Vecka 4 2009

Förskolan Fjärilen

Ja då har vi avverkat vecka nr 4, tänk vad tiden rusar iväg. Vi har som vanligt haft mycket skoj och lek under veckan.

Nu har barnen kommit i en period, när de vill skapa. Det finns inga gränser på deras egen fantasi och kreativitet. De klipper, klistrar, målar, tvinnar garn och gör skapelser i alla olika former.

Under veckan som gått har vi också…..
…….sjungit med vår musiklärare, Sara…….. vi har gjort en del egna sagor ……. vi har haft gymnastik…… Lukas har haft sin visningsdag, då fick vi se hans fina gitarr och han spelade o sjöng lite för oss också.

I torsdags så hade hela skolan en samarbetsdag på stranden, där vi skapade i sand. Vi var 10 grupper, mixad från förskola – högstadiet, och när dagen var slut så lämnade vi 10 fantasifulla skapelser på stranden. Det är roligt att se hur bra barn kan samarbeta i olika åldrar, hur engagerad och ivriga de var inför uppgiften….

Dessa 10 grupper premierades allihop i olika kategorier som ex. barnens favorit, coolaste bygge och bästa samarbete under fredagens avslutning i salan, priset varsitt presentkort på glass på Slow Down som dom hade skänkt. Under avslutningen fick vi också lyssna på när 7-9:an sjöng och spelade – dom var verkligen jättebra!.

Ha en bra helg

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har som vanligt gått väldigt fort, vi har som alltid haft härligt väder och härliga barn.

I måndags när vi hade thailandstema, tog vi ut alla färger och penslar och satte oss vid de vackra papegojblommorna och målade. Resultatet finns uppsatt på staketet.

När vi hade språklekar i tisdags, fick barnen bilder, som vi arbetade med på olika sätt, de fick skriva ord eller meningar som passade till bilden.

När vi hade idrott fortsatte vi med både trollkarlens hatt och skepp, land och hav. Det är kul att ha idrott  tillsammans med förskolan, många barn hittar nya kompisar att leka med.

På torsdagen hade vi vår stora sandbyggetävling. Barnen visade hur bra det går att vara tillsammans över åldersgränserna. Alla vi lärare var imponerade av hur bra de äldre tog hand om de yngre, och vilken organisationsförmåga alla hade. Samarbete och hänsynstagande syntes över allt.

På fredagen hade vi engelska med Sara hon har lärt oss flera engelska sånger, barnen lär sig oerhört snabbt.
Vi har även talat om vikt och jämfört tungt och lätt, på mattepratet.

Barnen berättar:

Det var kul när vi hade sandbyggetävling, sa GOTTFRID.

Jag tyckte det var kul när vi målade papegojblomman ute, sa TYRA.

Det var kul när vi fick skriva ord till cirkusbilden, sa ERIK.

Övrigt:

Nästa vecka på tisdag 28/1 ska vi åka på utflykt, detta gäller de som inte var på den före jul, det gäller alltså:

Tindra
Thea
Erik
Oliver
Rasmus

Vi åker i minibuss från skolan klockan 12.00 och är tillbaka till klockan 14.00.
Medtag vattenflaska.
Vi kommer att besöka olika odlingar, räkodling, gummiträd, cashewnötsodling, titta på mangroveträsken och tillverkning av currypasta.

Jag vill också påminna om att skolan stänger 13.00 fredagen den 30 januari.

Trevlig helg önskar

Annica/Maj-Britt och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

På måndagen hälsade vi William välkommen till klassen. Han ska stanna i 5 veckor och ska gå i klass 1.

Vi började veckan med engelska som Sara håller i. Hon lärde barnen små sånger som ska sjungas i kanon. Inte helt lätt att sjunga sin stämma när andra stämman hörs också. Vi tränar också på med Ipesy Wipsey Spider. Rockversionen börjar nu gå riktigt bra och till vecka 6 ska den sitta ordentligt.

På tisdagen var Albin, Axel, Emma och Cajsa med mig och bakade på Baan Café. Vi gjorde våra rulltårtor igen och nu gick det lättare med bakplåtspapper från Sverige. Riktigt mumsiga blev de och såldes med strykande åtgång på eftermiddagen.

