Vecka 4 2011

Förskolan Fjärilen

Tänk att en vecka redan passerat igen. Vi har även denna vecka hunnit med en hel del både roliga, intressanta och lärorika saker.

Varje dag har vi några planerade aktiviteter men även leken är ett viktig del av dagen. När vi delar oss i åldersgrupper har barnen bestämt att 05:ornas grupp ska heta Drakarna, 06:orna Hjältarna och 07:orna Riddarna.

Vi har fortsatt läsa i boken om Vera och Viktor i Thailand. De var nu runt och såg sig om i Bangkok och köpte souvenirer. Barnen fick sedan göra varsin souvenirtavla med sand och snäckor och texten Koh Lanta. Efter lunch och saga hade vi mattelek med Hjältarna och Riddarna, samtidigt jobbade Drakarna med ett mattearbetsblad där de övar sig på siffror och antal.

På tisdagen startade Fjärilen och Mangons gemensamma tema Thailands djur. Vi började med Aporna, som heter ling på Thailändska. Alla barnen hade sett apor och berättade om det. Så sjöng vi Tänk om jag hade en liten, liten apa, Det var en gång en apa och gjorde ramsan om aporna som hoppade i sängen. På uteleken spelades det bandy, flera studsade med bollar och de yngsta lekte i djursjukhuset. Sedan hade vi Thailändska på schemat, idag fick de lära sig namn på olika djur.

Idrotten är alltid lika skojig, vi blir ordentligt varma av alla rörelser och lekar.Erik var vår ”Bokkung” med mantel och krona när han presenterade sin bok om Rufsi. Vi läste den och boken var omtyckt av kamraterna. På ”Hela” skolan sjunger sjöng vi  kanon i sången Greven och fick röra hela kroppen till Barnens sång.

Under torsdagen fortsatte temat Thailands djur med att alla barn hade med sig en intressant uppgift om apor. Tillsammans lärde vi oss massor om apor. Sedan gjorde barnen fina apor av papp som pryddes med färgat papper och målades med kritor.
Britt hade sedan engelska med Drakarna och Hjältarna. De lärde sig bl.a. namn på olika frukter.

På fredagen gick Drakarna och Kerstin till stranden tillsammans med Mangon. Hjältarna och Riddarna hade språklek med Christina. Sedan packade vi upp sju nya bilar som Helena köpt åt oss, alla barnen lekte sen med bilarna. Drakarna hade mattelek och lärde sig om störst och minst.

Som vanligt avslutade vi veckan i Salan och fick höra ramsor och sånger som barnen på Geckon sjöng.

Solen skiner och vi önskar er en trevlig helg.

Kerstin och Christina

Förskoleklassen Mangon

Vi tackade Jakob för att vi fått äran och glädjen att lära känna honom under den tid han varit här hos oss. Vi önskar honom all lycka hemma i Norge!

På måndagens läs och skrivförberedande jobbade vi med arbetsblad där det gällde att känna sig för och upptäcka begynnelseljud hos ett antal ord. Vi sjösatte vårt tema ”Thailands djur”. Till en början tog vi reda på vad vi redan visste om apor, vilket minsann var en hel del! Dessutom tog vi reda på fler intressanta fakta om apor. Vi hann med att måla ett stort träd som vi fyllde med allehanda apor. På veckans thailektion fick vi lära oss en hel del thailändska namn på djur.

På onsdagens musikstund introducerades bygelgitarrerna och alla spelade av hjärtans lust och stor inlevelse. Det ser ut att kunna dra ihop sig till veritabel succé nästa gång det är F-klassens tur att stå för veckoavslutningen i Salan?

Fredagsförmiddagen tillbringades på stranden och alla var lika företagsamma som vanligt. Det grävdes, lektes, sprangs och skrattades ända fram till lunch då vi fick lov att bryta upp för hemgång. På eftermiddagen valde några barn att leka i ”djursjukhuset” på gården, medan några stannade inomhus i svalkan och byggde LEGO innan vi som alltid gjorde en gemensam tillbakablick över den gångna veckan.

Fredagsavslutningen i salan leddes av 1-3:an Geckon som bjöd på rörelsesånger och allsång… Härligt!

Nu tar vi helg. Lev väl och må gott!

/Torben

1-2:an Snäckan

På måndagen var det återigen en genomgång av vad vi gjort i helgen.  Efter det var det tyst läsning. Vi jobbade även på matteböckerna. Efter rasten började vi med att gå igenom klockan. Hur många sekunder går det på en minut, hur många minuter går det på en timme, osv. osv. Jättebra om ni övar hemma.

Vi har sjöng också några engelska sånger, bland annat ”Who stole the cookie”?, Måndagen avslutades med högläsning i boken ”Karusell och kärleksbrev”.

Tisdagen var det återigen dags för thai lektion. Vi lärde oss namnet på bland annat lejon, elefant, panda och bil.  Vi fick också lära oss att skriva första bokstaven i alfabetet. Vi sjöng också tillsammans med Geckon. Det blev även lite sånglek efteråt, ”En bonde i vår by”. Vi försöker avsluta varje dag med en stunds höglösning.

