopp och häcklöpning på friidrottsschemat.
Multitesten vi gör varje vecka är något som eleverna tycker är väldigt kul. De ser enkelt sin utveckling och märker att de förbättrar sina kunskaper i multiplikation avsevärt. Nu börjar flera av eleverna helt ha automatiserat sina kunskaper, vilket är meningen med testerna. När jag säger att vi ska ha multitest säger eleverna alltid ”jaaaa” och om jag skulle råka glömma det blir jag snabbt påmind.

Nu tar vi i kokosnöten helg och säger pop kan mai wan djan!

Malin