Vecka 4 2012

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har det fluorerat något febervirus, som har däckat flera av oss, så barngruppen har tyvärr inte varit fulltalig. Vi som varit här har ändå aktiverat oss med olika saker och haft det roligt och/eller intressant under tiden.

Svenska/Bokstäver: Vi har klippt ut bokstäver i hårdpapp, så hård att fröken fick göra det mesta jobbet. Barnen målade dem sedan och dekorerade dem med småpärlor och en del även med hela sitt namn av bokstavspaljetter. De hänger nu så fint och snurrar i vår uppsatta gren vid fönstret! Majas alfabetssånger för  A och J har vi fortsatt att träna på och det är verkligen jättekul att barnen är så intresserade av att sjunga dem. Högläsning och många spännande samtal under veckan har det förstås också varit. Vad sägs om följande konversation: ”När vi dör ligger kroppen kvar på marken, men själen flyger till himlen!” ”Nej, det går ju inte, för den har ju inga vingar.”…

Thai: Barnen har tränat på att säga: hej, tack, sitta, stå, snabbt, sakta, klappa, vattenmelon, ananas, banan, vindruvor och fruktsallad på thailändska. De fick sedan använda sina kunskaper då de sjöng och då de skulle följa vissa instruktioner. Vi hade alla roligt, även om det blev lite fel ibland för både stora och små när Sharon instruerade oss att det skulle snabbt, men det bjöd vi på.

Matematik: ”Vad ska vi göra fröken?” undrar barnen när de ser stenar i olika färger, former och storlekar på golvet vid samlingsringen. ”Vi ska ha matematik”, berättar Kristina. ”Vad är det?” undrar ett barn. Därefter följde en dialog om en liten del av vad matematik är. Det blev en spontan och informativ inledning till den dagens matematikaktivitet. Alla barnen fick lägga ut en varsin sten i en rad, där det största och minsta stenen lades ut först, sedan gällde det för de andra att fylla på raden efter storlek. Till sist tittade vi den och funderade om vi var nöjda, vilket inte alla var. De fick då gå in och flytta den sten de ansåg ligga fel osv. Till slut och efter intressanta kommentarer och inlägg blev vi nöjda och kunde konstatera att det är viktigt att man kan förklara hur man tänker, eftersom en sten t ex kan vara liten på olika sätt. En sten kan vara platt och tunn och ganska liten men lite längre än en annan sten som är bullig och rund men ändå lite kortare. Vem är då minst, funderade någon? Som sagt, matematik är mycket!

Engelska + musik: Barnen har genom lek och sång lärt sig orden för färger och att räkna på engelska. De tycker det är spännande att lära sig ett nytt språk, det märks. Handdockan Morris var som vanligt med och det förhöjer aktiviteten ytterligare. När Maria läste sagan ”Five little Monkeys”, och sjöng sången om densamma, märktes det att barnen kände igen historien från den kända svenska ramsan och det blev en aha-upplevelse.

Drama: Barnen fick uppgiften att spegla sig i varandra. De var två och två mittemot varandra. Den ene gjorde grimaser och rörelser som kompisen mittemot skulle försöka följa och sedan turades de om. Det var en inte helt lätt uppgift, men rolig och lärande.

Stranden; lek och rörelse: Vi promenerade till stranden och tillbaka till skolan, som vi brukar göra på Fjärilen. På stranden lekte vi ”Sista paret ut”, byggde och lekte i sanden, samt badade i havet (de barn som ville). Efteråt duschade vi oss rena och svala i slangen med kallt svalkande vatten, skönt! Ännu en härlig förmiddag!

Det här var ett urval av vad vi gjort denna vecka. Nästa vecka händer andra saker. Var gärna med oss då!

Trevlig helg!
önskar Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

I Thailandsboken har vi nu gjort färdigt bladet med huvudstäderna i Thailand och Sverige. Alla barn hade som hemuppgift att markera på kartan var de bor i Sverige och skriva staden/ortens namn. Det var spännande att se att de kommer från så olika platser i landet!

Coffee My House hade besök av nya bagare i tisdags. Det var Albin, Thea och Mira som bakade goda syltkakor som sedan fanns till försäljning. Det var tre nöjda bagare som kom tillbaka till skolan.

I vårt klassrum har vi en hundraremsa, den sträcker sig från den ena väggen till den andra och alla tal mellan 1 och 100 finns med på den. Barnen har fått till uppgift att hitta olika tal på remsan. Hittar man talet 86 långt till vänster eller höger, kommer 24 före 10 eller efter, var finns alla jämna tiotal osv. Vi har också fortsatt att ramsräkna till 100, nästan alla kan det nu.

