Vecka 40 2009

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har vi arbetat mycket med formerna cirkel, triangel, kvadrat och rektangel. Vid första tillfället undersökte Johanna vilka former barnen känner till. Vi tittade på de olika formerna och gjorde dessa på geobräden. Vårt klassrum blev första stället som vi letade former i, barnen upptäckte att dessa former finns på så många ställen.

Nästa dag begav vi oss ut på formjakt. Vi startade på skolgården och fortsatte en bit ner på gatan. Barnen hittade former på allt omkring oss, gatstenar, staket, skyltar m.m. Jag har inte tänkt på att det finns former i marken sa ett barn.

Många former fotades och barnen fick välja ut några bilder som de sedan själva fick skriva text till på datorn. En sång om gubben kvadrat, gumman cirkel, barnen triangel och morbror rektangel har vi sjungit under veckan. Barnen har ritat dessa figurer och deras karaktärer, underbara teckningar.

Vi har också arbetat med sammansatta ord, tränat på att komma på så många ord som möjligt som börjar på t.ex. snö, vänt på orden genom att använda korsade händer.

Den fria leken denna vecka har innehållit mycket legobyggande och utklädning rollekar, vilket barnen tyckt varit roligt. En playdooh deg tillverkade barnen och den har bakats flitigt med.

Veckan har även innehållit idrott på stranden där vi hade samarbetsövningar, då många nya barn börjat på skolan denna vecka. De nya barnen har tagits emot med stor glädje och nya vänskapsband har bundits. Veckan avslutades med stor sångsamling i salan.

Så här tycker barnen om denna vecka.

–    Det var kul att göra deg och baka med den sa Maja.
–    Skoj med såpbubblor sa Bror.
–    Det var roligt att skriva på datorn sa Malva.

Trevlig helg önskar

Maritha och Johanna

 

1-2:an Snäckan

Veckorna går med vindens hastighet. Den här veckan har vi hälsat två nya elever välkomna till Snäckan, Gottfrid och Hanna.

I tisdags morse samlades vi på Baan Café för att baka syltkakor. Det knådades och rullades så det stod härliga till. Efter gräddning blev det provsmakning och vi enades om att det smakade smaskens.

Vi har spelat små teaterstycken med temat rädsla och lycka. Det blev många goda skratt.

På so och no-passen har vi studerat, målat och läst om ögat och örat. Vi har gjort flera experiment för att undersöka vår syn och vår hörsel. Vi har också börjat göra en färgcirkel.

På fredagssamlingen var Per och Gennet Edler från Svenska Kyrkan i Phuket på besök. Dom berättade lite för föräldrar och barn om hur dersas verksamhet fungerade och vad dom jobbar med. Dom kommer att besöka Lilla Svenska Skolan igen nästa gång dom kommer till Koh Lanta. Gör gärna ett besök på Svenska Kyrkan i Phuket hemsida.

Vi sjöng också upp våra sånger, som vi har tränat tillsammans med de andra klasserna. Temat för sångsamlingen var ”gemenskap”.
Det är verkligen GOD gemenskap och stämning här på skolan.

Trevlig helg!

Sussi

 

3-6:an Hajen

Det var väldigt roligt att få inleda veckan i salan och att hälsa 8 nya elever välkomna. De fick berätta om vilken klass de skulle gå i och vad de gjort första dagarna i Thailand. Efter information om rutiner under veckan och om vårt besök på risfältet föregående vecka, sjöng vi Thailands nationalsång och därmed var veckans arbete igång.

Vi har nästan fördubblat vårt elevantal i klassen. 6 nya elever har börjat i Hajen (3-6) och vi är nu 13 i klassen. Vi har ägnat en stor del av veckan till samarbetsövningar. Vi har sjungit namnsånger och bekantat oss med varandra genom lekar och intervjuer.

Det är mycket man bör känna till när man kommer till ett nytt land och en ny skola.
–    Vilka regler gäller på den här skolan?
–    Hur skyddar man sig bäst mot mygg?
–    Vad gör man på rasten?

Frågorna var många och faddrarna har gjort ett fantastiskt jobb. Redan på tisdagen kändes det som de nya eleverna har varit här länge. Alla arbetade flitigt och intensivt sina planeringar. Vilka elever!!!!

Onsdagens idrottslektion hölls på stranden, trots regnskurar som kom och gick. Vi startade med kedjekull, hann med 3 samarbetsövningar innan molnen tornade upp sig. Vi fascinerades återigen över att elever från 5-14 år kan samarbeta så. Roligast, för oss som tittade på, var när flaskor skulle fyllas med vatten från skedar och kapsyler. Vilken koncentration!

Torsdagens bildlektion leddes av Astrid. Med stort tålamod och tydliga förklaringar fick hon alla elever i klassen att knyta makramé, av garn som knyts med 3 trådar till armband eller nyckelringar.

På fredag morgon gjorde vi ett besök hos den lokale rishandlaren. Säckar av olika rissorter och kvaliteter fanns i långa rader och kunder handlade allt från 3  – 35 kg. Mest förvånande var nog att allt ris rensades och kontrollerades säck för säck. Vilket arbete!!

Veckan avslutades som vanligt i salan och vi grattade veckans födelsedagsbarn Sussi och Maja.  Därefter följde en gemensam sångstund, där vi alla sjöng av hjärtans lust ”Du är min bästa kompis”, ”Bästiscalypso”.  ”Vi spelar på gator och torg”, och ”We are all the winners”.  Vi avslutade som vanligt veckan högtidligt med Thailands nationalsång.

Hälsningar

Elisabeth