Vecka 4 2019

Förskolan Fjärilen

Dags för veckobrevet för vecka 4.

Denna veckan var vår låda packad med tiger, timglas, kudde, pensel. Rep, snäcka, trollvante och en QR kod.
Tigern hjälpt oss när vi pratade om några djur som bor i Thailand och vi fick rita halva djuret eftersom bakdel eller framdel fattades på bilden.

Timglaset hjälpte oss att hålla reda på 1 minut och hur många ”bollar” hinner sandkrabban göra på just 1 minut? QR koden visade oss hur krabbans bollmönster kan se ut.

Kram kull behövde en kudde och här arbetade vi med värdegrunden.

Vi har under veckan provat på att arbeta med vattenfärg.

Snäckan behövde vi i matematikundervisningen när vi skapade mönster på vårt sandslott.

Trollvanten är hjälpt att jobba med språk/kommunikation/matematik i vår sång om de 5 glada trollen. Vilket är en av de sånger vi ska framföra nästa fredag i Salan.

Sagan om bockarna Bruce har jag berättat med alternativt material för att släppa fram fantasin och att inte låsa sig vid det konkreta. Men vad hände med trollet efter han åkte ner i ån? Barnen har fått illusterara och berätta fortsättningen på sagan.

Så har vi också utmanats med den viktiga motorikträningen.

Vi gör vår första utflykt till OASIS och utöva Yoga.

Ni som inte redan gått med messenger gruppen Fjärilen vt – 19 är välkomman att göra de. Här läggs bilder från verksamheten ut och ni tar del av dessa som ett kärt minne.

/Anna och Camilla

 

Förskolan Korallen

Denna vecka 4 på Korallen har vi startat upp med vårt thaitema! Vi tänker forska och lära oss mer om koraller, eftersom vår avdelning ju heter just så… 

Vi har tittat på en film om koraller och ritat, klippt och klistrat våra alldeles egna koraller. Så småningom ska det bli fina konstverk, som vi får ta med oss hem till Sverige. 

Vi har även börjat lära oss att räkna på thailändska och kan nu räkna till 6 ganska bra! 

Vi har lekt Kims Lek, Gör si gör så och En Elefant balanserade och varje dag sjunger vi mycket.  

Nu kan vi också alla Korallens egna kompissång utantill! 

Utomhus hoppar vi mycket hopprep, spelar boll och leker till musik.  

Trevlig helg till alla
önskar
Julia & Pia 

 

F-1:an Mangon

Den här veckan har vi fortsatt med vårt rymdarbete! Fina rymdraketer, stjärntecken och kometer pryder klassrummet!

Kometen har vi kopplat till bokstaven Kk. Och hur många Qq finns det egentligen i universum? En riktigt Qlurig bokstav!

Alla barn har nu fått presentera och hålla i en gemensam lek. De har varit mycket duktiga på det!

I torsdags var vi på Klong dao stranden. Vi letade snäckor, gjorde matteuppgifter och lekte. På veckans thailandslektion skrev och ritade vi sedan om de snäckor vi hittat. Vi ritade även den thailändska flaggan och började läsa om en familj som precis som vi bott på Koh Lanta.

På tekniken fick vi lära oss om om uppfinningen tandborsten. Sen gjorde vi prick till prick och labyrintuppgifter om tandborsten.

På matten har vi pratat om likheter/olikheter, större än och mindre än samt spelat mattespel.

Självklart har vi jobbat på med våra olika böcker från hemskolorna också!

Trevlig helg!

Camilla

 

F-1:an Krabban

Denna vecka har gått i ett rasande tempo och eleverna har börjat jobba med ett nytt Tema ”olika yrken”. Vi har prata om vilka yrken som finns och eleverna har diskuterat vad som behövs för att ett samhälle ska fungera! Vi har också haft en intervjuuppgift där eleven fick ställa frågor till någon vuxen i dess närhet. Detta redovisades sedan i vår Sala. Duktiga elever allihop . Vi har även hunnit med att jobba med årets alla månader och sjung om dessa. Den egna planeringen rullar på och eleverna visar framfötterna ordentligt!

Ha en fin helg allihop!

Fröken Evakarin

 

1-2:an Snäckan

Veckan på Snäckan har rusat fram, eleverna har fin sammanhållning och det är högt i tak. Under veckan som gått har eleverna hunnit med många olika saker. Vi har övat mera på den analoga klockan, arbetat med multiplikation både i matematikboken men också praktiskt. De elever som går i årskurs 1 har arbetat på samma sätt men med addition och subtraktion.