Att bygga och att bygga högt var spännande. Då passade vi på att arbeta med måtten centimeter och meter. Oj, vad fort det gick att tillsammans bygga ett torn som var 100 cm eller 1 meter högt! Under tiden som tornet växte i höjd blev barnen nyfikna att hitta tex. talet 87 både på tummstocken och på 100-remsan. Vi fortsatte sedan att leta saker i rummet som vi trodde var 1 cm och 1 meter.

På engelskalektionen räknade de till 12 och lärde sig några fraser om vad de tycker om och inte tycker om. ”Brown bear,brown bear what do you see” är en engelsk saga av Eric Carle som de lyssnade till. Som avslutning sjöng de adjösången till Morris som vanligt.

Under vår promenad till stranden upptäckte vi att hönan som vi brukar se, hade fått små kycklingar. Vi räknade till 8 stycken små ulliga kycklingar. Vi följer också ett husbygge vid vägen, det har nu 3 våningar, ska det bli ännu högre tro? 11 hinkar bruk hissade de just upp till översta våningen för att kunna mura tegelväggar. Tegelstenarna på marken var så många så dem kunde vi inte räkna! Nere på stranden började vi med lita uppmjukning och sedan fortsatte vi att öva längdhopp, vi finslipade lite på avstampen och själva hoppet. Duschningen under vattenslangen, på vår gård, är alltid lika populär!

Barnen har lyssnat till två musikstycken med väldigt olika karaktär, sedan har de fått välja ett stycke att måla till. Många av barnen valde att illustrera den lite dystrare musiken.

Vi läser just nu en bok om en liten mus så när vi fick en bakelse häromdagen kom vi på att om vi trollar oss till möss så kan alla tolv dela på bakelsen, det blev ju riktigt stora bitar då! Tänk vad man kan göra med hjälp av fantasi!

På veckans sista dag var det fruktfest! Utöver de vanliga frukterna vi brukar få så smakade vi också Rambutan, Mangosteen, Langsat och Ormfrukt. Nästan alla vågade smaka allt. Den frukt som var mest populär var utan tvekan Mangosteen, det är kanske därför den kallas frukternas drottning.

Trevlig helg önskar Inger och alla Mangobarn

 

1-2:an Snäckan

Återigen en vecka tillända och dagarna har bara flugit iväg, här i Thailand går tiden verkligen fort!

Eftersom det var vår tur att ansvara för fredagsavslutningen så har eleverna lagt ner en hel del tid och tankar, stöttat och gett goda råd till varandra, inför fredagens framträdanden. Det är verkligen roligt att få följa gruppens/klassens utveckling, de är så kreativa. För tillfället kan man som elever eller personal skriva in sig på skönhetssalong och få omvårdnad på rasterna. Får se vad det blir nästa vecka!

Skolarbetet
I svenska har vi arbetat med stavningsreglerna för sj-ljudet, sedan har några skrivit berättelser utifrån bilder, andra med hjälp av rubrik och stödord. Vi har läst upp texterna för varandra och ställt frågor till ”författaren”. Det var väldigt kul att höra elevernas positiva tankar och ideer. Som vanligt jobbade var och en utefter sin individuella planering.

I matte arbetade alla med sina matteböcker och vi hann även med att träna lite på fyrans multiplikationstabell.

I engelska. lyssnade Vi på hemläxan.  Hade genomgång av nya läxan.
Vi repeterade frukter och lärde oss vegetables. Löste Crossword om fruit and vegetables och sjöng Thundersong.

I SO/NO har några arbetat med det tidiga livet på jorden andra med Lucy och människans utveckling samt planetsystemet. Vi har dessutom lärt oss lite om hjärtat och blodsystemet.

Idrottslektionen ledde Birgit och jag, vi startade upp med en uppvärmningslek, Sedan lekte vi ”Under hökens vingar”, vi delade sedan upp oss i två grupper och gjorde några lekar i havet. Oj vad det lektes, plaskades och simmades, det var så mysigt!

På fredagen fick vi smaka på fantastiskt goda thailändska frukter bl.a. Mangosteen, Rambutan, Guava, Ragam och Langsat.

Denna dag ägnade sig sedan våra talangfulla elever till stor del åt att träna på de olika framträdandena. Då smakade Mons pastasallad extra bra och energi behövdes ju också till vår grand finale, Talangshowen.

