Vecka 4 2014

Förskolan Fjärilen

En ny härlig vecka med många roliga utmaningar har nu nått sitt slut. Lekglada och vetgiriga barn har utmanats med smakexperiment av många olika frukter.  Vi har smakat på grön mango, farang, rosa äpple, mandarin, samot, mangosten, melon och ananas. Barnen har satt ord på sina smakupplevelser och refererat till andra smakerfarenheter.

På idrotten lekte vi leken kom alla mina fjärilar som olika rörliga fantasifrukter. Vi värmde upp med röris och gjorde en gemensam rörelsesaga.

Pisua har bott hos Axel och Oscar den här veckan. Det blev en spännande reflektion tillsammans då barnen berättade om Pisuas äventyr. Pisua har varit på simskola, åkt moppe och fått sitta längst fram i moppefart.

En dag dramatiserade vi sagan om bockarna Bruse med fingerdockor. Barnen blev mycket intresserade av troll. Var kommer de ifrån? Vilka krafter har ett troll? Det blev en lång reflektionsstund tillsammans. Vi fortsatte att dramatisera sagan i stort då vi klädde ut oss och spelade olika roller.

Vi avslutade veckan med att ha thai med Sharon. Vi lärde oss hur man sa ”Vad heter du” och sedan svara ”Jag heter” Vi sjöng också en rolig sång.

Ha en trevlig helg!

Lill, Sharon, Sara och Sara

 

Förskoleklassen Mangon

Måndag: På samlingen lyssnade vi efter vilket ljud ord började på. Alla barnen fick var sin spegel för att se hur munnen såg ut när man sa ordet. Vi sjöng fruktsången på thai. Sedan gick halva gruppen ut, de som var kvar inne fick en språkuppgift att göra.

Det blev ingen engelska eftersom Lena var sjuk.

På tisdagen hade vi gympa i Salan. Vi hade Miniröris som uppvärmning, sedan lekte vi ”Fruktsallad, ”En bonde i vår by” och ”Gör si gör så”. Barnen tyckte allt var roligt!

Vi lekte smakleken på onsdagssamlingen. Då gäller det att känna igen olika smaker med förbundna ögon. Vi hade äpple, rosa äpple, morot och potatis och det var inga problem att känna igen de smakerna.

På onsdagen tog jag fram ny plastlera, den fungerar som modellera. Passar bra till sexåringar eftersom de har blivit duktiga på att göra små saker med sina händer.

Vi fortsatte prata om regler, finns det regler som är lika hemma och här?

Den diskussionen fortsatte vi med på torsdagen. Jag läste upp Mangons regler och sedan pratade vi om det var en bra regel eller inte. Fortsättning följer.

Efter lek och frukt hade vi matte. Barnen arbetade två och två med två tärningar för att se hur man kan få summan fem på olika sätt. Sedan fick de göra siffrorna med den nya leran.

På fredagens thai sjöng vi fruktsången på thai. Barnen har blivit jätteduktiga på att sjunga den. Sedan fortsatte vi med att träna på att säga jag heter……., hur mår du? Vi syns imorgon, bra att kunna när man går till favoritrestaurangen.

Avslutningen i Salen stod ungdomarna på Bananen för. Det blev en rolig och kladdig föreställning.

Ha en skön helg!

Marion och Jennie

 

1-2:an Snäckan

Nu har ytterligare en vecka gått med stormsteg.  Vårt tema forntiden har vi fortsatt med även denna vecka. Eleverna har gjort en forntidsby av modellera. Alla var engagerade och vi höll på en hel skoldag med att tillverka vår by. Vi gjorde människor, träd, fotbollsplan, hyddor, djur, en sjö där man kunde fiska och mycket mer.

Vi har haft ämnet teknik tillsammans med vår grannklass Geckon.  Alla fick pröva på att vika pappersflygplan och det roligaste var nog att testa planets flygförmåga.

På idrotten var det svettigt och det gällde att dricka och vila sig mellan konditions- och samarbetsövningarna. Det var många som tyckte det var underbart att svalka sig med skolans vattenslang efter ett hårt pass på stranden.