Under veckan har vi också arbetat med nordisk mytologi, eleverna har tyckt att det har varit väldigt spännande. Vi har sett på film, jag har läst högt och vi har klippt ut bilder och skrivit om de olika gudarna, jättarna och djuren.  Prästparet har varit på besök, jag bad då dem prata om nordisk mytologi. De blev väldigt imponerade av hur mycket eleverna kunde i ämnet. De ställde många frågor, men berättade också mycket för prästparet om vad de lärt sig. Vi kommer att avsluta detta ämne genom att illustreara världsträdet Yggdrasil.

I NO och Grej of the day har vi arbetat med tigern den här veckan. Tigern är ett spännande djur som lever i Asien. Vi har sett en kort film, diskuterat och skrivit om tigern. I SO har vi haft klassråd och elevråd. Vi har också påbörjat arbetet med en hållbar utveckling i vårt samhälle. Vi har tittat på olika material och vad som kan återvinnas till andra saker. Vi har också sett en kort film om microplast och mängden sopor som ökar på vår planet.

Slutligen har vi haft tillsammanstid med resten av skolans elever, vi gjorde en rolig namn-lek. Fråga gärna barnen om hur den gick till. Återberättandet är en viktig del i skolans läroplan J.

Allt gott

Madde

 

2-3:an Geckon

En händelserik och rolig vecka går mot sitt slut. I Geckon har det arbetats för fullt. Vi har startat upp vårt nya tema-arbete i No. Tema kroppen. Vi har arbetat med människans livscykel. Frågor så som ”När börjar en människas liv? Hur gammal kan en människa bli? När blir man vuxen? ” har diskuterats i klassen. Eftersom vi arbetar med kroppen passade det bara att gör ett besök hos öns bästa Yoga studio, Oasis Yoga. Efter vårt besök hos Oasis Yoga blev vi inspirerade att fortsätta med yoga även i skolan. Vi arbetade då med enkla grundrörelser och vi gjorde även en saga till. Sagan kallade vi ”En dag i djungeln”. Resultatet visades sedan upp på fredagsavslutningen i Salan. Under salan-samlingen visade eleverna även upp sina illustrationer till den Buddistiska berättelsen ”Lejonet och Schakalen. Till allas förtjusning hade vi fotat bilderna och kunde visa upp dem på storbildsskärm.

Efter en härlig skolvecka önskar vi er alla en fin helg
Helene

 

2-3:an Varanen

Det har varit väldigt flitigt inne i klassrummet denna vecka. Några har arbetat med världsreligioner, några med rymden och några med forntiden. De har ritat vårt solsystem, månens faser och sett på filmer om stenåldern och om Islam. Hela gruppen fick åka iväg med skolbussen för att få prova på Yoga. Jättekul tyckte de. Det var inte alltid så lätt som de hade trott, men kul var det!

Vi har sett på Lilla aktuellt skola som bl.a. handlade om den nya regeringen. Det handlade också om att Frankrike hade förbjudit mobiltelefoner i alla skolor. Detta hade eleverna mycket åsikter om, så det fick vi diskutera en stund. Här har de inte saknat att ta fram sina mobiler!

Trevlig helg!

Elisabeth

 

3-4:an Palmen

Den här veckan har vi gjort en massa annorlunda saker som yoga, åkt till ett buddistiskt tempel för att träffa en munk samt fått besök av vår svenska präst Anders och hans fru Ulrika.

Anders berättade om hur det är att vara svensk präst i Thailand. De är bosatta i Phuket och har hela södra Thailand som arbetsplats. Anders och Ulrika besöker olika fängelser, sjukhus och skolor där det finns svenskar. De håller vigslar och dop på stränder och hjälper svenskar i nöd.
Vi har haft en lektion i origami som Sebastian fick hålla i. Han lärde oss att vika hundar. Det blev fina hundar som pryder insidan av vår ytterdörr.

Vi har många trevliga diskussioner i vår klass och skrattar gott tillsammans när jag läser Sune boken högt för klassen.

Ha en fin helg, önskar Lovisa.

 

4-5:an Papayan

Då har ännu en vecka passerat och vi närmar oss helgen med stormsteg!

Denna vecka har eleverna arbetat mycket med sina egna planeringar. Några elever arbetar med religion och buddismen. Andra elever arbetar med teknik och lär sig om teknikens 6 enkla maskiner medan några andra elever pluggar geografi. Eleverna är duktiga på att jobba på med sitt eget material men de är även väldigt hjälpsamma gentemot varandra.

Vi har även haft en gemensam bildlektion. Denna gången skapade vi tillsammans en stad med hjälp av de geometriska formerna. Vi använde oss av pastellkritor och vattenfärger. Alla elever målade på varandras bilder:) Resultatet blev toppen! Nu har vi en stad som klär vår ena vägg i Papayan.

