Vecka 4 2016

Förskolan Fjärilen

Den här veckan har vi alla besökt Butterfly garden på Koh Lanta i olika grupper. En mysig utflykt där vi upptäckte många fjärilar i trädgården. Fjärilar som satte sig på våra händer och några som ville sätta sig på våra näsor. Vi hade fruktstund och tittade även på elefanterna. Vi fick med oss några kokonger och när vi kom tillbaka till förskolan byggde vi ett litet fjärilshus där vi skall följa utvecklingen från puppa till fjäril.

Vi har haft en station på förskolan där barnen får prova att skriva. Några barn har blivit jätte intresserade av skrift när vi gjorde skyltar till våra ”favoriträtter” som vi skapade förra veckan.

På torsdag hade hela skolan samarbetsdag på stranden. Vi byggde och konstruerade med sand i blandade åldersgrupper. Temat var olika djur som vi sedan smyckade med snäckor och koraller. En jättetrevlig förmiddag med gott samarbete.

Vi avslutade veckan med att ha Thailändska. Sharon presenterade elefanten Chang för oss. Chang lärde oss om olika djur.

Ha en trevlig helg!

Lill, Sharon och Linda

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka startade med en utflykt. Vi åkte iväg till templet i Old Town och besökte munken. Vi fick se alla fina Buddha figurer inne i templet, där munken också lärde oss hur man hälsar. Alla barnen som hade frågor fick möjlighet att ställa dem till munken. Utanför fick alla tända rökelser och samtidigt med det tänka på något man var tacksam för. Till sist fick alla sätta sig ned med munken och meditera. En väldigt upplevelserik förmiddag som barnen sedan fick illustrera i teckningar.

Idrotten denna vecka hade vi på stranden igen. Vi fortsatte med olika lekar där vi kan springa och röra på oss ordentligt.

På stranden var vi ännu en gång denna vecka, då vi hade en samarbetsdag hela skolan, som gick ut på att vi i åldersblandade grupper skulle göra olika djurskulpturer på stranden. Återigen är det så härligt att se hur barnen hjälper varandra. Det blev också väldigt fina och fantasifulla djur vi alla till sist fick gå runt och beskåda.

På språk och mattesamlingarna har vi arbetat med bokstaven M,m, sammansatta ord och siffran 7. Barnen har också börjat tillverka sin egen klocka, som vi sedan ska öva oss på.

Vi har sjungit en hel del också, dels på ”hela Salan sjunger” och så hade vi sångstund tillsammans med fjärilen också.

Vår nya kompis Apis fick för första gången följa med någon hem. Spännande att höra vad den hade hittat på tillsammans med Alexander.

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne och Johanna

1-2:an Snäckan

Veckan har varit intensiv men trevlig som vanligt. I samband med Snäckans senaste fredagssamling i Salan kom förslaget om att spela en kort teater. Det var inte riktigt läge för det då, men nu har vi lite längre tid på oss så vecka 8 kommer Snäckans version av Törnrosa. Rollerna har fördelats denna vecka och alla är säkert inte helt nöjda, men så blir det ju vid teaterspel.

I matte har vi fortsatt att laborera med stora tal. Även ettorna har laborerat med tusental vilket alla tyckte var betydligt mer spännande än den vanliga räkningen upp till tjugo. Kan man räkna tusental blir ju talen i matteboken ingen match att klara av 

Den här terminen står förmågan att skriva berättelser i fokus och barnen har börjat träna sig på hur man kan tänka för att få en röd tråd genom sin berättelse. Barnen har skrivit på samma tema men innehållet i berättelserna blev väldigt olika.

I SO/NO har vi fortsatt med tema världen och vi har börjat lära oss thailändska frukter genom ett spel.

Torsdagsförmiddagen innebar kreativt arbete på stranden i blandade grupper från förskolan till högstadiet. Varje grupp fick i uppgift att av sand forma ett angivet djur. Vilka konstverk det blev!