”Hela skolan sjunger” har vi också haft. Det var härligt att se barnen i olika åldrar att sitta tillsammans och sjunga. Med Lill som spelade på sin ukulele och Mattias på sin gitarr blev det ett bra komp. Vi sjung visor som passade till alla åldrar och även några låtar som kommer vårt års tema om barnkonventionen.

Ha en finfin helg önskar

Lovisa 

1-3:an Geckon

På lektionen tillsammans med Snäckan i måndags vek vi pappersflygplan. Det fanns 4 olika modeller att välja mellan. Man fick träna sig på att följa en ritning, det var viktigt att inte hoppa över något moment. För att få ett plan som flög riktigt bra var man tvungen att vara noggrann och vika ordentligt. Alla var så duktiga, många vek flera olika modeller och några hittade också på egna. Till sist provflög alla sina flygplan, en del jämförde vilka som flög längst, högst, rakast.

På tisdagarna har Geckon många roliga saker på schemat. Vi börjar med idrott på stranden, den här veckan gjorde vi olika bollstafetter. Efter rasten var det engelska. Efter lunchen var det först musik och sedan thai. Tisdagarna är en kul dag som man absolut inte vill missa.

I onsdags var det mycket jobb med olika arbeten, alla jobbade på med sina egna planeringar. Vi hade klassråd eftersom det är elevråd den här veckan. Den sista stunden på dagen hade lågstadiet ”Hela skolan sjunger” i Salan. Lill  och Mattias spelade ukulele och gitarr till sången och dansen. Att sjunga tillsammans många är verkligen jätteroligt.

Torsdagarna har vi vikt åt Thailandstemat. Vi tränade på att plocka ut det viktiga ur en text som handlade om Thailand och skriva med egna ord. Barnen fick jobba 2 och 2 och sedan läsa upp sammanfattningen för klassen. Tora i vår klass har varit på elevrådet.

Den här veckan har vi börjat räkna antalet sidor vi läser, hela klassen ska läsa 1000 sidor tillsammans, belöningen blir glass!!  När den här veckan var slut hade vi läst 442 sidor tillsammans, kanonbra!! Vi fortsätter nästa vecka.

Maria

 

3-4:an Hajen

Det har varit en bra arbetsvecka i Hajen. Förutom de egna planeringarna har vi tillsammans börjat jobba med ordklasserna. Vi pratat om och arbetat med egennamn och substantiv i singular och plural. I matematik har vi gemensamt arbetat med bråk .

I No/So har flera fyror läst och prövat på elektricitet. De har även börjat på kartkunskap. Att slå upp i ett register och sedan hitta platsen på kartan, samt att tolka och förstå olika typer av kartor. Treorna har arbetat med forntiden på olika sätt.

Hela skolan sjunger har startat upp med Mattias och Lill. Då träffas alla från förskolan och t o m åk 3 och sjunger av hjärtans lust i Salan. Mycket uppskattat av eleverna!

Bakningen som skulle varit i tisdags blev tyvärr inställd. Vi återkommer med ny tid förmodligen nästa vecka.

Trevlig helg!

Elisabeth

 4-6:an Kobran

Måndagen började med veckoplanering och lässtund. Det är en skön start på veckan och jag hinner sätta mig en stund med var och en. På matematiken körde vi extra tabellträning, tänkte göra det i början av alla mattelektioner på olika sätt som lekar, tävlingar, med kortlekar och tärningar. Finns även många bra sajter på nätet där man kan drilla tabellerna.

På tisdag morgon hade vi klassråd. Det kom upp olika saker som regler på Kingplan, önskemål om utflykter. Det kom fram en hel del bra idéer och förslag som Beata kan ta med sig till elevrådet. Vi körde även en liten ”brainstorming” på vad vi kan tänka oss att hitta på när det blir vår tur för fredagsavslutningen.

På NO:n gjorde vi 5 olika vattenförsök. Håll utkik på hemsidan för där kommer bilder! Vi gick också igenom hur man skriver en laborationsrapport. Jag läste en dilemmasaga om tre bröder för eleverna och därefter fick de diskutera vem av bröderna som var mest förtjänt av att gifta sig med damen som alla ville ha-finns inga rätt eller fel men goa diskussioner.