Självklart har vi också som vanligt tittat på Lilla Aktuellt och diskuterat och följt processen kring att Sverige nu äntligen har fått en statsminister. Eleverna diskuterar nyheterna med stort engagemang.

I mitten av veckan besökte vi templet i Old Town. Där fick vi lära oss om livet som munk samt se hur det kan se ut i ett tempel. Besöket var uppskattat och vi lärde oss massor av nya saker!

Nästa vecka jobbar vi vidare, men först ska vi ha helg!

Ha det gott//Jessica

 

4-5:an Skorpionen

Skorpionen har denna veckan varit på utflykt till det buddistiska templet i Old Town. Jättespännande att åka vår söta skolbuss genom gummiplantage etc. T o m små apor kikade fram. Väl framme på templet möttes vi av en munk. Vi bugade för Buddhastatyn tre gånger och för munken tre gånger därefter berättade han hur dagarna ser ut för en munk. Vakna tidigt, meditera, gå ut med tiggarskålen för att få mat och sedan äta en eller två gånger innan kl 12.00 därefter bara dricka samt att utföra sina sysslor. Många kloka frågor ställdes av våra vetgiriga elever t ex varför munken får visa sina axlar när vi inte får det.

Därefter gick vi ut och var med i en rökelseceremoni. Vi fick tre rökelsestickor som vi satte i en kruka med sand samtidigt som vi skänkte goda tankar till våra nära och kära. Sedan avslutades vårt besök med att munken önskade oss lycka och tackade för de gåvor vi haft med oss.

Veckans tema var förstås buddismen som vi både för och efterarbetade.

I övrigt lyser flitens lampa hos Skorpionerna och det arbetas för fullt med individuella planeringar.

Hälsningar Lena

 

4-6:an Hajen

Klassen har arbetat för fullt med sina planeringar i de olika ämnena, men de har även hunnit med några utflykter.

Eleverna har besökt Lanta Animal Welfare, som tar emot och hjälper djur, mest hundar och katter som är skadade eller övergivna. En viktigt del av deras arbete är att minska antalet oönskade djur med hjälp av gratis sterilisation. Djuren får medicinsk hjälp och omsorg innan de sätts upp för adoption. Många av djuren har sedan hamnat i nya hem i till exempel Sverige. Under besöket fick vi träffa katter, hundar och fick se hur arbetet går till med dem. Många tankar väcktes vid besöket för eleverna, som vi sedan diskuterade gemensamt i klassen. Guiden vi hade vid besöket höll guidningen på engelska, vilket var bra då eleverna fick öva sin hörförståelse i engelska.

 Några av eleven som inte varit i templet fick besöka en munk i ett buddistiskt tempel. Munken berättade om buddhismen, sitt liv som munk och hur det är att bo och leva i ett tempel. Eleverna fick även ställa frågor, titta i templet och vara med om en ceremoni med rökelse, där de om de ville fick tänka på nära och kära.

På idrotten tog klassen skolans fina skolbuss och åkte till Slow Down. Där hade vi en timmes idrott i strålande solsken. Vi spelade volleyboll blandat med redskap vid Slow Downs utegym.

Ha en go helg önskar Hajarna och Rebecka

 

6:an Ananasen

Ännu en vecka i Ananasen har passerat och vi börjar mer och mer bli en sammansvetsad grupp. I onsdags välkomnade vi en ny elev, William, till klassen. Han kommer att gå hos oss i Ananasen på förmiddagarna.

Denna vecka har eleverna arbetat vidare med sina egna planeringar. Vissa har läst, sett filmer och skrivit om stormaktstiden i Sverige. I matten har många kämpat på med algebra och uttryck och flera prov har genomförts och skickat hem till Sverige. Vi har också tränat inför de nationella proven i både svenska och matte. På idrotten var vi på Slow Down där eleverna bl.a. fick testa på redskapsgymnastik med Timy.

Veckan avslutades med en gemensam promenad till Slow Down med alla klasserna på högstadiet. Där hade vi femkamp med blandade grupper och det blev en rolig och svettig avslutning på en bra vecka.

/ Andreas

 

6-7:an Kokosnöten

Då var ännu en vecka till ända här på Lilla Svenska Skolan. Arbetet i klassen går fortsatt bra, det är arbetsro på lektionerna och rasterna är fyllda av framförallt King. Nästan hela klassen spelar och några sitter och snackar i närheten. Härligt att se!

I veckan har vi haft klassråd och elevråd. Lite förslag på rastaktiviteter kom upp och så pratade vi om hur vi vill ha det i klassen.

Idrotten var förlagd till SlowDown med redskapsgymnastik + att Sara körde lite hårda stationer med eleverna. Några elever var inte med på idrotten utan på utflykt till templet istället.

Fredagen slutade vi på SlowDown med gemensamma aktiviteter för skolans äldre elever. Vi promenerade dit och hade lekar och utmaningar i blandade grupper. De som sedan ville hängde kvar och umgicks där. Det var en trevlig avslutning på veckan.

Henrik har nu skapat en Messenger grupp för att lägga ut foton på eleverna. Han har setts lite överallt, i buskar och under stolar, för att dokumentera vad eleverna gör.

Hoppas helgen blir bra!

/Henrik

 

7-8:an Termiten

Ytterligare en vecka som gått i skolarbetets tecken. Vi har fått in flera ämnesplaneringar och kunnat planera så att allt arbete som klasskamrater vid hemskolorna utför ska hinnas med under tiden här. Flera elever har haft prov under veckan, så vi har fokuserat en del på att både läsa på inför, samt att genomföra dessa. Vi använder grupprummet Rockan för att skriva prov, så att det blir en lugn och tyst miljö för ungdomarna under proven. I engelskan har jag introducerat fonetik, alltså läran om språkljud och uttal, och ungdomarna har fått träna på t.ex. skillnaden mellan s och z i uttal. Allt för att minska svengelskt uttal, till förmån för engelska.

Vad gäller Thailandstemat var veckans fokus thailändska nyheter, bilder och fakta kring den nuvarande thailändska kungen Maha Vajiralongkorn, samt vilken respekt man måste visa den thailändske kungen och kungahuset. Thailändska nyheter – att det byggs nödfiler för ambulanser, att tjuvjägare som sålt turistresor för att jaga kungarikets vilda tigrar tillfångatagits, att det varnas för ficktjuvar och för falska sedlar, att det thailändska nyåret infaller i slutet av mars – diskuterades.

Idag, fredag, ska vi ju ägna eftermiddagen åt att lära känna varandra i hela högstadiet, genom att tillsammans umgås på stranden vid Slow Down. Promenad dit och 5-kamp på stranden – en trevlig avslutning på veckan.

/Gabriella

 

8-9:an Bananen

Veckan inleddes med en del manfall i Bananen då sjukdomar avlöst varandra. Vi saknade givetvis våra klasskamrater men jobbade på bra med våra individuella planeringar som bestod av bland annat kolväten, NO-labbar, virkning och broderi i textilslöjden samt intarsia och vindspel av bambu i träslöjden. Engelska läsförståelser och muntliga presentationer, skrivande av krönikor, reportage och artiklar och massor av matte!!! Vi tog också reda på hur det egentligen blev med ”januariavtalet” i och med regeringsbildningen i början av veckan. Hur resonerade de olika partierna inför statsministeromröstningen och vad tycker de om uppgörelsen? Eleverna tränade på källkritik, sökande av fakta, läsförståelse och muntligt framförande då de var och en presenterade ett parti och dess åsikt i frågan.

Onsdagens idrottslektion tillbringades på Slow Down där temat var redskap och fys. Ringar, rep, barr och monkey bar var några av redskapen som eleverna fick testa på samt fys på stranden för att riktigt få upp flåset.

Framåt slutet av veckan var vi nästintill full styrka i bananen igen och på tillsammanstiden med Kobran tryckte vi in 24 personer i Bananens klassrum där Linus och Elina häll i frågesport för samtliga. Finns det hjärterum, finns det stjärterum En jämn kamp med vinnarskallar och gott klimat. Temat gemenskap fortsatte på fredag då samtliga högstadieklasser avslutade skolveckan med promenad bort till Slow Down med femkamp och härligt häng tillsammans. Många skratt och glada miner gör oss ordentligt boostade inför helgen och en ny skolvecka på måndag!

Enjoy!!

/Sara

 

8-gy Kobran

Denna vecka har eleverna arbetat hårt med sina planeringar, flera elever har gjort prov med goda resultat. Kommunikationen med hemskolor går bra och eleverna får snabbt svar på olika frågor.

I NO har det gjorts laborationer med elektricitet, det har kopplat ihop kretsar med parallellkopplingar, seriekopplingar, strömbrytare, ampere och voltmeter samt analyserat vad som händer då lampor i olika kretsar slutar fundera. I kemi har det laborerats med syror och baser, testat pH-värde och kombinerat olika preparat.

Musikämnet är populärt, det spelas både gitarr och keybord och en och annan sång repeteras in.

Det thailändska temat denna vecka utgick från aktuella thailändska nyheter, det diskuterades olyckor, den dåliga luften i Bangkok, jakten på Thailands vilda tigrar, apornas påverkan i samhället, det thailändska nyåret som även innehåller firandet av vattnet i alla former och att nyåret infaller nära det thailändska valet som är mycket viktigt för Thailändare. Vi pratade även om den thailändska kungen, vem han är, vad han heter och hur kungahuset fungerar.

/Malin