Vecka 40 2017

Förskolan Mangofjärilen

Hej alla
Uppträdandet i Salan gick super och barnen var så stolta efteråt. Det krävs mod av ett gäng 4-6 åringar för att ställa sig upp och sjunga inför alla barn och föräldrar.

Måndagen började med mungympa och bokstaven L. Vi gick igenom hela munnen och styrketränade tungan med hjälp av gumman i munnen. Tillsammans letade vi efter, ritade och skrev om bokstaven L och pratade om hur den lät. Majas sång om lavendel var den svåraste hittills så den måste vi sjunga mycket under veckan.

Muselina fick följa med Milo hem och nästa vecka får vi veta hur de haft det. Vi pratar fortfarande om känslan arg och hur den kan smitta av sig. Vi ser dock mest glada miner här på förskolan och barnens berättelser om arga stunder kommer inte härifrån.

Owl kom på besök och tränade ännu mer engelska med barnen, denna vecka lärde vi oss namnet på fler djur.  Barnen suger i sig och anstränger sig för att uttala de engelska orden.

Vi besökte templet i Old Town där två munkar tog emot oss. De svarade på barnens frågor och vi fick delta i en rökelseceremoni. Det var spännande och flera barn tog intryck av besöket det märktes i samtalen dagen efter. Vi diskuterade och barnen fick rita något de ville komma ihåg från templet. De mest spännande var Buddhas öron, att man skall vara tacksam mot sina föräldrar på sin födelsedag.

På tillsammanstiden i salan sjöng vi en afrikansk sång och Sharon hade anpassat texten till dagens överraskning, kanelbullar. Vi följer vissa traditioner här med. Malin hade till kanelbullens dag bakat bullar till alla med PÄRLSOCKER(från Sverige) på.
Några barn hittade en snigel och gjorde en närstudie med hjälp av usb-mikroskåpet, snigel och vattenmelon.

Den här veckan har vi läst Madicken på vilan och några barn började arbeta på en tidning, Fjärilsnytt, vi följer utvecklingen.
Som vanligt har vi sjungit, dansat, klurat, diskuterat, reflekterat, byggt, skapat och lekt fantastiska rollekar tillsammans.

Hälsningar
Mona och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi gjort en massa skoj. Nu har vi Rebecka hos oss i snäckan. Hon är lärarstudent från Malmö universitet.

Denna vecka startade som de flesta andra veckorna. F – 1:orna hade bokstavsgenomgång och denna vecka var det L vi fick lära oss mer om. Tvåorna arbetade självständigt i sitt svenska material.

Vi har avslutat vårt arbete med rymden genom att lära oss om enskilda planeter samt kombinerat detta i vår bild denna vecka. Eleverna fick starta med att rita sina planeter och färglägga dem, vi lade sedan undan dem till dagen efter då de fick titta på dem och se om de kunde fortsätta med dem för att de skulle vara mer lika bilden de skulle rita av. Detta var för att vi skulle lära oss att analysera och utveckla det vi gjort, i det här fallet hur planeterna ser ut. Det var dessutom för att vi skulle öva på att allting inte behöver gå så fort och att det inte är en tävling om vem som blir klar först. Det var riktigt spännande att se bildernas utveckling.

Vi har hunnit med två utflykter. Den första var i onsdags då vi åkte till ett buddhistiskt tempel i Old Town. Där vi fick träffa en munk och en munklärling som berättade om hur det är att leva som de gör. Vi fick även lära oss hur de ber och mer om religionen.

Andra utflykten var runt om på ön. Vi åkte runt med bussen för att se hur det ser ut på ön och vad som finns här. Vi tittade både på det som skiljer sig från Sverige men också det som är likt. När vi kom hem pratade vi om vad vi sett och så sorterade vi in det i olika områden, samhällsfunktioner, naturen, skolan och djurlivet. Väldigt spännande.