Lena

1-3:an Kobran

Vi har haft en härlig vecka här på Lilla svenska skolan. Vi har arbetat med många olika saker som t ex Thailands klimat och högtider.

Vi skulle vilja vara med på Songkran, som är i april, då alla kastar vatten på varandra och se om någon verkligen kastar på poliserna som har klätt sig med plast över uniformen.

Vi har haft klassråd och önskar en koja.

Vi har haft samarbetsdag på stranden. Vi var i grupper med elever från förskolan upp till nian och alla grupper fick ett djur som de skulle göra en sandskulptur av.
Det var så roligt att se alla skulpturer. Det var många fantasifulla barn på stranden i dag!

Carin

1-3:an Rockan

Vilken upplevelse vi fick vara med om på måndag den här veckan när några grupper från lilla svenska skolan fick besöka ett Buddistiskt tempel det var säkert för många av oss en helt ny erfarenhet.

Vi togs emot av en munk som tog med oss in i templet. Inne i templet fick vi sätta oss ner tillsammans för att få veta mer om hur det är att vara munk? Vad är buddism? och mycket mer.

Efter frågestunden tände vi varsin rökelse för något/någon vi känner oss tacksamma inför,

Innan vi åkte hem mediterade vi tillsammans allihop, En sådan fin avslutning på en verkligt fin dag.

Veckan för Rockan har givetvis inneburit en hel del skoljobb såklart. Vi har nu påbörjat vårt nya no/so arbete som avslutas nästa vecka.

Den här veckan var det också dags för den här terminens första elevråd.

Torsdagen bjöd på samarbetsdag på stranden på morgonen. Hela skolan deltar i denna uppskattade aktivitet, enda från förskolan till åk 9. Alla elever var indelade i åldersblandade grupper för att tillsammans göra sandskulpturer på ett givet tema.

Veckan avslutades med att Geckon bjöd på fin underhållning i Salan.

Ylva

3-4:an Hajen

Hej!

Den här veckan har vi haft en av våra härliga samarbetsdagar. Den här gången samlades vi nere på stranden och delades in i 15 grupper med elever från alla åldrar, från förskolan till nian. Varje grupp fick ett djur som man med hjälp av sand, snäckor och annat man kunde hitta på stranden fick skapa olika djur. När skapelserna var klara hade vi vernissage och alla fick gå runt och beskåda varandras konstverk. Det var verkligen en kreativ och rolig förmiddag.

I klassrummet har vi arbetat mycket med lyssningsövningar på engelska. Det är lite svårt i början men nu har vi fått kläm på det. Det är inte helt lätt att lyssna på en lång dialog på band och därefter kunna svara på frågor kring vad man hört. Men många är otroligt duktiga, långt över vad man kan förvänta sig av relativa nybörjare på språket.

Hoppas ni alla får en fin helg!

Linda

3-4:an Geckon

Den här veckan har inte eleverna arbetat så mycket med sina planeringar från sin hemskola i Sverige. Det beror på att vi har varit på två utflykter, templet och Lanta Animal Welfare.

Sedan har vi förstås övat till vårt fantastiska uppträdande som vi framförde i salan på fredagsavslutningen.

Det är alltid lika underbart att besöka templet och träffa munken som berättar hur det är att leva som munk. Denna gången fick vi tända rökelse och tänka på att vi skulle vara snälla mot våra föräldrar.(Tycker att jag är alltid snäll mot min 84 åriga mamma).

Vi har haft en kemilektion som heter lösningar och blandningar. Olika ämnen som salt, socker, mjöl, bakpulver, olja och sand blandades tillsammans med vatten.

Eleverna fick ställa hypotes och dra slutsats om blandningen var en lösning eller blandning.

Ha en fin helg

Lovisa och Yvonne

5-6:an Kokosnöten

Då var skolvecka 4 över. Idag sa vi hejdå till Elias som varit här ända sedan innan jul. Han ska nu bege sig hemåt mot Sverige igen. Vi önskar honom en bra hemresa.

