Vecka 40 2010

Förskolan Fjärilen

Oj, va fort veckorna på Lilla svenska skolan går, för när man har roligt går ju tiden fort.

Denna vecka var det vi som hade hand om programmet på fredagsavslutningen i Salan. Barnen har tränat på sin teater många gånger och uppträdandet gick jättebra fast vi var lite pirriga före.

Maria och Hanna,våra praktikanter, har planerat varsin ”skapande konstnär”. Vi har gjort fina spindlar av piprensare och garn och gjort en samarbetsbild med färg som fick rinna när barnen lutade papperet åt olika håll.

På idrotten värmde vi upp med en hoppsång, sedan lekte vi under hökens vingar och tunnelkull.

Sångstunden i salan var som vanligt rolig och vi sjöng några nya sånger om hösten. Vi lärde de andra ramsan Essike Dessike med rörelser till.

Vi fortsatte öva oss på formerna cirkel, kvadrat och triangel genom att leta efter formerna som fanns lite överallt i rummet. Sedan sorterade vi dem i rätt hög, alla former av samma sort i samma hög.

Lowe har varit veckans fixare och bjudit kamraterna på frukt varje dag, gått först till maten, plingat i städklockan och satt upp sin namnlapp först av alla.

Sist får vi tacka Hanna och Maria för gott fika och för att Ni ville vara hos oss tre veckor. Lycka till med resten av studierna.

Ha en skön helg önskar Christina

1-2:an Snäckan

Denna vecka har jag Anneli tillsammans med vår nya praktikant Anna varit i Snäckan då Marita varit och hjälpt till i 3-4:an. Vi har haft en kanonbra vecka med eleverna som har arbetat efter sina planeringar och Thailand-arbeten m.m.

Vi har även denna vecka fortsatt på vårt tema om årstider samt ett bildtema om känslor och det blir bra och viktiga diskussioner om hur vi känner oss i olika situationer. Denna vecka var det dags att diskutera känslan ”ledsen” och i vilka situationer vi blir det. Sedan fick eleverna måla känslan.

Vi fortsätter med veckans thaiord som denna vecka har varit: Tack= Kap kun ka/ Kap kun kap beroende på om man är kille eller tjej.

På tisdagen var det Lanta Clean Up Day vilket innebar att alla hjälptes åt att städa stranden. Hela skolan kämpade tillsammans med andra thailändska skolor med städningen och det syndes snsbbt resultat! Stranden blev riktigt fin! För sin goda insats fick sedan alla som deltagit varsin keps och muffins av Lanta Clean Up organisationen!

På onsdagens idrott var det simning som stod på schemat! Vi kollade simkunskaperna hos alla våra elever i 1-2 an och det visade sig att alla kunde simma! Både bröst och ryggsim vilket vi tyckte var imponerande för att vara en åk 1-2. Vi gjorde olika sim- och vattenvaneövningar och sen blev det en stunds fri lek på slutet.

Fredagen är dagen då vi brukar ha utematte och denna vecka hade Anna förberett några roliga utematte- övningar som bygger på 10-kompisarna. Vi fortsatte sedan lektionen inne där vi gick över till symetri. Fredagen avslutades med ”Roliga timmen” som denna vecka hölls av Emilia och Moa.

Veckorna går fort och massa roligt hinner vi med varje vecka! Hoppas nu att ni får en fin helg!

Hälsningar
Anneli och Anna

3-4:an Hajen

Så helt plötsligt är det slutet på vecka 40. I måndags hälsade vi 3 nya elever välkomna, Emma som går i 1-2:an, Erik och Denzel som går i 3-4:an. Vi hälsar även 2 nya lärarkandidater, Sara och Anna välkomna. Sara skall vara inne hos 3-4:an och Anna är inne hos 1-2:an.

Här i Hajen är det jag, Marita, och vår lärarkandidat Sara som har arbetat denna vecka. Hajen barnen har arbetat på med sina skol jobb, dvs. thailandsboken, matte, svenska.

