Vecka 4 2017

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade vår nya vän Sam välkommen till förskolan Fjärilen. Även Ulrika som kommer att arbeta med oss under en period.

Vi har haft lära ”känna-dagar” och barnen har valt bland olika lek och aktivitetsstationer.  Vi har delat upp gruppen i smågrupper och det har varit sprudlande lek.

På gården har vi haft snigelrace med våra sniglar. De har fått smaka sin favoriträtt vattenmelon. Vi upptäckte att sniglarna inte gillar ananas.

På onsdag åkte vi på Studiebesök till Green Farm på andra sidan ön. Vi fick en visning på deras odling och fick smaka på en inhemsk dryck och på friterade frukter. En spännande förmiddag då vi såg ananas, kokosnötter, bananer, tamarind, peppar, citrongräs, granatäpple, basilika och olika typer av pumpor. Vi smakade också på olika örter.

När vi hade idrott lärde vi oss en thaidans. Vi dansade en skördedans till thailändsk musik. Vi lärde oss olika handrörelser när vi dansade.

Vi avslutade veckan med Thai och sedan arbetade vi med våra böcker om Thailand.

Ha en trevlig helg alla!

Lill o Sharon

 

Förskolan/Förskoleklassen Korallen

Denna vecka har vi hälsat två nya barn välkomna till Korallen. Vi gick igenom våra regler som vi har på Korallen och sedan fick dom skriva under.

Vi har haft ett barnråd på Korallen. Där tog vi upp om det var något som barnen ville förändra på skolan. Barnen på Korallen önskade bla mer varierad frukt, en pool, rutschkana, utklädningskläder och radiostyrda bilar. Vi utsåg två representanter som ska vara med på elevrådet och framföra våra önskningar. Elevrådet genomfördes även denna vecka med rektor Henric som ordförande.

I den skapande verksamheten har barnen fått göra bilder med former. Vi pratar om vad formerna heter. Vi har även letat olika former i vardagen.

Vi har haft gymnastik på stranden. Vi har introducerat former även här. Vi kör inlärningen genom  leken. Vi fortsätter även med att leka olika regellekar.

Vår sandlåda som vi har ute på gården är ny för denna vecka, så mycket lek har skett kring denna. Vi har även haft mycket lek kring båten och våra affärssaker.

Vi har varit på studiebesök på Green Farm. Där fick vi titta på olika frukter och kryddor som växer i deras trädgård. Vi avslutade besöket med att dricka te och äta friterad banan.

Ett smakexperiment har vi också hunnit med. Barnen fick göra ett blindtest och prova på olika smaker: salt, surt, starkt, beskt.

I matematiken har vi pratat om stor, större, störst. Vi har skapat många pärlplattor genom att titta på mönster.

Denna vecka har vi arbetat med bokstäverna F och H.

Ha en toppenhelg! Vi syns i nästa vecka.

Maria

 

Förskoleklassen Mangon

Det är full aktivitet inne på Mangon. Barnen är väldigt ivriga och tycker det är roligt att arbeta med både bokstäver och siffror. Vi gick på en liten bokstavsjakt ute på gården där vi hittade en massa bokstavsdjur och vid närmare eftersyn visade det sig att det var precis alla barnens första bokstav i namnen – så passande!

Vi har varit på utflykt till ett ställe som heter Green Farm. Där fick vi se hur många av de grönsaker och frukter som finns här på ön odlas. Roligt att se hur t ex ananas, som vi äter dagligen, växer. Flera trodde att de kommer från ett träd. Vi fick också lära oss att det finns flera olika sorters bananer. Vi fick provsmaka den sort som passar bäst för fritering. Vi smakade också på friterad potatis och en dryck gjord av bär från farmen. När vi kom tillbaka till skolan fick barnen välja ut en växt som de ritade och berättade om för kompisarna.

