Vecka 4 2008

Förskolan

Den här veckan har vi börjat tillsammans med övriga skolan att ha ett vattentema som inledes av Maria om vattnets egenskaper.

På Förskolan har vi under veckan ritat en regndroppe med pastellkritor och målat över med vattenfärger, detta ska vi ha som första sida i den bok vi ska göra om vatten. Barnen har också ritat vattnets tre egenskaper: Vatten(flytande form), is(fast form) och snö(kristallform).

För övrigt under veckan så har vi pratat och jobbat med hur vi bor hemma och hur vi bor här i Thailand och ritat till detta.

Barnen har också gjort fingeravtryck och jämfört varandras och konstaterat att ingens liknar den andras.

Veckans sång har varit Majas alfabetsvisa A som i Ask.

Cathrine Ingebrigtsen, förskollärare

Förskoleklassen

Oj va tiden går fort, ytterligare en vecka på vårterminen är slut. Vi påbörjade ju vårt vattentema förra veckan och den här veckan jobbade vi vidare. Maria visade några experiment i salan som handlade om ytspänning, vilket inte var helt enkelt att förstå men fascinerande. Vi har jobbat med vatten i klassrummen också. Vi i förskoleklassen skriver och ritar i vår ”vattenbok” – där berättar vi om vad vatten behövs till.

Vi har också fortsatt med våran ”Jag kan” bok i den berättar vi om sånt som vi själva är bra på. Vi är bra på en massa saker snorkla, bygga kojor, dansa, spela fotboll, spela gameboy, läsa, måla och en massa andra saker.

Den här veckan har vi fortsatt att lära oss engelska med Julia som har två engelska kompisar (handdockor) med sig när vi träffas. Vi har också lärt oss nya sånger tillsammans med Mia.

När vi var hos 3-4:an och hälsade på så lekte vi charader som vi var jätteduktiga på. Sen försökte Helena lära oss spela sänka skepp, men det var nog lite för svårt.

Vi har också hunnit med att måla fiskar, vattendroppar och spela nya spel.

Fredagen avslutades med en fantastisk gymnastikuppvisning av några tjejer från Lilla Svenska Skolan och några från Sanuk – oj, oj, oj vad vi är impade!!!!! Eller som en kille i förskolan sa det var coolt…

Marie Andersson, lärare förskoleklassen

1-2:an

Efter förra veckans intensiva teaterperiod kändes det bra med en helt vanlig vecka. Barnen har varit duktiga och jobbat flitigt med sina uppgifter.

Vi har pratat en del om korsord.  Hur de är uppbyggda och att man ska utnyttja de ord man kan för att lösa de ord man har svårt med. Det var en ny erfarenhet för många. Barnen har fått ett helt häfte med korsord med ökad svårighetsgrad för att vi varje vecka ska kunna lösa minst ett. Det är ett roligt sätt att lära sig stava och dessutom få klura på svåra ord.

Barnen ska få börja skriva enkla bokrecensioner om en del av de böcker de läser. Jag har därför gått igenom vad det är för något, så att vi kan börja lite enkelt.

Jag måste passa på att säga, att jag tycker era barn är mycket duktiga att läsa. De flesta tycker att det är en skön stund att få sätta sig med en bok. Jag tycker det är härligt att se alla sitta koncentrerade, var och en på sin nivå i läsningen.

Så har vi startat vårt vattentema. Maria, vår NO-lärare på skolan startade förnämligt med några experiment i Salan. Barnen lyssnade och tittade koncentrerat och kunde berätta och fundera efteråt.

Vi har också gjort några experiment i klassen. Jag är inte så duktig på det här, men tycker det är roligt ändå. Det första experimentet lyckades jag inte få till riktigt, men det andra gick bra och då tog barnen upp en spontan applåd. Det värmer i hjärtat.

Vi ska ha vattentemat i ca 6 veckor framöver och jag hoppas ni får höra från barnen vad vi gör. Fråga dem gärna, så de får berätta. Det är ju inte säkert, att de kommer ihåg att berätta självmant.