På onsdagen var det idrott på stranden. Vi arbetar vidare med klockan, och idag gjorde vi egna klockar. Full aktivitet bland alla barn, efteråt jobbade vi på i matteböcker eller i klockhäfte. Vi hade också en stund syslöjd, några fick väva, några sydde dukar och någon gjorde vidare på sin garnboll. Dagen slutade med hela skolan sjunger, och idag sjöng vi kanon. Häftigt, men lite svårt.

Torsdagen började med tyst läsning. Efter det blev det färdigskrivning av våra sagor eller annat svenskt arbete.Forskningen och redovisningen tog över och detta är ett kul inslag varje vecka.  Finns mycket att forska om.  Idag gjorde vi färdigt våra klockor och arbetade på i våra klockhäften. Vi arbetade också vidare med våra sy och vävprojekt.

Fredagen var det ute matte som vanligt. Vi repeterar udda och jämnt, geometriska former. Efteråt spelade vi sänka skepp, alla i klassen. Ett klurigt spel. Vi kommer att öva mer på koordinater, som skattkartor osv. På eftermiddagen var det traditionsenlig läxuppläsning.

Veckan avslutades med sjöng sång m.m. i Salan av Geckon. Tackar så mycket.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

Helgerna går väldigt snabbt här nere i Thailand. Vädret var ju också strålande med blå himmel och glittrande hav.

På måndag morgon satte vi genast igång med våra dagböcker och därefter blev det eget arbete efter veckans planering. Alla barn har ju en individuell plan som de arbetar efter. Efter vår fruktrast så sydde vi ihop sidorna till Boken om djur. Vi kommer at leta fakta om olika djur som barnen är intresserade av och sedan skriver vi och ritar till dessa fakta. Att sätta ihop böckerna tog lite tid men alla gjorde sedan fina etiketter till böckerna. Snäckan kom in till oss och vi hade en trevlig sångstund tillsammans. 24 barn låter ju mycket mer än 12!

På engelskan ritade och skrev vi sången om Humpty Dumpty. Vi ritade också upp ansikten som visade orden happy, angry, sorry, sick, tired and sad. Barnen fick sedan välja vad de ville vara. Direkt efter detta så hade vi Thaiundervisning. Nu lärde vi oss vad olika djur heter på Thai. Barnen är mycket duktiga på att komma ihåg de nya orden.

Idrotten på stranden blev efter uppvärmning att de spelade vattenbrännboll.

Under tema Thailand tog vi upp valutan Baht och ritade upp de olika sedlarna. Vi hann även med att bekanta oss med en vanlig fågel, Red Wiskered Bulbul. Denna fågel sitter överallt i burar och ibland låter man fåglarna vara med på tävlingar om vem som sjunger vackrast.

På torsdag så började vi vår forskning om djur och arbetslusten var stor under ett helt långt pass. Fortsättning följer under flera veckor!

Fredagsavslutningen stod vår klass för och vi uppförde några rörelseramsor samt sjöng några favoritlåtar. Det är allt lite pirrigt att stå därframme men barnen klarade av detta galant. Många applåder värmde ytterligare.

Till sist önskar jag er alla en trevlig helg!

Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Det är helt otroligt vad tiden går fort när man har roligt. Denna vecka har gått i raketfart, men så har vi hunnit med mycket roliga saker.

Vi har arbetat med våra namn och har skrivit namndikter. Vi har haft bild och målat bilder på bokstäverna i våra namn, det blev väldigt fint. Vi har arbetat mycket med vår viskompositör, vi sjunger sånger av honom och har arbetat med hans liv. Mycket spännande och resultatet får ni se och höra på samlingen nästa fredag.

På idrotten hade vi verkligen roligt vi startade med att springa som uppvärmning och sen gjorde vi samarbetsövningar. Vi spelade brännboll halvvägs ut i vattnet och sen skulle laget fylla en hink med vatten enbart med hjälp av händerna. Det är inte helt lätt, försök själva får ni se. Alla var lite lagom blöta när vi gick hem till skolan både av svett och havsvatten så det satt skönt med en liten dusch.

I matematiken är det multiplikationstabellerna som gäller, denna vecka var det tabell 1-5, men vi fortsätter att träna på 1-5 och lägger till 6-7  nästa vecka.

I svenska har vi pratat om att ”läsa mellan raderna” det är otroligt hur mycket fakta man läser in mellan raderna i en helt vanlig text.

Vi har på kemin experimenterat med vatten, tvål och tändstickor. Riktigt skojig ska ni veta.
I kompistemat har vi funderat kring frågan, hur gör jag för att vara en bra kompis till mina kompisar?

Veckan avslutades traditionsenligt med samling i Salan och denna veckan var det 1-3:an Geckon som stod för underhållningen.

