Vecka 4 2015

Förskolan Fjärilen

Vi välkomnade Mimmi-Lo och Elliot till vårt härliga gäng här på fjärilen. Vi har haft olika lek- och aktivitetsstationer där barnen själv valt vad de vill göra.

Den här veckan började vi med vår utflyktsperiod. Alla barn har i olika omgångar åkt till Lanta Animal Welfare där vi blivit visade runt. Vi har besökt katthuset och hälsat på hundarna. Det har varit trevliga förmiddagar då vi i en liten grupp har utforskat och upptäckt miljön.

På idrotten hade vi redskapsbana då vi balanserade, kröp, gick baklänges, hoppade och övade att gå i zick zack till musik. Vi hade olika stopp i musiken då vi gjorde olika rörelser. Sedan avslutade vi med två rörelsesagor, samarbetsleken Persson möter Karlsson och kom alla mina fjärilar.

Vi har börjat spelat ukulele till sången broder Jacob på olika språk. I veckan har vi också haft engelska och Thai då vi lärt oss enkla fraser och räknat.

Tack för en trevlig vecka!

Lill, Elin, Malin, Sara och Amelia

Förskoleklassen Mangon

Denna veckan har gruppen utökats med två nya barn. Det är Asta och Leo som börjat. Vi leker mycket, både inne och ute. Ute leker barnen restaurang, i lekstugan och några barn har haft samma lek i sandlådan hela veckan. Det fungerar bra i gruppen, väldigt lite konflikter.

På vår mattesamling arbetade vi med antalet åtta. På våra språksamlingar har vi pratat om stavelser i ord, barnen fick lyssna på ord och räkna hur många stavelser dom hade. Detta var barnen jätteduktiga på. Vi har provat på att göra sockermålning, målningarna ska vi använda till vårt tema ”Havet”. På torsdagen fick vi lära oss hur det går till att tröska ris på gammalt vis. Jätte spännande att se det lilla riskornet innanför skalet!

Veckan avslutades med Kokosnötens framträdande. Nästa vecka börjar vår VFU-student Alexandra. Vi kommer också att ha en samarbetsdag på torsdag.

Ha en underbar helg tillammans!

Marion

1-2:an Snäckan

Denna här veckan har eleverna fått lära sig etikettregler som gäller här i Thailand. Här kommer några exempel på detta:
Det är viktigt att respektera kungen. Man ska se upp till honom och aldrig tala illa om honom. Det är oförskämt att röra vid någons huvud, huvudet är den heligaste kroppsdelen. Det är oartigt att lämna över saker med vänster hand. Man ska använda höger hand eller båda händerna. (det är inte lätt att vara vänsterhänt). Sparka inte någon, kliv inte över någon och lägg aldrig fötterna på ett bord eller stol.
Det ni, som svensk bryter vi ju mot de flesta av reglerna.

I går fick vi lära oss hur man tröskar ris, steg för steg. Det är ett hårt och tungt arbete att få loss skalen från kornet. De som ville pröva på det blev trötta och svettiga efteråt. Nästa vecka kommer det en lärarkandidat från Sverige till vår klass. Hon heter Bevylin och kommer vara här i sju veckor.

Ha en fin helg,

Lovisa

1-3:an Kobran

Ytterligare en vecka på en fantastisk skola med fantastiska barn. Vi har denna vecka varmt välkomnat två nya elever till vår klass. De har blivit väl omhändertagna av sina klasskompisar och kommit in bra i klassen. Det är mycket som ska hinnas med förutom arbetet som medföljer från Sverige. Vi har en lektion i veckan då barnen får lära sig lite Thai, vi har Thai-tema, engelska, kompismassage, sångsamlingar och andra aktiviteter. Denna vecka har vi också lärt oss att tröska ris vilket alla tyckte var roligt.

Barnen är alltid lika positiva, trots ganska ”hårt arbete”. Vi har denna vecka haft klassråd för första gången och ett annat gemensamt arbete har varit att rita och måla geometriska mönster. Så nu finns det nya fina bilder att sätta upp på väggen. Barnen har haft två gemensamma läxor. Den ena har varit att maila sina klasser hemma i Sverige. Den andra att ta med sig en sak att beskriva för klasskompisarna som har fått gissa. Alla barnen har klarat att stå framför klasskompisarna och beskriva, även våra nya elever. Modigt! Denna vecka är det 1-3 Kobrans tur att stå i fokus på hemsidan, så det finns en hel del bilder publicerade där från vår klass.

Lena

3-4:an Hajen

Den här veckan tog vi emot och välkomnade våra nya klasskamrater Sofia och Rebecka. Nu är vi full klass och många av oss kommer att hänga ihop under nästan hela terminen.

I torsdags fick vi lära oss det mesta man behöver veta om Thailands viktigaste råvara: ris. Vi har fått lära oss hur man odlar, tröskar (skördar) och tillagar det. Till sist fick vi provsmaka det och de allra flesta tyckte att detta råriset var mycket godare än det mer processade som vi brukar äta.