Idrotten blev uppskjuten denna vecka p.g.a. högvatten och regn. Som tur var så bjöd fredagen på fint väder och vi kunde ha idrott då. Denna vecka var vi åter på stranden för bollsport.

En rolig och innehållsrik vecka där vi verkligen fick en inblick i hur samhället ser ut där vi just nu bor.

Ha en fin helg och hoppas vi får njuta av solen.

Mvh Bella

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har hajarna tränat på att skriva faktatexter. Vi började med att skriva en faktatext tillsammans om bävern. Vi tittade på vilka delar som ska vara med i en faktatext och på vilket vis man ska skriva. Efter det fick alla elever skriva en egen text om björnen. Det blev väldigt bra!

Årskurs 3 har lärt sig mer om islam och alla elever såg på tisdagen två korta filmer om hur det är att vara buddhist som en förberedelse inför onsdagens besök i templet. I templet fick vi träffa två munkar och ställa frågor till dem. Eleverna hade många bra frågor, bl.a. fick vi veta att det finns kvinnliga munkar också.

På torsdagen jobbade fyrorna med pronomen och algoritmräkning samtidigt som treorna åkte på en bussrundtur tillsammans med 1-2:an där de tittade på vilka olika samhällsfunktioner som finns på ön.

Fredagen blev lite annorlunda då vi fick kasta om tisdagens idrott p.g.a. massivt regnande.

Trevlig helg!
Nettan​

 

 

5-6:an Kokosnöten

Veckorna bara flyger iväg och nu är även vecka 40 till ända.
Den här veckan har vi fått visat prov på vår flexibilitet. I tisdags när vi skulle ha idrott ösregnade det på morgonen, så vi sköt fram passet till efter lunch. Men eftersom regnet fortsatte fick vi den här veckan ha idrott på fredagen. Då sken solen och vi kunde träna fotboll på stranden med Nettan.
Fredag betyder också veckans höjdpunkt, glass efter lunchen. Fast just den här veckan har vi gjort så mycket kul, så vi vet inte riktigt om det var glassen som var bäst.
I onsdags var det en bra dag, då åkte vi först till templet i Old Town och träffade munkarna. Vi blev välsignade, fick vara med på en rökelseceremoni och så fick vi ställa frågor till munkarna. Vi fick bland annat veta varför munken har orangea kläder, att munkar inte får skaffa egna djur, men att dom tar hand om djur som kommer till templet och så fick vi veta att just den här munken hade varit munk i 25 år. När vi kom tillbaka från templet hade vi mattelektion, då tittade vi vidare på serien spegelvänt och den tycker vi är såå spännande och bra! Utifrån innehållet i programmet startade vi sedan veckans matteprojekt, som den här gången handlar om skala. Vår uppgift den här veckan är att förstora en barbie, så hon blir lika stor som en människa och sedan rita av henne. Onsdagen avslutades med tillsammanstid i salan och då firade vi kanelbullensdag genom att sjunga om bullar och det viktigaste av allt, vi åt kanelbullar!

Under veckan har vi i svenskan gått igenom hur man skriver en recension, eftersom nästa kapitel i vårt dagboksprojekt ska innehålla en recension av något. Även en av korttidseleverna hade en uppgift med en recension, så då passade det bra att vi jobbade tillsammans med det.
Vi har jobbat med nyheter både på engelskan och på SO:n. På SO:n har vi tittat på Lilla Aktuellt och gjort nutidsfrågor och på engelskan har alla valt ut en nyhet och läst om och lyssnat på den. Sedan redovisade var och en sin nyhet för övriga gruppen, på engelska såklart.

Vi har börjat läsa i vår nya högläsningsbok ”Svart sommar”och den är minst lika spännande som serien Spegelvänt. Vi vill aldrig att Malin ska sluta läsa, så den här veckan har vi hunnit 13 kapitel!

Nu ser vi fram emot en skön helg, förhoppningsvis med lite sol, så ses vi igen på måndag morgon klockan 9.

Pop kan mai!
Malin