Jag vet att man inte ska bli förvånad när det gäller barn, vi vet ju att de har stora inneboende styrkor. Men kreativiteten och styrkan i denna klass är verkligen häpnadsväckande. Ni gjorde det igen! Såå bra! Tack! Nu firar vi helg med ”glada känslor” i magen.

Trevlig helg önskar Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Koh Lanta är en underbar ö att vara på. Stränderna är ljuvliga, vattnet varmt och solnedgångarna så vackra! I skolan på dagarna är barnen flitiga som myror! Vi tar vara på all energi hos dem!

Den här veckan jobbade vi med geometriska figurer på matten. Barnen lärde sig att beskriva dem med ord för kamraterna. På svenskan tränade vi ng-ljudets stavning och Tilly gjorde en ”träningsrulle” på detta till sina kamrater. Läst har vi förstås gjort mycket också!

Mycket fakta om elefanten lärde vi oss utantill och ritade människor med snablar istället för händer!  Tänk att kunna dricka med ”snabelhänder”! Vi ser ganska konstiga ut på bilderna!  Frågan är vad vi skulle kunna göra med snablarna, om det var på riktigt? Vi tog reda på skillnader mellan Sverige och Thailand! Barnen var väldigt uppmärksamma på detta. Buddhism och islam är viktiga religioner här och vi påbörjade arbetet med att ta reda på grundpelarna. Fakta fyllde vi i på en tankekarta, som vi ska använda för att återberätta.  Vi lyssnade och skrev till en berättelse ur bibeln om Adam och Eva också.

På idrotten var Anneli och Birgit med barnen och lekte” Under hökens vingar”. I vattnet  lektes ”Ballongen som spricker” och ”Koka kaffe”.  I vår läroplan LGR 11 står att barnen bl.a. ska ha lekar och rörelser i vatten och det kan vi erbjuda här.

På fredagen bjöd Helena på ovanlig frukt. Vi satte oss i en ring och luktade, skalade och smakade. Nyfikna barn vågade testa de läckra frukterna, som var den håriga rambutanen, den frestande ormfrukten, den runda langsaten  eller ”Drakens öga”, som den också kallas, och frukternas drottning mangosteenen. Populärast var ”Drakens öga” följd av Mangosteen.

Vi gick förväntansfulla till Salan, där våra kamrater skulle uppträda. En talangshow med många fina duktiga amatörer uppträdde på ett mycket säkert sätt! Det var allt från trolleri, gåtor, sätta ihop en kub, spela pingis och till att sjunga! Bra jobbat Snäckanbarnen!

Hoppas att våra två sjuklingar är friska på måndag,

Men först en trevlig helg önskar Barbro.

 

3-4:an Hajen

Det har återigen varit en rolig och inspirerande vecka med glada och arbetsvilliga elever! Som lärare i en sådan här klass kan man bara njuta!

Varje dag läser eleverna tyst i femton minuter. Det är en mysig stund då man får välja om man vill sitta kvar i klassrummet eller sitta utomhus. När en bok är utläst gör man en bokredovisning som man sedan presenterar för klassen.
Eleverna har arbetat vidare med sina deckarhistorier och det ska bli så spännande att lyssna på dem!

Arbetet i matteböckerna har flutit på bra och för att få lite huvudräkningsträning har vi tillsammans gjort en mattekedja med multiplikationer som en äldre elev på skolan gjort. Eleverna får kort med multiplikationer på. En elev frågar t ex ”vem har 7 gånger 8” och då svarar den som har rätt svar ”jag har 56, vem har 6 gånger 6” och så går kedjan vidare.

Vi har också pratat om talföljder och tränat på att fortsätta sådana. Vilka två tal bör komma efter 2   4   8   16   __    __ ?

Vi har de senaste veckorna arbetat en del med kartor och denna vecka har vi pratat om kartans färger och antecknat olika geografiska begrepp som vik, bukt, halvö och skärgård. Eleverna har också enskilt arbetat med Sverige eller Thailand.

På thailektionen fick eleverna träna på hur man säger att man är rädd för något. De fick också fråga kamraterna vad de är rädda för. De svarade t ex maeng mom (spindel), chalam(haj) och pii(spöke)

Anders hade som vanligt idrott med 3-4:orna på onsdag morgon. Denna gång hade han hjälp av en förälder som heter Alf och han gjorde friidrottsövningar med eleverna. Det var jobbigt men roligt! Efteråt var det härligt med ett svalkande?(det var ganska ljummet i vattnet)bad!

Maria har haft engelska och musik med klassen. För treorna handlade veckans engelska om ”What’s on the menu?” och olika maträtter. I årskurs fyra handlade texten om ”instruments and other hobbies”.
På musiken fick eleverna träna på rytmer och repetera noternas värden. De skrev också ord som passade till rytmerna.