I onsdags drog syslöjden igång, halva klassen har slöjd jämna veckor och halva udda. De som är kvar i Kobran hinner jag hjälpa extra mycket eftersom när de bara är hälften så många. Känns lyxigt!

Vi har gjort härligt färgglada teckningar av frukter. Klassen lade verkligen ner hela sin själ på att färglägga dem. Kika gärna in i klassrummet och ta en titt på dem!

Gympan på stranden var tuff som vanligt och den avslutades med idioten innan doppet. En ilsken krabba fick smak på någons tumme, men det gick bra!

Alla har slitit på med sina planeringar hela veckan så vi tyckte att vi behövde pigga upp oss med lite glass på torsdag eftermiddag och så passade vi på att fira Samules födelsedag så här dagen före.

Fredagen var jag ledig och for till Kuala Lumpur. Karin hoppade in som vikarie och alla fick se Bananan avsluta veckan i Salan.

Ha en riktigt skön helg, ses på måndag!!!

Bodil

 

5-6:an Kokosnöten

Veckan har varit bra. Alla har arbetat utifrån sina planeringar i de olika ämnena. I so har vi arbetat med norden, vasatiden , stormaktstiden och några har skrivit fakat om Thailand. I svenska har vi tränat läsförståelse och skrivit berättelser. I moderna språk har några elever tränat dialoger och presentationsfraser. Eleverna har varit mycket koncentrerade på sina uppgifter.I engelskan har eleverna haft glosförhör och arbetat med en skrivuppgift som handlar om vad som är positivt och negativt med Sverige och Thailand.

I matematiktränar några elever inför Np och vi har tillsammans gått igenom bland annat kort division. De har även spelat mattespel, plump, där de övar sig i de fyra räknesätten. I no har vi sett filmsnuttar som elever gjort. De handlar om kroppens skelett och muskler.

Fredagen avslutas med Lilla Aktuellt och härliga diskussioner efteråt.

Ha en riktigt go helg!

Pia, Annelie och Lena

 

7-9:an Bananen

Bananens veckas… Detta har inneburit att eleverna inne på Bananen lagt ner lite tid på att träna inför sitt uppträdande i Salan på fredag. Eleverna har varit engagerade och de blev nöjda med resultatet. Sammanhållningen är fin och de umgås även på fritiden, tränar och äter middagar tillsammans.

Pingisen är populär igen på rasten och små som äldre elever spelar tillsammans rundpingis. Även vi pedagoger deltar och det är roligt att umgås utanför klassrummet i andra former.

I moderna språk har eleverna haft glostest, vilket gick väldigt bra. De har också haft högläsning och gjort översättningar. I matematiken har några elever skrivit prov och andra pluggar till kommande prov. De är duktiga på att förklara och hjälpa varandra, detta är mycket utvecklande i deras kunskapsutveckling. Ett flertal elever är i startgropen med deras teknikuppgifter och det kommer troligen byggas och konstrueras en hel del inne på Bananen. Den här veckan är det Pontus som avslutat ett projekt där han bl.a. byggt en bil av en råttfälla.

Där veckan har vi förutom eget arbete i svenska och so gjort två andra uppgifter tillsammans. Det var ”På minuten” och charader. I på minuten gällde att prata under en minut kring ett påstående/ händelse som eleverna fick av mig (Pia). Svårt tyckte många eftersom det var väldigt lätt att pausa. När vi lekte charader delades gruppen upp i två grupper och sedan fick de en mening som de skulle gestalta utan att prata. Det blev många skratt, härligt att se hur de gestaltade olika djur och händelser.

På idrotten har vi haft olika bollspel, som t ex spökboll. Mycket uppskattat och eleverna tyckte nog det var skönt med ett dopp i havet efter att ha avslutat med en intensiv övning, idioten som den kallas. Slöjden är igång och det ska bli roligt att se vad de kommer att producera för olika verk.

Trevlig helg!

Annelie, Pia och Lena