Vecka 39 2012

Förskolan Fjärilen

Då var det äntligen dags att starta upp förskoleverksamheten för det här läsåret. Det känns spännande att få träffa alla barn och föräldrar. Vid morgonsamlingen som är varje måndag i skolans Sala blev nya barn och pedagoger presenterade för de som gått här några veckor. Samt att vi gick igenom veckan och dess händelser. Alla både elever, pedagoger och föräldrar avslutade samlingen med att sjunga den Thailändska nationalsången. Det var inte det lättaste men om ett tag så kommer även jag och de nyanlända säkert kunna den.

Denna vecka har vi bekantat oss med miljön på förskolan Fjärilen bland annat genom att spela olika spel och prova de olika utklädningskläderna. Vi har gjort en sång och rams bok, varje vecka kommer vi att ha antingen en sång eller en ramsa som vi tränar på varje dag vid samlingen. Till ramsan eller sången kommer vi att rita något till. Denna vecka blev det ramsan om Pelle plutt. På samlingen i har barnen också fått varsin lapp med sitt namn på, genom dessa lappar har vi haft olika bokstavslekar.

Vi har haft mycket skapade i veckan som att baka med play-dohlera och trolldeg. Barnen tycker det är kul att bara känna och leka med play-dohleran. Samtidigt som det är roligt att skapa med trolldeg eftersom figurerna sedan finns kvar. Det är fantastiskt att se alla fantasirika figurer som både små och stora barn har gjort och hur alla lär och inspireras av varandra. Vi har också provat på att göra blåsmålning det blev fina konstverk som kanske kan bli omslagspärm till en bok eller bara ett konsverk det återstår att se.

Denna vecka hade vi röris i Salan på idrotten då vädret inte riktigt var med oss, annars så brukar vi ha det på stranden.

Maten har varit mycket god och många av barnen går gärna och hämtar mer mat. Efter maten har vi haft en mysig lässtund som har varit uppskattad.

Tack för en trevlig vecka

Maritha

 

1-2:an Snäckan

Oj nu har det gått en hel vecka igen och snart har vi en ny månad. Den här veckan har vi välkomnat både nya lärare och elever på skolan och det är alltid lika roligt!

Den här veckan har vi gjort något spännande. I tisdags åkte vi nämligen till Posten på studiebesök. Det var vi i Snäckan som åkte och Nui var gullig och följde med oss och översatte våra frågor och postpersonalens svar. Vi fick lära oss vad som händer med våra vykort efter att vi lämnat dem i brevlådan utanför postkontoret, vart vykorten tar vägen sen, varför man måste sätta på frimärken, hur länge det tar innan de kommer fram och en massa annat. Sen fick vi lära oss hur postgången på ön fungerar också, var dom sorterar brev som skall delas ut och när dom kommer till Koh Lanta och att lastbilen har ett brev på sidan… Ja nu kan vi mycket om det hur det här fungerar – nu håller vi tummarna för att våra fina vykort kommer fram välbehållna.

På svenskan har vi fortsatt med skrivandet och den här gången har vi skrivit mail. Barnen har haft med sig mail adresser till släktingar som de velat skriva till och under fredagen gick de iväg och vi hoppas så klart att de skall få svar snabbt så att vi kan skriva nya mail nästa vecka.

Tillsammans med de äldre barnen har vi fått lyssna på dikter, och så har vi fått skriva egna alster. Det blev jättefina dikter som eleverna läste upp på fredags samlingen för alla föräldrar och syskon, och vi som lyssnade var väldigt imponerade av dikterna i sig och av det fina framförandena!

I matten har vi fortsatt att arbeta med additioner mellan 1-10 och nu har vi fått en liten Apa till vår hjälp för att få lite extra träning. Vi väger bananklasar med olika antal bananer i och det har gett oss många tillfällen att prata om likhetstecknet. Vi har också repeterat en del geometriska figurer och pratat om symmetri, och gjort symmetriska figurer.

I engelskan har vi tränat på grundfärgerna och repeterat en del hälsningsfraser. Vi tränar på att föra små dialoger. – Hello what is your name? – My name is… – How old are you? – I am… old.  – I live in… – Where do you live? Och eftersom vi har tränat på färgerna så har vi tränat på hur man säger: – My favorit colour is? Osv. När vi jobbade med färgerna fick vi in lite geometri i engelska också …- Draw a yellow circle. -Color the triangle blue osv…. Barnen är jätteduktiga på engelska!

Ja det här var lite av vad vi hunnit med – vi lär oss en massa varje dag och det bästa av allt är att vi har så kul tillsammans. Nu får vi vila upp oss i helgen så att vi kan komma tillbaks på måndag och fortsätta lära oss med och av varandra.

Ha en härlig helg!

Helena

 

3-6:an Hajen

Det är fantastiskt vad en vecka går fort! Men så har vi också hunnit göra många saker.

Vi har välkomnat tre nya elever. Alexander ska gå på Lilla svenska skolan för första gången. Astrid och Gottfrid däremot har gått här flera år.

Vi har för första gången haft ”månadens dikt”. Eleverna fick lyssna på tre dikter och rösta fram den de tyckte bäst om. Det blev en dikt som heter ”Havet” av Britt G. Hallqvist som vann. Nästa månad får den dikten ”tävla” mot två nya dikter. Förutom att lyssna på dikter har eleverna också fått skriva en. Den handlade om vad man kan hitta bakom en magisk dörr. Det blev bland annat ett monster, ett godisberg och ett underbart landskap.

Engelskan handlade för de äldre eleverna om hur man uttrycker vad saker kostar och vilken sorts pengar man har i Storbritannien. De yngre eleverna tränade på vad olika klädesplagg heter.

Claes som undervisar i matte och no har nu börjat på skolan. De äldre eleverna har varit hos honom några lektioner och haft matte. Eleverna arbetar med olika moment som area och omkrets, problemlösning, det romerska talsystemet samt procent och sannolikhet. Claes har också inlett ett fysiktema om ellära. Eleverna fick fundera över vad elektricitet är för något, vad den används till och var den kommer ifrån. Detta förde in samtalet på vad statisk elektricitet är för något och hur den uppkommer. De hann också med att ställa några enkla hypoteser om hur man kopplar för att få en glödlampa att lysa samt att sedan prova om det fungerade.

Vi har inlett ett arbetsområde i historia. Det handlar om medeltiden och kommer att hålla på ett tag. Eleverna ska bland annat få lära sig hur människorna levde på medeltiden, om adel, präster, borgare och bönder. Spännande blir det också att läsa om digerdöden och hur man försökte bota sjukdomar. En annan intressant sak att läsa om är Sveriges enda helgon, den heliga Birgitta.

På musiken tränade vi på den svenska nationalsången genom att eleverna fick en text där vissa ord saknades och det gällde att försöka fylla i dem. Vi lyssnade också på Allan Petterssons symfoni nummer 7 och eleverna fick fundera över vilken känsla musiken förmedlade. Det blev till exempel rädsla, spänning och oro.

Temat för bildlektionen var att måla ”Toklan”. Eleverna fick läsa en mycket detaljerad beskrivning av den här fantasifiguren och skulle följa den noggrant. Trots att alla hade samma beskrivning blev bilderna väldigt olika!

Liksom förra veckan var det Kajsa som höll i idrotten. Lektionen inleddes med uppvärmning till härlig musik. Sedan följde styrketräning med olika rörelser som grodan, bergsklättraren, lastbilshopp och sumobrottaren. Oj, vad alla svettades och kämpade! Det blev många pauser för att dricka i värmen. Till sist var det dags för en lek, krabbfotboll, och det var ju minst lika jobbigt! Alla elever var överens om att det var en toppenkul idrottslektion! Tack igen Kajsa!

På samlingen framförde eleverna sina dikter om den magiska dörren på ett inspirerande sätt. Tänk vilka kreativa och duktiga elever vi har!

Vilken lärorik och trevlig vecka det har varit! Nu ska vi ta helg och sedan se fram mot nästa vecka!
Birgit och Clas