På bilden pratade vi om spiralmönster i naturen. Spiralformen finns överallt t ex hos snäckor, horn, kottar och solrosor. På en solros går spiralerna både medsols och motsols. Eleverna fick en bild av en solros där de skulle måla spiralerna. Det blev vackra mönster!

Eleverna har under veckan fått välja ett kort med en uppmaning att berätta om något speciellt som stod på kortet. På fredagen fick de läsa upp vad de skrivit. Det handlade t ex om en dröm man hade haft, favoriträtten och hur man tillagar den eller vilket land man skulle vilja resa till. Mycket trevligt att lyssna till!

Så är även denna skolvecka slut!

Ha nu en riktigt bra helg önskar
Birgit

 

3-4:an Kobran

Ännu en vecka har rusat förbi. Några elever har redan gjort mer än halva sin tid på skolan och det är dags att kontrollera extra noga så att arbetet med planeringarna hinns med. Då är det viktigt med arbetsro. Alla tycker det är skönt när det är tyst när man ska arbeta. Ändå har det vid ett par tillfällen varit lite oroligt. Vi har pratat om det och bättring har lovats.

Veckans engelska med Maria handlade om olika maträtter för treorna och instrument och hobbies för fyrorna. Varje vecka har eleverna i läxa att träna på den engelska texten och glosorna och på torsdagen blir det förhör.

Sharon kom åter till klassen på tisdag eftermiddag och hade thai-lektion. Först var det repetition av gamla ord, sen tränade vi på att räkna och fråga hur gammal någon är. På slutet fick eleverna göra olika saker på Sharons uppmaning t.ex. stå upp, sitta ner och klappa i händerna.

Onsdag morgon var det idrott på stranden tillsammans med Anders och Alf. Den här veckan tränade vi friidrott, framför allt löpning och avslutade med ett dopp i havet förstås!

På matten har vi haft gemensam genomgång av geometriska former. Många har också tränat på klockan, både analogt och digitalt. Det är lite klurigt det där. Tabellerna fortsätter vi att gnugga och hoppas att alla lär sig åtminstone en tabell i veckan.

På Thailandstemat fick vi höra ett föredrag av Thea som hade arbetat med Islam och nu berättade om vad hon lärt sig för klassen. En annan dag fick vi lära oss om Buddhism. Så nu kan vi mycket om religionerna i Thailand. De flesta har nu också påbörjat sina egna forskningar om Thailands djur, växter, sporter eller annat intressant. Och i fredags fick vi en god lektion om thailändska frukter som vi både fick titta, lukta och smaka på.

På bilden fick vi i grupper måla konstverk med glada eller sorgsna färger. Från dessa fick vi sedan välja ut småbilder som vi har använt till att skriva känslodikter om.

Alla våra självporträttstexter, med foto, sitter nu uppe på väggen i klassrummet. Kom gärna in och läs dem. De är jättefina.

På fredagen fick vi också höra en sammanfattning av veckans nyheter ifrån Sverige som Thea hade läst och redovisade.

Nästa vecka är det klassens dag på torsdag. Då ska vi få åka Lanta runt med buss och sedan äta lunch, bada och leka på Relax Bay. Det ska bli roligt.

Jag önskar er alla en trevlig helg!
Gun

 

5-6:an Kokosnöten

Ännu en vecka har gått. Några upptäckte i onsdags att nu har de varit här halva tiden, bara 2 ½ vecka kvar. Vi har planerat en klassdag på torsdag i nästa vecka. Då ska vi pröva paddelboard det hoppas vi alla blir spännande.

I de olika ämnena har arbetet flutit på med följande: NO ryggradslösa djur, ellära, atomer och grundämnen, djur i olika klimatzoner, magnetism, hur det blir årstider mm. I Musik ha vi jobbat med pianotangenternas namn skala, noter och notplan. Vi har också lärt oss spela ”Till Paris” på synthen! På Bilden har vi pratat om reklam, målgrupp och vilken metod reklammakarna använt sig av. Vi gör egna thailändska reklamaffischer om en påhittade produkter. I Svenskan har vi läst och pratat om böcker och livet. Vi har avslutat skrivandetom oss själva och jobbat med att ta ut stödord ur våra egna texter. Vi har haft ringsamtal på Engelska. Det är fantastiskt att alla kan prata och göra sig förstådda på engelska. Nu kan alla ta ut nya glosor själva. Det är bra att vara självständig och att veta vad man behöver. På språkvalet spanska, tyska och franska, surrar alla språken i luften. Vi läser, pluggar glosor och jobbar med grammatik. På idrotten har alla nu Simmat 200 m varav 50 på rygg känns bra att ha klarat det momentet när vi kommer hem. Vi har också Sprungit en längre sträcka på stranden. Alla fick bestämma själva hur långt men kravet var att man skulle orka springa hela biten. De som sprang kortast sprang en kilometer och de som sprang längst sprang 2,5 km.