 

Hoppas ni får en skön helg.

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

1-3:an

Veckan har gått i en rasande fart. Mina elever är otroligt flitiga.
På gympan i tisdags hade vi brännboll med frisbee. Ettor och tvåor på en plan och treor och fyror på en annan. Med dödsförakt slängde man sig i sanden för att rädda poäng till laget.

På engelskan har vi lärt oss hur man ska beställa mat på restaurangen.

I torsdags gjorde Maria vattenexperiment i Salan. Vi fick några kluriga frågor att fundera på.Vi fortsatte i vårt klassrum med några fler vattenexperiment. Vad flyter och vad sjunker till botten?
Det var inte alls så lätt att i förväg säkert säga om sakerna vi prövade skulle flyta eller sjunka. Ett av experimenten får vi veta resultatet av när vi kommer på måndag.

Vi har gjort klart våra fiskar i tidningspapper. De blev jättefina och pryder nu en av väggarna i vårt lilla klassrum.

På måndag kommer Sofie att börja i klassen. Vi önskar henne välkommen och hoppas att hon ska trivas hos oss.

Torgerd Adolphsson, lärare åk 1-3

3-4:an

Veckan inleddes med en utvärdering av de två senaste veckornas arbete vilket innebar att det var dags att ta itu med nästa periods arbetsuppgifter. Flitens lampa lyser energiskt över hela gruppen. Trots att alla arbetar med olika arbetsuppgifter och arbetsmaterial så fungerar det väldigt bra i gruppen. Alla vet vad de ska göra.

Under rasterna knyts det vänskapsband och spelas pingis. Alla verkar ha något att göra.

Trots värmen i tisdags så var det full fart på idrottslektionen. Det spelades frisbeebrännboll.

Det händer lite varje vecka med vår ”slöjdsal”. Undras hur länge det dröjer innan vi blir bjudna på ”resegille”?

Vi har startat upp vårt vattentema. Den här veckan pratade vi om vattnets egenskaper. Detta inledde vi med att få se olika experiment som Maria visade i Salan. Det funderades och diskuterades inne i Hajens klassrum varför resultatet blev som det blev.

Under fredagens mattekullektion löste vi olika mattekluringar i grupper.
Veckan avslutades med ett populärt ”smörgåsbord” som innehöll allt från pingisspelande till mattekluringar och fritt skrivande.

Veckans ros fick Deniz och Max. Deniz fick rosen för att hon är snäll och tänker till bra på matten. Max fick rosen för att han har varit en snäll och bra kompis.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

5-6:an och 7-9:an

Vi välkomnar Jacqeline till oss och hoppas att hon har haft en bra första vecka. Arbetet är i full gång och vi har många elever som arbetar på bra. Det är roligt att se när eleverna är så motiverade.

I tisdags var halva 7-9 och bakade morotskaka på kafé Islanders. Allt fungerade mycket bättre än förra veckan och barnen dekorerare kakorna mycket fint. De gjorde också en skylt där det stod Lilla Svenska Skolan i morot. Favoritkakorna på Islanders är ändå munkarna, fyllda eller bara med socker och det är ju till salu för endast 3 kr. Efter hemkunskapen fick vi besök av en apa eftersom vi inte hade satt in sockret i klassrummet. Apan har också setts till senare under veckan.

Vattentemat har dragit igång även för de äldre barnen. Här har vi pratat om ytspänning på molekylnivå, densitet, avdunstning, kondensation och dimma. Vi har gjort lite experiment med olika vätskor och med såpbubblor. Vi har också hela skolan stämt upp i ”Hajarna” en låt med rörelser.

I åk 5-6 har vi pratat också pratat om delfiner och kollat om även vi kunde hålla andan i 15 minuter. Barnen har fått dikta ihop en egen låt om vatten.

På idrotten denna veckan fick vi hjälp av en förälder som varit idrottslärare hemma. Det var många bolllekar men det fanns något som passade alla.  Efter gympan blev det inte så mycket bad denna veckan eftersom vattnet var fullt av små insekter som thailändarna kallas Bongtalay.

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9