Vi har haft terminens första klassråd i veckan. Vi fick välja en ny suppleant (reserv) till elevrådet eftersom Ebba som var det tidigare har åkt hem. Tuva fortsätter som ordinarie representant och Thilde blev vår nya suppleant. Årets första elevråd hålls nästa vecka.

Trevlig helg!

Linda

3-4:an Geckon

Den här veckan fick vi en ny klasskopis. Vi hälsar Ester varmt välkommen till oss. På idrotten i onsdags provade vi SUP – stand up paddelboard. Fabian på Slow down höll i lektionen och instruerade oss. Vi fick lite extra utmaning eftersom det var en riktigt blåsig dag men alla gjorde sitt bästa och hade riktigt roligt.

Vi har fortsatt med vårt thailandstema. Den här veckan har det främst handlat om islam. Vi har lärt oss om Muhammed, om hur islam kom till och om olika saker som kännetecknar islam. Sista gruppen i Geckon har haft hemkunskap på Slow down. De fick baka en god kladdkaka med kokos som man sedan kunde köpa i Slow downs restaurang.

Under torsdagen fick vi vara med om att tröska ris på traditionellt sätt. Vi fick se hur den skördade risplantan ser ut och vi fick sedan vara med om att trampa riset och stöta det för att få bort skalen från riskornen. Slutligen fick vi smaka på det nykokta riset. Det var riktigt gott!

Under fredagen var det dags att säga hejdå till våra klasskompisar Wille och Elias. De avtackades i klassen med fina ord från klasskompisarna och en cd-skiva med foton från tiden här. På fredagssamlingen i salan avtackades de med var sin medalj.

Trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Ännu en vecka till ända. Och inte vilken vecka som helst, utan Kokosnötens Sala-vecka. Vi började diskutera vad vi skulle visa upp på fredagens Sala-avslutning, och kom på en riktig utmaning; ordklasser. Vi har arbetat med en ordklass i veckan sedan strax innan jul och det bestämde eleverna att de skulle försöka illustrera på ett lättsamt sätt i Salan på fredagen. Beslut fattades att vi skulle skriva dialoger i grupper om 4 elever och i dessa få in terminologin för de 4 ordklasserna vi arbetat med för att på detta sätt påvisa både förståelse och förmåga att förklara. Inte helt lätt, men det gick.

I NO arbetas det flitigt med allt från magnetismens mysterier till kroppens organ. Innan jul gjorde några elever en jätteplansch med kroppens alla organ som en julkalender. Denna kalender öppnar eleverna nu i januari. Denna vecka ledde luckan om kapillärer oss in på spåret om tobakens negativa effekter på hälsan. Eleverna var mycket engagerade och vi hade en lång diskussion tillsammans. Detta ledde till ett minitema om droger. Några gör en faktaplansch och andra har arbetat med Utbildningsradions material.

Odlingsprojektet fortgår och numera har plantorna fått nya placeringar i nya krukor och det gödslas, vattnas och mäts på rasterna. På torsdagen fick vi prova på hur det kan gå till att tröska ris. Detta genomförde vi på skolgården. Vi hade dessutom klassråd och valde representant till Elevrådet.

Tack för en härlig vecka. Trevlig helg!

Olof

5-6:an Papayan

Den här veckan har vi fått fyra nya ansikten till Papayans klassrum. Eleverna Ingrid, Petter och Matthias samt VFU-studenten Micke som kommer vara här till och med vecka 8.

I tisdags röstade vi fram representant från Papayan till skolan elevråd. Efter en jämn omröstning blev det Ebba Skoug som fick representera oss på nästa elevråd. I onsdags började vi vårt bakprojekt på Slow Down och det var Tedde, Simon, Ann-Tilde och Evelina som var där och bakade Silviakakor. Det var mycket uppskattat hos eleverna att baka med Sofia på Slow Down. I torsdags eftermiddag fick vi prova på riströskning på skolgården, något som vi inte gör så ofta hemma i Sverige där det i så fall skulle vara att plocka potatis på höstlovet. Det är alltid kul att prova på något som har med den thailändska kulturen att göra.

Trevlig helg!

Johan och Micke

7-9:an Bananen

Denna vecka har varit intensiv med mycket projektarbeten, prov i matematik, laborationer och perspektivteckning. I går torsdag fick vi vara med om traditionell riströskning, där eleverna fick se och prova på de olika stegen i processen. De fick massera risknippena med fötterna, sortera bort de dåliga kornen, banka ut riset ur skalen på traditionellt vis med stora påkar. Till sist fick vi smaka på riset när det var kokt. Det var naturfärgat och smakade mycket gott.

Det är mycket kreativitet och positiv energi i klassen och gruppen har blivit sammansvetsad. I veckan har vi haft vårens första klassråd, då ordföranden ledde gruppen fram genom deras dagordning med fast hand. Imponerande! Igår var klassen ute och åt tillsammans, det var väldigt trevligt. Idag har klassen samlats kring en av nästa veckas utmaningar, att hålla Salansamlingen på fredag eftermiddag. Det lär bli sång och musik!

Trevlig helg och tack för en bra vecka!

Gabriella