Vecka 39 2016

Mangofjärilen

Den här veckan har vi fokuserat på vårt uppträdande i Salan. Vi har övat på Majas alfabetsvisor hela veckan. Sångglädjen har sprudlat på Mangofjärilen.

Vi välkomnade Jonas till Förskolan som kommer vara vår resurs på avdelningen.

Förskoleklassen har varit på bokstavsjakt. Ljudat, taktat och gestaltat. Vi har arbetat med ett empatimaterial från ”Stora prickboken”, där barnen sätter ord, ritar och formulerar kring sina känslor.

Mitt i veckan åkte vi på studiebesök till Lanta Animal Welfare. Vi hälsade på i katthuset. Vi klappade katter och gosade med de små kattungarna. Barnen hjälptes åt att lämna en slant till organisationen som hjälper djur på Lanta.

På idrotten lekte vi olika lekar. Vi värmde upp med ballongen och lekte ”råttorna dansar på bordet”, ”kom alla mina Mangofjärilar” och ”djungeljakt”.

Vi avslutade veckan med uppträdandet i Salan. Barnen sjöng Majas alfabetssånger till ukulelespel. Bokstäverna representerade barnens namn i gruppen.

Ha en jätte fin helg alla!

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Den fär veckan har varit som vanligt men ändå annorlunda- vi hade fint besök av de fyra Hajarna Hugo, William, Noel och Joel i tre dagar. Det var roligt för oss Snäckor att visa hur vi har det i klassrummet. Vi avslutade ”solen, jorden och månen-arbetet” och påbörjar ett nytt no/so arbete nästa vecka.

I övrigt har veckan varit ovanligt lugn med mycket bildarbete, där vi fortsatt att arbeta med grundfärgerna och nyanser. När vi har bild lyssnar vi oftast på lugn musik och försöker alla skapa en egen liten bubbla av lugn och koncentration kring sig. Det blir oftast en väldigt skön stund.

Tisdagen började som vanligt med idrott på stranden. Denna vecka lekte vi Pepparkakskull, Flaggan och andra kullekar. Kull uppskattas verkligen av de flesta och finns ju i hur många varianter som helst!

Onsdagens ”salan sjunger” förändrades något och blev istället ”salan dansar”. Eleverna fick lära sig att dansa finsk jenka. De tränade på stegen och lyssnade på musik för att höra i vilken takt de skulle dansa. Sedan dansade de i små grupper. Tillslut dansade alla Mangofjärilar, Snäckor, Hajar, Kokosnötter och Bananer i en stor ring. Härligt att se att alla är med och gör sitt bästa.

Veckan avslutades med arbete kring klockan och digital tid oich en stämningsfull salansamlig där MangoFjärilarna sjöng fina sånger.

Trevlig helg på er alla!

Stina

 

3-4:an Hajen

En lite annorlunda vecka för hajarna då treorna fått jobba på Snäckan och fyrorna på Kokosnöten måndag till onsdag då jag varit i Kuala Lumpur på visumresa. Allt har fungerat jättebra, de tyckte det var lite spännande att vara i en ny grupp och de har som vanligt fått mycket gjort.

I tisdags hade vi idrott som vanligt på stranden. Denna vecka lekte vi pepparkakskull, Flaggan och några andra kullekar. Kull är något de flesta tycker är kul och det finns ju en uppsjö av olika varianter.

Veckans ”Salan sjunger” blev istället ”Salan dansar” då det bjöds på finsk jenka. Först fick eleverna träna på stegen och lyssna på musiken för att hitta takten. Sedan dansade de i mindre grupper och till slut dansade alla tillsammans i en stor ring. Kul och uppskattad av alla!

I matten jobbar både treor och fyror med addition och subtraktion. De tränar sig på att räkna talsorter för sig, bakifrån med plus, algoritmer mm. På SO:n jobbar treorna med istiden och fyrorna lär sig om Sveriges olika naturtyper. De lär sig också att placera ut alla Sveriges landskap på en karta.

De har under veckan fått renskriva sina arbeten om djuren i Tema Thailand på dator. Vi passar då på att träna oss på att välja typsnitt, teckenstorlek, skriva rubrik och klistra in bilder. Fint blir det!

Ha en riktigt skön helg!

Tina

 

5-9:an Kokosbananen

Denna vecka har Evelina kommit och förstärkt Bananerna, Evelina går i åk 8.

Måndag till onsdag denna vecka har vi haft besök av Bianca och Elton från åk 4, på grund av att Tina varit på visumresa. Det har varit kul och fungerat bra.

I tisdags på idrotten hade vi lite olika lekar på stranden, blev mycket spring och eleverna var väldigt engagerade, de ville helst inte avsluta idrottslektionen.

I onsdags bytte vi ”hela Salan sjunger” till ”hela Salan dansar”. Vi dansade finsk jenka, det var roligt och lagom utmaning för många. En jättekul aktivitet där hela skolan deltog. Det är kul med aktiviteter som fungerar för alla åldrar

I torsdags kom Sofia in i klassrummet för första gången. Hon kommer att vara mentor för åk 7-9 och är ämneslärare i SO, Engelska och Svenska för Kokosnötterna och Bananerna. Jag kommer fortsättningsvis att vara mentor för åk 5-6 och ämneslärare i NO och Matematik för de två grupperna. Vi har haft en kanonstart tillsammans, eleverna älskar Sofia och hon älskar dem (såklart!!!)

Eleverna jobbar allt mer tillsammans och det kommer bli mer och mer av detta nu när klasserna snart delas. De jobbar fortsatt bra och är duktiga på att ta ett eget ansvar. Men det känns bra att börja arbeta mer ämnesinriktat nu när gruppen blivit större, det blir då lättare att planera upp veckorna vilket underlättar för våra elever.

Pelle