På måndagen firade vi att vi läst 20 böcker, på väg mot 100. Vi fick titta på film och äta popcorn. JÄTTEMYSIGT. På eftermiddagen firade hela skolan kanelbullens dag, då fick alla varsin nybakad kanelbulle ifrån Ban café, mm så gott. TACK!

I tisdags var vi med och städade stranden på ”Lanta Clean Up Day”. Barnen var jätteduktiga, de städade och slet med sopsäckarna. Och vilken lycka, när vi nästan var klara kom regnet och bananmuffins. Det var riktigt skönt med både regn och muffins.

På onsdagen målade vi om städdagen. Kom gärna in och titta på helt ljuvliga konstverk. I onsdags hade vi gympa utan 1-2:an, så vi fick klara oss själva. Och så var det högvatten också, så det blev inte mycket strand kvar. Men vi fixade det med fotboll, spökboll och avslutade med att kasta kula. En härlig gympalektionigen.

Vi gjorde lite samarbetsövningar på onsdagseftermiddag.  Barnen fick måla en ”gubbe”, 2 och 2, de skulle båda hålla i pennan och måla tillsammans. Därefter gick vi ut till salan och även här var de 2 och 2, där skulle de försöka få en så lång remsa som möjligt av ett tidningsblad. Spännande att se hur de klurar ut olika sätt att fixa det på. Därefter skulle de dramatisera olika barnsånger, även detta gjorde de 2 och 2. Jättenyttig och kul övning.

I torsdags var det ”hela skolan sjunger” tillsammans med Fjärilen och Snäckan. Vi sjöng bland annat: Hajarna, Myrstacken, Hej på dej, John Svenssons bli och så avslutade vi med en ramsa som Fjärilen lärde oss, Esike desike…

Vi pratade om vart vi vill bo och hur vi bor nu. Om vi vill bo på landet eller i stan om vi fick önska. Därefter målade vi en lång gata med var sitt önskeområde. Den jobbar vi vidare på. Vår lärarkandidat Anna höll i engelska lektionen idag. Det blev praktiska övningar med lekar. I dag var det genomgång av bodyparts (kroppsdelar).  Alla barnen är mycket duktiga på engelska.

På fredagen arbetade vi vidare med thailandstemat. Vi gick igenom islam och buddism. Vi pratade om det och barnen fick berätta vad det visste.  Sedan gick vi en poängpromenad på frågor om det vi gått igenom.  Eftermiddagen ägnades åt kluringar och gåtor.

Dagen och veckan avslutades med samling i salan, då förskolan visade upp en helt underbar  saga om kaniner.  Vi tackar våra helt ljuvliga barn på förskolan Fjärilen: Noah, Lukas, Lowe och Eliot. TACK!

Trevlig helg önskar
Marita och Sara

7-9:an Bananen

I måndags var det kanelbullens dag, så alla i skolan samlades i Salan innan vi skulle gå hem för att få en bulle. Tack Helena och Fredrik, det var jätte gott.

På tisdagen var det den årliga, Lanta Clean Up Day, vi gick ner till stranden Klong Dao. Många hade samlats för att hjälpa till och städa, nöjda med vår insatts gick vi sedan tillbaka till skolan för att fortsätta jobb lika flitigt som vi gjorde innan.

På eftermiddagen hade vi också en stunds drama, t.ex. heta stolen, tidningen och avslutade med en liten diskussionsstund.

Alla har jobbat på bra med sina arbeten under veckan och i torsdags har de även löst och diskuterat några dilemman tillsammans. På bilden har alla skapat fina olika bilder.

På fredagen hade eleverna slöjd och alla fortsatte glatt med sina påbörjade arbeten, och nu börjar man se hur fint allt blir.

På eftermiddagen var det förskolans tur att hålla i samlingen. Denna fredag bjöds det på en saga som barnen själva har skrivit, den handlade om några kaniner på äventyr. Sedan avslutade de med en kaninsång.

Trevlig helg önskar
Majsan och eleverna