På idrotten kämpade vi på med framåt och bakåt kullerbytta.
Alla var riktigt duktiga. Som avslutning en freesbee lek med  två lag.
På eftermiddagen hade vi bild och vi gjorde var sin bit av en tusenfoting. Den vandrar nu så fint på vår vägg!

Thailandtemat denna vecka blev frukter. Vi ritade och skrev vad de olika frukterna heter. Vi hann också undersöka vad som händer med varm luft. Våra spiraler snurrade så fint över ett tänt ljus!

På torsdagen var det dags för Samarbetsdag på stranden. Alla elever delades in i lag och uppgiften var att bygga något i sanden. Variationen var stor och alla grupper fick till olika byggen såsom Krokodil, Igloo, Sandborgar, Orm, Olika djur m.m. Vid avslutningen i Salan delades priser ut och alla barn var nog väldigt nöjda med sin insats. Glassen kommer säkert att smaka gott!
Vi hoppas att helgen kommer att bli fin och att alla maneter ska vara borta från stränderna.

Varma hälsningar

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an Geckon

Vi arbetar vidare med vårt Thailand tema. Vi har tittat på en världskarta och kollat var Sverige och Thailand ligger. Tänk att de båda länderna är nästan lika stora. Men de ligger i olika världsdelar och i olika klimatzoner. Därför är det så stor skillnad i temperatur vintertid.

Den här veckan har gått i de gröna larvernas tecken. På måndag upptäckte vi dem på trädet bredvid Salan. Vi fångade in några och gav dem mat, dvs blad av trädet. Skolans larver dog tyvärr men några andra som barnen tog med sig hem har hittills överlevt. Det skulle vara roligt att få se vilken fjäril det kommer att bli. Vi har ritat av larverna och skrivit om dem.

På gympan i onsdags värmde vi först upp till “Röris” och sedan tränade vi på kullerbyttor framlänges och baklänges. Vi avslutade med stoppboll med pass. Det blev inget bad i havet. Stranden och vattnet kryllade av maneter.

I torsdagsmorse hade hela skolan samarbetsövning på stranden. Barnen delades in i grupper från olika klasser och hade en halvtimme på sig att bygga en sandskulptur. Det var roligt att se kreativiteten flöda och att se hur duktigt alla var på att samarbeta. Det blev tre olika sorters slott/borgar, en pyramid med sfinx, en orm, en krokodil, sköldpaddor och sjöstjärnor, en igloo och en strutglass. Alla grupper fick priser i olika kategorier som tillkännagavs på samlingen på fredagen.

7-9:an sjöng och spelade en fin låt på avslutningen i Salan och fick mycket applåder.

Trevlig helg önskar

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Just nu känner jag mig väldigt glad över att jobba på Lilla Svenska Skolan! I torsdags hade vi en samarbetsdag på stranden. Vi blandade elever från förskolan upp till åk 9 i olika grupper. Tillsammans skulle de bygga någonting av sand. Det var jättefina saker de åstadkom på bara 30 minuter; imponerande! Men det roligaste av allt var att se vilken otroligt fin stämning det var i grupperna! De allra flesta var mycket nöjda och glada efter dagen och ville ha fler samarbetsdagar; vilket vi självklart kommer att ha!

I vår bok om Thailand jobbade vi i veckan med red whiskered bulbul; den lilla burfågeln som man ofta ser här på Koh Lanta. Säkert känner många till att den sjunger väldigt vackert och används i sångtävlingar fåglar emellan. Man kan dessutom spela på fåglarna, som man spelar på hästar i Sverige. Ju mer de vinner desto dyrbarare blir de!

Eleverna har i veckan varit väldigt flitiga med sina enskilda arbeten. En utmaning när alla jobbar med exempelvis sina egna matematikböcker, är att fånga upp något som är giltigt för samtliga. Häromdagen var det tecknet =. Att förstå innebörden av det är inte så lätt alla gånger. Det som står på ena sidan om tecknet ska ha samma värde som det som står på andra sidan om tecknet. Att rita två vågskålar med jämvikt illustrerar detta på ett bra sätt. Att höra elever säga: -Aha, nu förstår jag! Är den bästa belöningen för mig som lärare!

