Vecka 40 2016

Mangofjärilen

Denna vecka har vi fokuserat på att bygga och konstruera. Vi har blandat färger, målat och klippt små pappersbitar. Sedan har vi byggt våra ansikten. Varje barn har skapat sitt eget självporträtt. Vi har även byggt torn i sand och ett jättehögt torn inne med staplade stolar, kuddar, spel, böcker osv. Många höga kaplatorn har också skapats av barnen.

Vi har haft en station med återanvändningsmaterial där barnen har skapat helt fritt. De har strukturerat, tejpat, klistrat, målat och gjort olika finurliga lösningar på sina byggen.

I förskoleklassen har vi varit på bokstavsjakt och samlat ord på G. Vi har använt våra matteknappar till olika kort med mattetal då barnen utmanats med subtraktion. Vår mattetärning med olika övningar har vi använt på olika sätt. Vi har gestaltat och skrivit om olika känslor från stora prickboken.

På idrotten värmde vi upp med Sumbaövningar och fortsatte även med leken dansstopp. Det är så imponerande att se hur bra barnen klarar av koordinationen och framför allt rörelseglädjen i gruppen.

Vi avslutade veckan med att uppmärksamma kanelbullens dag tillsammans. Gott bullfika till alla och insamling till kompoststationen som skall byggas på Lanta.

Ha en toppen helg!

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Veckan inleddes med att vi Snäckor höll i måndagssamlingen och flagghissningen. Därefter planerade vi vad vi skulle göra på fredagssamlingen i salan. Flera olika förslag kom upp, och vi kände oss nöjda med att kunna använda oss av flera av dem.

Idrottslektionen var för första gången i delad grupp. Snäckorna och Hajarna idrottade ihop utan vare sig Kokosnötter eller Bananer. Det gick strålande! Vi spelade doppboll och njöt av att se hur flera av eleverna verkligen kämpade för att få tag i bollen. Efter detta lekte vi ”Kinesiska muren” och avslutade med en hinderbana. Allt detta i solens varma sken och till havets brus. Det blev många långa och svalkande duschar när vi kom tillbaka till skolan.

Alla Snäckor tränar på klockan just nu, alltifrån analoga heltimmar till digitaltid. De tränar varje dag genom att spela spel eller göra övningar på elevspel.se och skolplus.se. Det krävs mycket träning för att bli säker på klockan. Elevspel.se är en bra hemsida att använda om era barn blir sugna på att ha skärmtid och samtidigt göra något nyttigt =)

Veckans ”salan sjunger” blev en frågesport om musik. Allt ifrån låtar som sjungs av Astrid Lindgrens karaktärer till musik från tv-program och olika artister fanns med.

Vi har påbörjat ett nytt arbetsområde denna vecka. Det kommer att handla om balans, friktion och krafter. Än så länge har vi pratat och funderat kring det här med tyngdkraft. Vad är det och hur fungerar det? Vi fortsätter detta spännande tema nästa vecka.

Trevlig helg på er alla!

Stina

 

3-4:an Hajen

I måndags började Maja hos oss på Hajen. Vi har också en VFU-student hos oss fr o m den här veckan och ytterligare tre veckor framåt som heter Julia och läser till lärare i Malmö. Vi hälsar bägge två välkomna till oss!

I tisdags hade vi som vanligt idrott på stranden. Fast riktigt som vanligt var det inte, numera är det ju Snäckor och Hajar som har idrott ihop. Hur som helst så började vi med lite doppboll, sedan lekte vi ”Kinesiska muren” och så avslutade vi det hela med en liten hinderbana. Alla kämpade på så det var svettigt värre.

Veckans ”Salan sjunger” bjöd denna gång på en musikquiz där eleverna jobbade ihop i åldersblandade grupper. De fick lyssna på olika låtar och försöka klura ut vilken Astrid Lindgren-film, Disneyfilm och vilket TV-program den kom ifrån, eller vad låten och artisten hette. Det visade sig att de hade järnkoll på det mesta, bra jobbat!

I matten jobbar både treor och fyror med addition och subtraktion. Julia passade på att spela lite mattebingo med dem där de fick träna lite huvudräkning. På SO:n jobbar treorna med forntiden och fyrorna lär sig om Sveriges olika naturtyper.

Julia har startat upp ett skrivprojekt som de ska jobba med nu i fyra veckor. De skriver en berättelse som heter ”Ön” och består av fem kapitel. Här får de bland mycket annat träna sig på att beskriva personer, miljöer, vad man upplever med sina sinnen, ha en röd tråd och skriva ett avslut.

Ha en riktigt skön helg!

Tina

 

5-9:an Kokosbananen

Denna vecka har Vincent och Tuva kommit och förstärkt Kokosnötterna. Vincent går i årskurs 6 och Tuva går i årskurs 5. Vi önskar dem varmt välkomna!

Måndag till och med torsdag denna vecka så ansvarade jag för hela gruppen, eftersom Pelle var på visumresa. Det har varit en fin vecka, och jag börjar nu så smått lära känna alla elever.

I onsdags bjöds det på musik-quiz vid ”Hela Salan sjunger”. Eleverna skulle, bland annat, försöka känna igen musik och låtar från olika filmer och tv-serier. De hade stenkoll på de olika låtarna! Imponerande!

Denna vecka har vi börjat arbeta mer ämnesinriktat och gemensamt. I engelskan har vi satt igång med olika muntliga aktiviteter, så att eleverna får möjlighet att utveckla sin talade engelska. Även om det för några elever innebär en utmaning att våga tala engelska så har alla deltagit efter sin egen förmåga, och stämningen i gruppen har varit mycket god.

Vi har även utsett elevrådsrepresentanter fär Kokosnötterna. Jamie är ordinarie representerat, och Vincent är vice-representant, utifall Jamie skulle vara bortrest eller sjuk. Eftersom vi har varit så få elever i Bananerna denna vecka (visumresor och sjukdom) så väljer vi deras representanter på måndag. Det känns riktigt bra att komma igång med ett elevråd, då det är ett viktigt forum för elevinflytande på skolan.

På tisdagen var det kanelbullens dag. Det firade vi vid fredagssamlingen i Salan, då det bjöds på nybakade kanelbullar. Vi anordnade även en insamling, vilken skall gå till byggandet av en kompost-station här på Lanta. Det initiativet välkomnar vi verkligen!

Med vänliga hälsningar

Sofia och Pelle