Idag har vi också prövat massa olika spännande frukter. Det var frukter som är svårt att hitta i Sverige som Ormfrukt, Rambutan, Langsat och Mangosteen. Mangosteen var det som det flesta tyckte bäst om.  Alla var överens om att Ormfrukten var så där.

Ska bli kul att få träffa er nästa vecka igen

Anders, Katarina, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

…och nu har ännu en vecka gått.

Veckan har varit bra. Eleverna har jobbat bra. Kontakten med skolorna hemma verkar vara bra. Både vi lärare och eleverna mailar då och då med sverigelärarna. Jag tycker oftast det fungerar alldeles utmärkt.

Det som varit lite struligt dessa dagar är att vi varit utan ström någon timme på onsdagen och några på torsdagen. Det märks ganska fort att hjärnan går ner på lågvarv när temperaturen i klassrummet stiger. Intressant att se det så tydligt. Jag märker det såklart på mig själv också.

Vi i 7-9:an har några dagar i veckan flyttat på 10-rasten för att ”de stora” ska få ha pingisbordet för sig själva. Det går lite i vågor, men rastaktiviteterna just nu är pingis och en hel del kortspel också.

Varje måndag planerar vi upp veckans arbete och varje fredag utvärderar vi hur det varit. På fredagarna skriver vi dessutom i en träningsdagbok. Där fyller vi främst i vad som görs på idrottslektionerna, men även annan träning. Detta mailar vi sedan hem till idrottsläraren hemma.

På fredagen vid fruktpausen fick eleverna prova nya (för de flesta) frukter. En del var det lite klurigt att ta sig in i. Vi gjorde provsmakningen tillsammans och hade en trevlig gemensam stund. Vi tittade på frukterna, smakade och läste lite fakta om dem. Några av eleverna hade med sig kamera och skulle göra ett hemkunskapsarbete om detta. Kloka elever!

I de olika ämnena håller vi på med:
Svenska: Vi har haft gemensam skrivträning med texten Vem är Jag? Vi har också arbetat med textens struktur, med nya stycken och med inledning och avslutning. I nästa vecka skall det vara klart och lämnas in. Mycket böcker läses och redovisas.

Engelska: Arbetet med Virtual Trips är inne i sitt slutskede. Lite bekymmer blir det med strömavbrott, då kommer vi inte åt internet. Nästa vecka blir det redovisning. Det blir kul!

Språkval: Spanska, tyska och franska, alla språken surrar i luften. Vi läser, pluggar glosor och jobbar med grammatik…

Bild: Träna att skissa olika näsor, munnar, öron och ögon. Vi övar på att skugga. Rita färdigt ditt porträtt. Eftersom v. 5 går bort har de i uppgift att måla färdigt porträttet när de får en stund över. Lämna till mig under vecka 5.

NO: Vi fortsätter blanda alla ämnen och alla områden. Vi försöker laborera så mkt det går. Av förklarliga skäl kan vi inte genomföra en del laborationer.

Matematik: I matte är det också många områden i gång. Algebra, procent, bråk, geometri, tabeller och diagram. Denna vecka testade vi Nathalies multiplikationsspel. Det fungerade alldeles utmärkt. Jag kan konstatera att en del av eleverna är riktigt duktiga på ”gångertabellerna” medan andra behöver träna. Bra träningslänk!

Musik: Vi går igenom de rätta svaren på uppgifterna ang. trummor. Genomgång av elgitarr och elbas. Alla lär sig spela introt till ”Smoke on the water” på ”elbas”. Victor presenterar sin favoritlåt…

SO: Vi jobbar med andra världskriget och förintelsen, lag och rätt, buddism, samhällets ekonomi, första människorna m.m.

Idrott: Alla har nu simmat 200 m varav 50 m på rygg. Det har varit löpning med egen bestämd sträcka och idag klarade nästan alla hela ”sin” sträck. De flesta sprang ca 2,5 km. De som ville fick spela lite strandtennis.

Vi ses på måndag igen.

Katarina, Anders, Kersti och Maria