Eleverna fortsätter att arbeta på med en otrolig fokusering. Sexorna har fortsatt att förbereda sig inför de nationella proven. De går igenom vilka olika texttyper som finns och tränar på läsförståelse. De känns fortsatta lugna inför detta test och de uppskattar att de får träna som förberedelse. Vi har även fått arbeta lite praktiskt med NO:n. Alla elever fick undersöka pH-värdet hos olika ämnen. Bl a upptäckte vi att socker faktiskt inte är motsatsen till surt.

I torsdags hade vi en samarbetsdag. Hela skolan samlades på stranden och blev där indelade i tvärgrupper. Varje grupp fick sedan i uppdrag att skapa ett djur i sanden. Det blev fantastiska skapelser. Efteråt kunde gå runt och titta på allt ifrån grodor och skorpioner till fjärilar och kolibris. Härligt att se hur alla barnen samarbetade och hur de äldre eleverna tar hand om de yngre.

Veckan avslutades med samling i salan. Denna vecka var det Geckon och Lovisa som ledde samlingen. Vi tackade av ganska många elever som ska åka hem till Sverige. Sedan hade Geckon förvandlats till musikgruppen Job2Do. De skäggiga och färgglada och framförde en av deras låtar. Det var ett hänryckande framförande med musiker och dansare. Hela salan klappade med och jublade. Veckan avslutades i vanlig ordning med den thailändska nationalsången.

Avslutningsvis önskar jag er alla en trevlig helg!

Magnus

5-6:an Papayan

Hej

Redan nästa vecka slutar flera elever inne på Papayan. Tänk vad tiden går fort, men samtidigt är det härligt att se hur sammansvetsad gruppen har blivit på den här korta tiden. Jag är också imponerad av allt skolarbete som eleverna har utfört den här veckan. Eleverna har utfört laborationer om syror, baser , kraft och rörelse. Vi har tittat på tidigare utgivna nationella prov i svenska och sist men inte minst har alla elever arbetat vidare med sina individuella planeringar. Eleverna tar stort ansvar för sina studier i en god arbetsmiljö. . Den fina studiemiljön har medfört att många elever har utvecklats positivt på olika plan.

Under veckans slöjdtimme har eleverna fortsatt att konstruera vindspel av bambu, virkat vidare och gjort fina armband. I torsdags hade hela skolan en samarbetsdag. Under denna förmiddag delades skolans alla barn och elever in i tvärgrupper, från åldrarna 3 -16 år. Vi var på stranden och byggde olika sandskulpturer, det blev många kreativa skulpturer denna förmiddag på Klong Dao som kunde skådas. Salansamlingen avslutades med att eleverna framförde en låt av Job2do med stor inlevelse.

Ha en skön helg!

Annelie

7-9:an Bananen

Ännu en fantastisk vecka har gått. Flera elever har sin sista vecka under v. 5, så de har arbetat stenhårt med sina uppgifter denna vecka för att ligga i fas eller till och med före kamraterna i Sverige. Det har också märkts att eleverna inte gärna vill skiljas åt, eftersom de har bra sammanhållning och har kul tillsammans. De har fortsatt hitta på saker utanför skoltid och alla trivs med gruppen.

Eleverna i Bananen har haft en helt vanlig vecka och följt schemat. I måndags var det elevråd. Emelie som är klassens representant rapporterade sedan från mötet på tisdagen. I tisdags avslutade vi återigen dagen med en kunskapstävling, vilket är väldigt uppskattat. Eleverna gillar också de praktiska ämnena, som slöjd och musik. Vi har sett på Lilla Aktuellt Skola samt diskuterat viktiga nyheter och etiska dilemman. Gruppen älskar att diskutera och kommer fram till fantastiska lösningar.

Veckan avslutades i salan med att Geckon spelade en låt. Vi har börjat diskutera inför nästa vecka då det sker väldigt många aktiviteter och utflykter. Håll koll på veckobrevet på mejlen alla föräldrar.

Trevlig helg!

Ullis