Denna vecka har vi pratat extra mycket om detta med att vara en bra kompis och varför det är viktigt att följa de regler som finns på skolan. Det är ett viktigt ämne som vi har uppe ofta, men nu hade vi det som tema på hela skolan. Vi träffades hela skolan i Salan och pratade om detta tillsammans med skolans rektor Henric.

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Veckans utflykt gick till Green Farm. Vi hade en trevlig busstur dit tillsammans med Rockorna. Eleverna sjöng allt vad de kunde när vi åkte, det passade ju bra eftersom vi åkte med Rockorna;). Väl framme fick vi se hur många olika frukter, kryddor och örter växte. Vi lärde oss att pepparn behöver stöd, exempelvis ett annat träd, för att växa. Vi fick också se en buske med röda, tjocka och syrliga blad som används i medicin mot hosta. Denna buske gjorde de även te av, som vi fick smaka tillsammans med friterad banan och sötotatis. Smarrigt!

När vi haft so och no i veckan har funderat kring begreppen dåtid, nutid och framtid. Vi har gått igenom jordens skapelse och livets utveckling i mycket grova drag för att stanna upp och arbeta med med istiden. Vi har läst om denna kalla tidsperiod och kikat på filmer där vi fått se spår av istiden. Filmerna vart riktigt spännande!

När vi åkte till Green Farm letade eleverna efter spår i naturen från istiden… De tyckte sig se rullstensåsar i bergssidorna och massor av isräffor. Det är roligt att se hur eleverna tar till sig information och hur de jämför, ser likheter och skillnader med det de lärt sig i klassrummet. Jag får också en fingervisning om vad vi ska jobba lite extra med kommande veckor. Efter bussturen förstår jag ju att vi behöver titta på kartan för att veta hur stor del av jordskorpan som påverkades av isen, och hur berg skapas. Det kanske ni får höra mer om efter nästa veckas busstur…

Vi ses nästa vecka, trevlig helg!

Stina

 

1-2:an Rockan

Oj vad snabbt en vecka går! Denna vecka har vi varit på Green Farm och tittat och smakat på olika frukter och örter som är typiska för Thailand. Vi åkte samtidigt som snäckorna och det är kul att se att eleverna i de båda klasserna nu känner varandra så väl.

Roligt att notera att även denna vecka hann alla elever med sina veckoplaneringar. Idrotten, bilden, engelskan  och musiken har rulllat på som vanligt och vi har även varit med på hela skolan sjunger denna vecka.
Ha en trevlig helg!

Jonas

 

1-2:an Krabban

En intensiv och spännande vecka har gått mot sitt slut och nu har vi varit full grupp dessutom. Det känns väldigt fint hur de ”gamla” barnern tar hand om de nya och  lotsar in dem i våra rutiner.

I måndags hade vi idrott och sedan jobbade vi vidare och bestämde tillsammans vad vi ville gör på Salan på fredag.

I onsdags hade vi elevråd och tog upp saker som vi vill förändra och förbättra.

Så har vi fortsatt vi med Tema Thailand där vi den här veckan har studerat frukter och hur de växer och i torsdags åkte vi till Green Farm och fick se hur de växte på riktigt. Det var jättespännande och mycket lärorikt. Därefter åkte vi till gamla skolan och hade musik.

Idag, fredag, har vi skrivit veckans ord och jobbat med eget arbete och så har vi framfört vår lilla teater ” Nasse hittar en stol”. Mycket roligt!

Madeleine

 

3-4:an Hajen

Under veckan har alla skolans elever vid olika tillfällen fått besöka Green Farm. På Green Farm har man ekologisk odling av inhemska frukter och grönsaker och man kan som turist få en guidad tur bland odlingarna. I tisdags förmiddag var det Hajen och Geckons tur att åka till odlingen som ligger på andra sidan ön. Efter samling och närvarokoll i klassrummet hoppade vi på skolbussen och gav oss iväg. Väl framme blev vi mottagna av guiden som visade oss runt och berättade lite om de olika växterna. Vi fick bland annat se hur citrongräs, mango, äggplantor, chili, peppar, papaya, ananas och mycket annat som vi äter växer och ser ut innan det hamnar i maten. Vi blev också bjudna på lite fika bestående av saft från ett bär som heter gratom och friterade bananer, gott! Sammantaget ett både trevligt och lärorikt studiebesök.

I tisdags fick eleverna lära sig lite mer om thaiboxning. Sharon passade på att berätta om och visa film från sin match, hon försökte också förklara och gå igenom lite regler. Spännande tyckte eleverna!

Torsdagen började med idrott på stranden som vanligt. Den här veckan fick eleverna bland annat köra doppboll och ett mellanting av boboll och brännboll som var mycket uppskattat. Och så blev det favoriten i repris; dragkampsleken:)

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi varit på Green Farm. Det var verkligen lärorikt och roligt. Vi fick veta att det tar ett helt år för en ananas att bli mogen. De växer på en buske och endast en ananas per buske. Vi fick även se hur citrongräs, papaya, bananer, chili, peppar och chasewnötter växer. De har även en orkideéodling men taket hade blåst av i stormen så nästan alla orkideér var förstörda.

Just nu i skrivande stund har Sharon thai med eleverna. Hon berättar och lär dem hur thaiboxning fungerar. Eleverna har just fått lära sig vad de olika kropssdelarna heter på thai.  Det är så intressant när Sharon berättar, alla elever är så engagerade och nyfikna på att lära sig.

Ha en fin helg

Lovisa

 

3-4:an Varanen

Denna vecka har vi haft det första elevrådet. Två elever från varje grupp representerade eleverna. Det framkom diverse önskemål, fler bollar, fler färgpennor och de minsta ville ha en rutschkana. En Kingruta till har varit ett hett önskemål. Den kom på plats i veckan. Full aktivitet varje rast i Kingrutorna. Vi har även fått två små fotbollsmål så nu är det även fotboll på gång på rasterna.

I torsdags gjorde Korallen och Varanen en utflykt till Green Farm som ligger strax utanför Saladan. Där fick eleverna se hur olika grönsaker, frukter och kryddor växer. Eleverna blev väldigt häpna över att det tar ett år för ananasen att mogna och då blir det endast en enda ananas per planta.

I Salan i fredags avtackades Liam och Ingrid med en medalj med deras namn på thailändska. De slutar nästa vecka.

Trevlig Helg!

Bettan

 

5-6:an Kokosnöten

I måndags var vi iväg till Green Farm, där fick vi lära oss lite mer om hur olika växter härifrån växer, ser ut och smakar. Vi fick bland annat se hur en pepparväxt klängde sig upp för ett stort mangoträd och vi fick lära oss att det finns olika typer av kokosnötter och bananer som används på helt olika sätt. Vi fick med oss mycket lärdom genom promenaden i deras trädgård.

Under veckan har eleverna också haft en NO-laboration inom området Fysik – Ljud. Eleverna fick med hjälp av plastmuggar, pinnar och olika snören bygga en telefon. De valde olika längder på sina snören och det längsta snöret var närmare 20 meter långt men fungerade ändå, häftigt! Senare under veckan fick de lära sig varför det fungerade som det gjorde och varför det inte fungerade lika bra med alla typer av snören. Arbetet avslutades med att eleverna lämnade in en laborationsrapport.

Stämningen är fortsatt god i klassen. Blir ibland lite mycket bus och prat men det beror till största del på att alla är mycket goda vänner vilket i grunden är gott. Det är fortfarande oftast ett bra arbetsklimat men vi jobbar på att det ska bli ännu bättre.

Nästa vecka blir en kort vecka på fyra dagar, sedan får eleverna en långhelg. Jag tror att det kommer bli toppen att få lite extra vila efter hårt jobb under nästa vecka.

Ha en bra helg så ses vi på måndag igen!

Pelle

 

5-6:an Kobran

Vilken vecka!

Vi började veckan med ett studiebesök på Green Farm. En spännande vandring bland gräs, buskar, plantor och träd. Vi fick se, röra och smaka på olika typer av Thailändska kryddor, rötter och bär/frukter. En uppskattad tur där vi bland annat fick lära oss att uttrycket ”Dra dit pepparn växer” nog kan vara ganska trevligt. Åtminstone om man ser till att peppar faktiskt växer i Thailand.
Sharon har fortsatt med thaiundervisningen och presenterade oss i thaiboxningens värld.
Veckan har innehållit en del träning inför fredagens final på sala-samlingen. Ju närmare fredagen vi kommit ju mer fokus på uppträdet och den egna prestationen. Och vilken final! Det fanns mycket att se tillbaka på från 2016. Eleverna visade dessa trender på ett fantastiskt sätt!
Veckan som gått har även varit Kobrans vecka på hemsidan. Den som kikat där har sett eleverna i olika situationer. Har du inte kikat är det väl värt ett besök.

Per

 

5-6:an Skorpionen

Ännu en vecka till ända. Denna vecka har skorpionen haft vikarie tre dagar då en förälder som också är lärare hoppat in, tack! Veckan har i övrigt rullat på och i torsdags besökte skorpionen Green Garden. Vi har också utsett två elevrådsrepresentanter, Jack och Ebba. De gick på terminens första elevråd där det pratades både kingrutor och mycket annat.

När fredagen kom var det dags att tacka av en av våra klasskompisar, Jack! Detta gjordes högtidligt i salan med medalj och diplom. Vi kommer sakna dig!

Trevlig helg

Anna

 

7-9:an Bananen

Vecka 4 inleddes med att alla elever i åk 7-9 åkte på Studiebesök till Green farm. Green farm är en trädgård där de har ekologiska odlingar av olika sorters grönsaker och frukter. En guide tog oss igenom trädgården och eleverna visade stort intresse, framför allt när det kom saker de kände igen såsom ingefära eller gurka. Vi fick även provsmaka deras speciella te som gjordes på ekologiska blad från en blomma samt friterad banan och sötpotatis.

Veckan fortsatte med att två elever i årskurs 9 höll i ett hårt cirkelträningspass nere på stranden. Uppgiften bestod i att planera och genomföra valfritt idrottspass. För många satt träningsvärken kvar ända till fredagen!

Eleverna fortsatte under trä- och metallslöjden med sina amplar. Eleverna bygger sina amplar med lokala föremål från Thailand såsom kokosnötter och palmblad.

Under musiken har eleverna fortsatt att träna på “Vart jag mig i världen vänder” och efter två veckors träning på samma låt börjar den nu sitta.

Denna vecka har alla elever utvecklat sin svenska grammatik genom ett lekfullt “grammatikjeopardy” Detta har blivit mycket populärt och kommande veckor kommer spelet ledas av eleverna själva.

För några elever börjar slutet närma sig på vistelsen på Lilla Svenska skolan och de förbereder sig för olika prov som ska göras när de kommer tillbaka. Alla elever är väldigt måna om att inte bara ligga i fas med klasskamraterna i Sverige utan man vill ligga lite före dem så “flitens lampa lyser” dagligen.

Niklas

 

7-9:an Papayan

En ny spännande vecka har nu snart passerat. Eleverna har besökt Green Farme, en farm med närodlad ekologiska frukter, grönsaker och växter. Vi fick provsmaka b l a ett sött te gjort av röda blommor. Gott! Under veckan har vi haft ett klassråd och Lukas har representerat vår grupp på elevrådet. Många önskemål och synpunkter togs upp för att utveckla vår fina skola.

Under lektionerna har eleverna fortsatt att arbeta med sina planeringar. Vi har även påbörjat en biologi laboration för att visa på hur man kan planera, undersöka, genomföra, dokumentera och utvärdera en vetenskaplig undersökning. Några elever hargenomfört prov i bl a ämnet matematik och slutfört olika skrivuppgifter.

Ha det gott

Annelie