Vecka 40 2008

Förskoleklassen Mangon

Det känns som den här veckan har slagit någon form av värmerekord, men barnen klagar inte de har vanan inne.

Vi startade veckan med att ha gympa på stranden, Eva-Marie och Ida ledde olika lekar, fisknätet och statyer.

Vi har fortsatt att jobba med våra namn på språklekarna, barnen har tittat på vilken begynnelsebokstav och ljud som finns i sitt namn. Finns det någon som har samma? Vem har flest bokstäver i sitt namn? osv. Vi har även tittat på alfabetet och känt igen ”våra” bokstäver.

På onsdagen gick vi ner till stranden där letade vi mönster och gjorde mönster tillsammans.

Vi har fortsatt att träna siffra antal på mattepratet, barnen har fått dra kort med en siffra, sedan gå och hämta rätt antal.  Vi har även tränat på att forma siffror.

Vi hade stensamling, (livskunskap) på fredagen ämnet var, Jag längtar till…….Det var mycket kul att höra allt vad barnen längtar till.
Den här veckan har vi sjungit om Myggan och ramsat om siffror.

Barnen berättar:

Jag tycker det är kul att göra mönster av magneterna, sa MOA.
Jag tycker det var kul när vi fick ett nytt bowlingspel, sa ALEC.
Det var kul när vi lekte fisknätet, sa OSKAR.
Det har varit kul när vi har tränat på baklängesramsan, med siffror bak på ryggen och fram, sa ZEB.
Det var kul att leka statyer med Moa, sa JOHANNES.
Vi hälsar också GOTTFRID välkommen, han ska börja hos oss på måndag, men han har varit inne och hälsat på några gånger, det ska bli jättekul tycker vi alla.
Barnen var jätteduktiga när de sjöng och visade baklängesramsan i salan på fredagen, en stor applåd för dem.

Trevlig helg önskar

Annica och alla Mangobarn

 

1-2:an Snäckan

Så var det fredag igen och vecka 40 är slut. Vi har haft en trevlig vecka med varierande uppgifter i klassen. Favoritämnet är fortfarande matematik och barnen väljer alltid detta vid fritt val. Pojkarna kämpar på med ett matteprogram som heter Flygande mattan på datorn och nu börjar det bli svåra uppgifter.

På idrotten genomförde våra praktikanter åter några trevliga lekar på stranden. Den dagen var extra varm eftersom hela ön var strömlös.

I torsdags morse kunde vi studera en orm som hittades på skolans område. När vi letade i Ormboken, så kunde vi konstatera att det var en Red Necked Keel Back. Den betecknades som dangerous. Jag erkänner att jag nu tittar extra noga var jag sätter ner fötterna.

Ettorna arbetar på med sina bokstäver och läsningen går framåt med stormsteg. Jag märker skillnaden för varje vecka och man blir varm i hjärtat när det plötsligt rinner iväg utmed raderna. I den stunden är läraryrket det mest underbara som finns!

Som avslutning på veckan så marmorerade vi papper i klassen och började sy på våra böcker. I nästa vecka kommer vi att göra färdigt dessa böcker som vi kommer att kalla Väderboken. Under terminens gång kommer vi att arbeta med detta projekt.

Alla föräldrar och barn önskas en skön helg

Agneta Ask, åk 1-2

 

3-6:an & Sofia Distans

Strömavbrott hela dagen! Så började den här veckan för Hajen, hela skolan, ja, hela ön Koh Lanta faktiskt! Att då vistas i ett klassrum utan luftkonditionering är en utmaning i sig! Därför var det lägligt att flytta idrotten till den här dagen. Våra två praktikanter, Eva-Marie och Ida, höll i den på stranden. Det blev samarbetsövningar och en statylek.

För att träna på att ta eget ansvar fick eleverna den här veckan göra sin egen elevkalender. I den ska de nu skriva in sina läxor och själva planera sin läxläsning under veckan. Även om det är en hel del att hålla reda på, så är det väldigt bra träning!

En ny övning som klassen fick prova på med Lisbet var ”Heta stolen”. I den får alla ta ställning till ett påstående och byta stol om man håller med om påståendet eller sitta kvar om man inte håller med. Under övningens gång samtalar man hela tiden om varför man valde att byta plats eller sitta kvar. Det finns inget rätt eller fel i övningen. ”Heta stolen” var en introduktion till ett stycke ur boken Tsatsiki och Retzina av Moni Nilsson-Brännström. Efter högläsningen fortsatte samtal om bokens innehåll. Enligt Lisbet var det givande både för henne och för eleverna.

Veckans experiment handlade återigen om luft. Denna gång tog vi reda på om luft egentligen väger någonting. Vi satte fast en ballong vid vardera änden av en pinne som vi hängde upp. Vi såg också till att det var jämvikt mellan ballongerna. Därefter stack vi hål på den ena ballongen och då åkte den andra ballongen ner. Alltså kunde vi konstatera att luft väger!

Slutligen kan jag berätta att vi nu har en orm i klassrummet. Den är dock inte levande, men det är ett fint exemplar av en red-necked keelback. Den ligger i tryggt förvar i en flaska med alkohol. Just den här ringlade omkring utanför skolan en morgon. Som ni säkert förstår är det inte så lämpligt att ha lösa ormar just här, så den avlivades! Även om nu den här ormen, och andra ormar, är farliga, så är det bra att veta att de oftast snabbt ringlar iväg eftersom de är mer rädda för oss!

Lotta Olsson, lärare åk 3-6