I dag fredag tog vi återigen farväl av Wilmer som nu har varit hos oss två extra veckor efter jullovet! Lycka till hemma i Sverige!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

Vi började veckans svensklektion med att alla skulle ha med sig en sak hemifrån. De skulle beskriva saken så noga som möjligt, berätta ungefär vad den kostade och om den betyder något särskilt. De fick inte visa sin sak för sina klasskompisar utan de skulle i stället försöka gissa vad det var för sak som beskrevs. Klassen kunde klura ut de flesta sakerna, men ibland fick de ställa frågor för att komma på vad det var för sak. Efter beskrivningarna fick de i grupper om två eller tre rubriken ”Monstret på stranden”. Uppgiften var att tillsammans i sin grupp skriva en berättelse i valfri genre på en viss tid. Som avslutning på lektionen fick vi höra en av berättelserna, skriven som ett reportage. Vi väntar med spänning att höra resten av berättelserna nästa måndag.

På idrotten avslutade klassen volleybollen, som de tränat på två idrottslektioner. Nästa vecka blir det bugg!

Några av eleverna i femman har börjat träna till nationella proven i svenska och de andra har fortsatt med sina planeringar hemifrån.

På torsdagsmorgonen hade vi sandfigurstävling. Klassen var i olika grupper tillsammans med tjejer och killar från de andra klasserna. Vi fick se många olika fina figurer, bl.a. en igloo, en glass och en orm.

På musiken har klassen börjat öva till sin fredagssamling.

På no:n har de tittat på ”Teknikspanarna” och fått ett uppdrag av dem att vika det bästa pappersflygplanet.

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna veckan välkomnade vi Jessica till klass 7-9. Nu är vi tolv i klassen (”sib-song” på thai). Varmt välkommen till oss!

På idrottslektionen i tisdags fortsatte klassen med att dansa bugg och det blev både två och tre snurrar innan timmen var slut. En härlig stämning och alla gjorde sitt bästa. Man kan säga att det gick som en dans.

På SO:n jobbade de flesta med revolutioner, både franska, amerikanska och industriella har det lästs om.

På matematiklektionerna har det repeterats mycket, det var nämligen dags för prov i slutet på veckan för en del.

På NO:n har Moa kopplat sladdar och fått lampor att lysa, Anton jobbat med människokroppen, Olle läser om cellen och Simon om elektromagnetism. Som vanligt en härlig mix av fascinerande ämnen.

På torsdagen var det dags för sandbygge tävling för hela skolan. Grupperna var blandade med barn från förskolan upp till 7-9:an. Efter en gemensam promenad ner till stranden var det dags att sätta igång och oj vad de satte igång att bygga! Resultat var riktigt kul att se. Härligt kreativa och snygga byggen blev det.

En del av veckan har klassen använt till att träna på låten ”Wonderwall”, av gruppen Oasis, eftersom det var 7-9:ans tur att underhålla oss på  samlingen i Salan. Eleverna har jobbat fantastiskt bra inför denna och verkligen bjudit på sig själva. Två killar, som tidigare hävdat att de inte kan sjunga, sjunger nu riktigt bra. Alla har bidragit till ett mycket fint framträdande. Stämningen har varit på topp under repetitionerna och alla har samarbetat bra.

Så här tycker Alice om veckan som gått:
–    Roligaste denna veckan var sandslottstävlingen. Kul grej och man fick lära känna fler på skolan.

Veckan avslutades med samlingen i Salan där alla fick njuta av 7-9:ans framförande där de sjöng och spelade. Det var helt fantastiskt bra framfört vilket också publikens rungande applåder och visslingar bevisade.

Efter det var det dags för prisutdelning och priset var en glass check. Populärt pris och alla grupper vann någon kategori så som tur var fick alla varsin glasscheck.

Efter den thailändska nationalsången önskade vi alla en trevlig helg och ännu en härlig skolvecka var slut.

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans