Vecka 39 2015

Förskolan Mangofjärilen

Den här veckan började två nya vänner i barngruppen som vi välkomnade i Salan. Vi välkomnade även Sigrid som studerar till förskollärare på högskolan i Jönköping och kommer göra sin praktik hos oss.

Vi började veckan med lära-känna-lekar och väljar-stationer. Barnen blev utmanade att spela ukulele med ackordet D. Många sprudlande toner och sång blev det på avdelningen.

På idrotten startade vi med ballongleken som uppvärmning och fortsatte sedan med olika rörelsesagor. Vi dramatiserade vår engelska saga om ”the very hungry caterpillar”. Sedan lekte vi samarbetsleken Karlsson möter Persson, kom alla mina mangofjärilar och lövet faller.

Förskoleklassen har utmanats med bokstaven C, geometri och symmetri. Vi har också gjort ett stapeldiagram tillsammans med leksaker. Vi har lekt med rim och använt rim-kort.

När vi hade Thai med Sharon träffade vi dockan Doeramon som lärde oss nya färger. Vi sjöng även en fruktsång på thailändska.

Ha en trevlig helg!

Lill, Sharon och Sigrid

1-2:an Snäckan

Ännu en härlig vecka har susat förbi. Arbetet med bokstäver och siffror har fortsatt och denna vecka har vi tränat extra på bokstaven L. Siffran 7 har också introducerats.

En lektion har även ägnats åt ”Grej of the week” och denna vecka handlade det om olika sorters nederbörd. Ledtråden ”nederbörd” hade nästan alla barn listat ut med hjälp av sina föräldrar. Vi pratade om vattnets kretslopp och alla fick rita hur det ser ut i sina skrivböcker.

Vi har fortsatt med temat kroppen, där vi har lärt oss om kost och matsmältningen. Vi har pratat om tallriksmodellen och vad kroppen behöver för att må bra. Vi har även pratat om matens väg genom kroppen. Alla barn verkar intresserade och tycka att det är ett spännande temaarbete. Kul!

I Engelskan har vi börjat arbeta med färgerna. Vi har tittat på film och tittat på vad det finns för olika färger i klassrummet.

Barnen har även testat på massage i klassrummet med hjälp av en massagesaga. Det har uppskattats väldigt mycket på fredagar när barnen är lite trötta efter veckan.

En mycket bra och lärorik vecka!

Lena och Sophie

3-4:an Hajen

Hej!

Den här veckan har vi varit med om något väldigt spännande. Vi fick besök av en yogainstruktör som höll ett nybörjarpass i Salan. Efter att ha visat lite andningstekniker fick vi värma upp med grundövningar som mjukade upp leder och muskler. Ganska snabbt insåg vi att yoga inte är något för veklingar. Vi fick bland annat lära oss övningar som Kråkan, Grodan, Kobran, Hunden och Ryggstående, som alla utmaningar för både balans och styrka. Mot slutet av passet fick vi önska olika favoritövningar som vi just lärt oss. Som avslutning gav vi vår kropp en välförtjänt gåva: avslappning för både kropp och knopp. Både elever och lärare fick sig ett rejält träningspass för hela kroppen men framförallt hade vi roligt.

Den här veckan var det Hajen som ansvarade för Salansamlingen. Vi har därför ägnat oss åt förberedelser inför den. Vi beslutade efter livliga diskussioner med många bra förslag att vi skulle ha levande charader på temat seriefigurer. Vi ritade och skrev namnen på figurerna på lappar. Anton var presentatör och skickade upp en efter en av hajarna på scen. Helt ljudlöst skulle de med bara kroppen visa vilken figur de skulle föreställa, inte lätt men väldigt roligt. Jag tror att både vi och publiken uppskattade vårt uppträdande.

Efter en så härlig fredagssamling känns det redan som att helgen har börjat, så en fortsatt skön helg önskar jag er alla!

Linda

5-8:an Kokosnöten

I tisdags fick vi välkomna Vincent till gruppen. Roligt! Veckans aktivitet var att eleverna fick prova på Yoga. Detta gjorde vi tillsammans med eleverna i Hajen. Alla var otroligt duktiga på att göra avancerade yogaövningar. Eleverna gjorde sitt yttersta att få till andning, balans och styrka. Efter en skön avslappning fortsatte skoldagen med skolämnen.

Veckan har flutit på som vanligt. Kokosnötterna är väldigt medvetna om sina skoluppgifter och kämpar hårt för att klara av sina planeringar och prestera efter bästa förmåga. Det är mycket god arbetsmoral i klassen. Det märks att veckorna har flugit förbi när eleverna börjar bli klara med en del arbetsområden. Några elever fick skriva sina första prov denna vecka. Så nästa vecka börjar många av eleverna med nya arbetsområden. Varje morgon har vi läsning. Det är en väldigt mysig och uppskattad stund. Det är helt tyst och alla är djupt försjunkna i sina böcker. Det är ren läsglädje helt enkelt.

Hajen höll i veckans Salansamling. Genom fyndiga charader gestaltade dom olika seriefigurer som vi andra fick lista ut. Det blev ett riktigt bra hjärngympapass.

Vi önskar er alla en trevlig helg!

Magnus och Ullis