Vecka 40 2012

Förskolan Fjärilen

Ännu en härlig vecka har passerat på förskolan. Denna vecka har vi hälsat ett nytt barn välkommen till oss och även Annika VFU-student som ska göra sin praktik här i fyra veckor.

Även denna vecka har vi haft mycket skapande. När ettorna har varit hos oss på eftermiddagen så har vi gjort teckningar med vaxkritor och vattenfärg och vi har också sytt en liten väska. Vi på Fjärilen har också haft skapande på stranden där det byggdes sandslott som dekorerades med fina snäckor. Efteråt var det skönt att få bada bland vågorna. Vi har också mätt oss och pärlat vår längd det var spännande att få se hur många pärlor som fick plats på snöret. Vi jämförde hur långa vi var när vi stod jämte varandra och pratade om olika begrepp som lång, kort m.m.

I onsdags hade vi ett härligt gympapass med de äldre barnen. Vi var i Salan och hade röris som uppvärmning efter det var det dags för styrketräning vid olika stationer. Till sist avslutade vi med en rolig lek. Det är verkligen härligt att se hur alla gör sitt bästa både små och stora barn. Efteråt var det skönt att få svalka sig med vattenslangen.

På torsdagen var det kanelbullens dag så då fick alla smaka varsin kanelbulle det smakade underbart och var väldigt uppskattat. På fredagen hade vi avslutning i Salan, Astrid i 3-6:an lärde oss en ny lek som alla både barn och vuxna fick delta i, det var kul.

Nästa vecka kommer det två nya barn till oss på Fjärilen det ska bli kul att få lära känna dem. Jag ser redan fram emot nästa vecka.

Trevlig helg önskar Maritha och Annika

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan startade vi med att välkomna 3 lärarkandidater i Salan, vi ser framemot att få ha Oscar, Elina och Annika hos oss här i 4-5 veckor.

Den här veckan har vi i Snäckan börjat arbeta med subtraktion. Vi har provat minus och gjort små matteuppgifter åt varandra med russin och klossar och andra saker. Det var roligast med russin för de fick man äta upp.

På mattelektionerna har vi som vanligt spelat en del spel, vi har försökt fylla en buss med passagerare och en spargris med pengar, men ibland gick passagerna av innan slutdestination och spargrisen var också lurig att fylla eftersom några köpte glass eller råkade ut för tjuvar och annat; + & – med andra ord!

Vi har faktiskt öppnat en affär också där säljer vi allt möjligt men mest frukt och grönt. Vi har skrivit skyltar med varans namn och priset på och sen har vi handlat av varandra. Kunderna är ”förståss lite besvärliga”, de är ju vana vid att man kan pruta!

På veckans rastpyssel har vi gjort skyltar av korallbitar och snäckor – de blev jättefina! Vi har hunnit med ganska mycket skapande den här veckan och tillsammans med de yngre barnen har vi gjort små väskor. Sen har vi börjat sy små tavlor med egna motiv på, och några av oss väver och påtar parallellt med detta – härligt att se vilken skaparlust det finns hos våra elever!

Denna veckans bokstav har varit T, men vi har tränat på alla bokstäverna tillsammans med Oscar. Under svensklektionerna har vi också fortsatt med dikter tillsammans med de äldre eleverna.  Sen har vi tränat oss på att försöka ge ledtrådar/beskrivningar till våra kompisar så att de kan lista ut vilket djur vi tänker på. Den här och förra veckan har vi läst om Affe på nya äventyr. Det var en toppen bra bok!

Veckan avslutades med en lek i Salan som både barn och vuxna deltog i – tack alla för att ni bjöd på er själva och gick in i leken med liv och lust, det blev ett lyckat slut på en bra vecka – tack!

Ha en riktigt skön helg!

Helena och Oskar

 

3-6:an Hajen

Denna vecka har vi välkomnat Elina. Hon är lärarstuderande och ska göra fem veckors praktik hos oss. Vi hoppas att hon ska trivas här på skolan och i klassen!

Nu är vi redan inne i oktober månad! Vi har gjort ett månadsblad om oktober och pratat både om hur det ser ut i Sverige nu och hur det är i Thailand. Hemma är det väl förmodligen full höst och här börjar vi så smått se fram mot att regnperioden ska närma sig slutet.

Vi har fortsatt skriva dikter. Denna vecka var temat ”jag går ut genom dörren”. Eleverna fick gå ut i vårt skolområde och beskriva saker som de kunde se och uppleva. Med utgångspunkt från detta skulle de sedan skriva en dikt. Det blev fina dikter som handlade om myror som kryper på marken, känslan av att det bränner under fötterna när man går på betonggången och ett träd som är krokigt.

Eleverna har läst skönlitteratur varje morgon och dessutom läser jag högt en stund varje dag. Vi har börjat på en ny högläsningsbok. Den heter ”Solstenen” och är skriven av Maj Bylock. Det är en spännande bok som utspelar sig i historisk miljö.

Medeltidsarbetet har fortsatt. Denna vecka handlade det om hur stormännen levde, hur deras söner tränades i ridning och andra krigskonster för att sedan dubbas till riddare av kungen.

I matematiken är det en blandad kompott, det räknas med bråk, procent och decimaltal i årskurs sex. Medan femmorna håller på med blandade räknesätt med stora tal, areaberäkningar och skala.

Tisdag eftermiddag är det slöjd och beroende på ålder har eleverna olika uppgifter. Alla gör en loggbok för att dokumentera slöjdarbetet i. Några elever virkar fodral till sin mobiltelefon. De äldsta har till uppgift att läsa en beskrivning och utifrån den sy en påse att ha sitt slöjdmaterial i.

Veckans bildlektion handlade om ”Rangolimönster”. Det är ett indiskt mönster som används för att dekorera tempelgårdar och heliga platser. Det utgår från en enkel geometrisk form som byggs upp till avancerade mönster. Eleverna fick först prova på att rita av färdiga mönster och sedan försöka skapa egna.

På musiken inledde vi ett litet tema om Bach. Eleverna ska få höra berättelsen om hans liv och även lyssna på några av hans verk. Denna lektion lyssnade vi på ”Air”. Medan eleverna lyssnade fick de skriva ord som de kom att tänka på. Jag berättade att detta musikstycke ofta spelas på begravningar.

Onsdag morgon ägnades som vanligt åt idrott! Först körde vi ”Röris” som uppvärmning. Sedan hade vi sju olika stationer med styrketräning. Det var härligt att se hur alla kämpade med upphopp, höga knän, armhävningar och annat! På slutet ledde Oscar, som är lärarstuderande och gör sin praktik i 1-2:an, en rolig lek som hette ”Ett, två, tre stjärnskott”.

Torsdag eftermiddag fick vi en riktig överraskning. Rektor Helena visste att det i Sverige var kanelbullens dag. Elever, föräldrar och personal bjöds på smaskiga kanelbullar bakade av en thailändsk bagare. Mums vilken avslutning på dagen!

Fredagsavslutningen var av det lekfulla slaget. Astrid som går i sexan instruerade elever, syskon och föräldrar m.m. hur man leker ”Får jag låna eld”? Det blev mycket rörelse och många glada skratt! Tack Astrid för den leken! Avslutningen var lite lugnare när alla sjöng den thailändska nationalsången.

Då var det dags att fira helg! Hoppas att alla får njuta av den så ses vi på måndag!

Birgit, Clas och Elina