Trevlig helg på er allihop önskar Maria

4-6:an Kobran

Det här har varit en ”vanlig” vecka då vi arbetat enligt schemat´.  Vi arbetar med något gemensamt varje dag sedan jobbar alla individuellt med sina planeringar.

På Thai-temat lärde vi oss vanliga fraser – några elever kan redan mycket Thai och är en stor resurs för oss alla.

I matten har vi tagit tag i tabellkunskaperna i multiplikation. Alltid praktiskt att kunna tabellerna utantill.

I bild försöker vi nu designa ett klädesplagg till vår människa som vi ritade förra veckan. Vi försöker tänka ut målgrupp, material och design för ett valfritt plagg.

I svenska fortsätter vi vår skrivarskola med att markera kvaliteter i våra texter. Det kan vara att man använde många adjektiv och adverb, skriver längre meningar med bindeord (konjunktioner) eller kan stava dubbelteckninga rätt.

Vi har också försökt att hitta svar till dilemma-problem på EQ timmen.
Nu är äntligen vår skylt klar. Kobran finns nu monterad på vår dörr. Eventuellt får vi en bit ormskinn att klistra upp också……

Veckans höjdpunkt var allt att få prova på paddleboard i havet. De ser ut som breda windsurfingbrädor där man tar sig fram med en lång paddel. Jättekul och mindre vingligt än vi trodde. Läs mer om paddleboard >>>

Trevlig Helg
Lena

5-6:an Kokosnöten

Veckan började med ett nytt kapitel i projektet ”Huset” . Den här gången skulle vi skriva om en av personerna som bor i en av lägenheterna i huset. Vi gav personen ett namn, en ålder, en sysselsättning, egenskaper och något problem/bekymmer. Fortsättning följer…

På tisdagen hade vi vår efterlängtade träslöjd för första gången. De flesta jobbar med att tillverka en solstol.

Både onsdag och torsdag är läxförhörsdagar så det blev förhör inom eng, ty, sp och fr. Femmorna fick börja känna sig fram med ”Nybörjartyska” och denna första vecka jobbade vi med städer i Tyskland. Det var svårt men kul att försöka uttala dem på det nya språket! Sexorna körde under tiden hårt med Britt inom sina olika språkval.

Vi har också under veckan börjat med utvecklingssamtal efter skolan. Tänk att det redan gått halva tiden för många av eleverna här!

Fredagens idrott var nog veckans höjdpunkt. Då fick vi prova sporten Paddleboard! Vi fick börja på knä och sen resa oss stående på stora paddelbrädor. Vi hade en instruktör som hjälpte oss när vi ramlade eller hade svårt att styra med åran. Ibland när vinden tog fart var det svårt att balansera! Vi blev så förtjusta i denna sport att vi vill prova igen.

Läs mer om paddleboard >>>

En lång promenad längs stranden hann vi också med. Vi pekade och tittade var alla i klassen bor.

Linda

7-9:an Bananen

Så var det dags att sätta bokslut för ännu en fantastisk skolvecka på Lilla Svenska Skolan. Nedan följer ett litet axplock av veckans alla händelser.

Måndagen inleddes som brukligt med samling i salan för alla elever, föräldrar och lärare. Där fick elever och föräldrar lite information om veckan som skulle komma. Sedan var det dags för nationalsång och så hade vi sparkat igång ännu en skolvecka. Första lektionen inleddes som brukligt med att elever och jag (Erik) och Britt planerade upp arbetet under veckan. Vi bryter ner elevernas ”långsiktiga” hemplanering i en lite mindre veckoplanering så att den blir mera överskådlig.

I NO skrev Nathalie ett prov om kroppen något som hon har arbetat flitigt med under en längre tid. För övrigt har flera elever börjat att bygga broar i tekniken så nu diskuteras både hållbarhet och tekniska konstruktioner för fulla muggar här.

Eleverna jobbar bra med språken. De är motiverade och vi försöker att tala så mycket som möjligt. I svenskan skrivs det bl.a. fantasyberättelser, uppsatser, brev och resereportage. Inom tyskan får eleverna prata mycket vardagstyska. Kapitlet denna vecka handlade om vänskap och kärlek.

Inom SO jobbar eleverna med många blandade saker. Det drar ihop sig till prov i Franska revolutionen så två killar pluggar tillsammmans på detta. Flera elever jobbar också med antiken och även där är det prov framöver som gäller. För att ytterligare nämna något inom SO så jobbar en elev med att rita och planera en egen stad! Här ska vattenreningsverk, elverk och skolor etc få plats och det gäller att motivera varför man lägger vissa saker på vissa platser…

På fredagens idrottslektion fick eleverna prova på ”Paddleboard”. Detta var väldigt uppskattat av eleverna och kul för oss alla att få prova på. Även om det var både varmt och svårt med balansen emellanåt kämpade alla på föredömligt. Läs mer om paddleboard >>>

Veckans avslutning i salan höll ”1-3:an, Geckon” i. Dom bjöd på en underhållande show i form av rim, ramsor och lite sång.

Ha nu en trevlig helg!
Erik, Klassföreståndare 7-9:an