Vecka 39 2011

Förskolan Fjärilen

Den här veckan har vi välkomnat ett nytt barn till Fjärilen; Annie 5 år. Det ska bli roligt att lära känna henne. Vi har också sagt hej då till Liv, 6 år, som nu tillsammans med sin familj ska resa vidare i Asien. Vi saknar henne/dem redan, men önskar dem en fortsatt trevlig resa! Det har därför varit både glädje och sorg denna vecka.

Den stora händelsen den här veckan har annars varit utflykten till risodlingen på Lanta Noi. Dit åkte hela skolan på onsdag förmiddag med 3 minibussar och en bil. Vi fick också åka bilfärja över till grannön och bara detta var spännande, tyckte barnen. När vi väl var framme var vi många, ¾ av Fjärilsbarnen, som ville prova på att plantera ris. Vi gick barfota ner i smutsfärgat vatten och satte fötterna i en geggig, men samtidigt skön och mjuk botten. Sedan planterade vi ris i prydliga rader med lagom avstånd mellan plantorna – en jättekul erfarenhet!

I övrigt har vi gjort hand- och fotavtryck, vilket kittlades när färgpenseln ströks under foten men blev färgglada bilder till slut.

Vi har spelat rimmemory och klappat takter. Ett barn undrade varför hon bara hade en klapp till sitt namn när jag/fröken har tre och då kom vi in på termerna vokaler och konsonanter (överkurs, men det passade in så bra..). Förhoppningsvis känns orden igen senare i skolan.

Under torsdagsförmiddagen anordnade de äldre eleverna på skolan olika idrottsstationer på vår gård för alla elever. Vi fick prova på att kasta kägelkast, spela bowling, frisbee, kasta boll i hink, hoppa hopprep, springa stafett. Bra anordnat och roligt, tyckte vi alla.

På fredagen lekte vi ” Under hökens vingar, kom! Vilken färg?…” under vår gemensamma lekstund. Liv fick bestämma leken, eftersom det var hennes sista dag hos oss på fjärilen.

Fredagsavslutningen i Salan ansvarade de äldsta barnen på Bananen och deras fröken ”Kattis” för denna vecka. De redovisade en del av sina arbeten om cellen och kroppen, samt om fabler och dess sensmoral. Elevernas framförande var proffsigt och innehållet lätt att ta del av genom deras kropps- och bildspråk. Det är verkligen jättetrevligt att få insyn i varandras aktiviteter och arbeten på det här sättet, tack Bananen!

Undrar hur nästa vecka blir?! Vi ser fram emot den, men först ska vi njuta av lite av helgen!

Trevlig helg!

önskar Kristina och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Så är åter en vecka tillända, och det var den fjärde veckan som vi varit igång. I tisdags förmiddag fick vi besök av Maximilian och Gottfrid från Hajen. De arbetade med oss medan de andra eleverna på Hajen var i Saladan och bakade.

I onsdags åkte vi till ett risfält och fick lära oss att plantera ris. Vi fick titta på en maskin som fungerar ungefär som en harv och fick lära oss hur man går tillväga innan det är dags att plantera ris, hur det ser ut där risplantorna gror och hur lång tid riset behöver växa innan det kan skördas. Jätteroligt, geggigt och lite pirrigt, tyckte vi alla som var i och planterade.

I tordags hade eleverna på Bananen planerat upp och höll i idrotten för oss alla. De hade olika stationer och vi fick bland annat, kasta boll i hink, hoppa hopprep, bowla och springa hinderbana.  Det hade de verkligen gjort bra, Tack!

Fredagen avslutades som vanligt med samling i Salan. Denna vecka var det Bananen som underhöll elever, fröknar och föräldrar.

I klassrummet
I svenska har vi arbetat med sammansatta ord, skrivit dagbok, haft hög-och egen läsning samt arbetat med läsförståelse utefter ett arbetsblad samt skrivövningar.

I matematik fortsatte arbetet med positionsystemet i addition och subtraktion.

I engelska har vi börjat gå igenom kroppen lite mer detaljerat, exempelvis ögonfransar.

I So fortsätter arbetet om Thailand, vi har nått fram till religion och läst och skrivit om buddismen och islam.

I No arbetar vi vidare inom temat kroppen och vi har fördjupat oss lite mer i ”huden”.

De var allt för den här veckan!

Trevlig helg
önskar Anne-Lie

 

3-4:an Hajen

I måndags var det dags att hälsa Tilda välkommen till klassen. Vi hoppas att hon ska trivas hos oss! Det är alltid trevligt att lära känna nya elever!
Veckan har varit mycket bra, eleverna är verkligen engagerade i sitt arbete och det är dessutom mycket trevligt att umgås med dem!

På tisdagen var det dags för Tilda, Tindra, Moa och Benita att baka på Coffee my house. Vi hjälptes åt att göra kladdkake-muffins och de blev väldigt goda! Även smeten var god… Det som inte vi åt upp såldes på caféet och det lär ha varit en strykande åtgång!

På onsdag morgon åkte alla skolans elever minibuss för att besöka en risodling och själva få prova på att plantera ris. Det krävdes ett visst mod att kliva ner i det grunda vattnet och gå på den leriga botten! Men både elever och lärare vågade… Risplantorna skulle planteras i raka rader, fyra plantor i taget. Eleverna fick lära sig hur man skulle hålla plantorna för att det skulle gå lätt att plantera dem under vattnet i leran. Vi fick också se ett fält där risplantorna drevs upp. Tänk vad fantastiskt att få vara med om detta!

På torsdagen var det idrott som inleddes med Röris i salan. Sedan hade 5-7-orna förberett en mängd stationer med olika aktiviteter, t ex bowling, kägelkast och bollfintning. Det hela avslutades med en hinderbana där eleverna kämpade i två lag. Oj, vad det hejades och tänk att det blev oavgjort! Det var härligt att se alla kämpande elever! Tack till alla 5-7-orna som ordnade detta så proffsigt!

Denna vecka har vi haft fysik och undersökt hur magneter fungerar. Eleverna har fått anteckna om magneters egenskaper. De har också undersökt och dokumenterat vilka saker i klassrummet som påverkas av magneter och vilka material den magnetiska kraften kan gå igenom. Tillsammans gjorde vi också en modell av en kompass med hjälp av en magnet, en bit frigolit, en synål och en skål med vatten. Den fungerade!

I svenska har vi pratat om substantiv i olika former. Dessutom har eleverna skrivit en ny berättelse till bilder. Vi hade en trevlig stund när eleverna läste upp dessa och förra veckans berättelser. Det gäller att läsa med inlevelse!

På musiken arbetade vi med två kända barnvisor, Bä, bä vita lamm och Ekorren satt i granen. Eleverna fick i uppgift att parvis skriva en ny text till dem. Nästa vecka ska det bli roligt att lyssna på de nya sångerna!

På fredagen var det tyvärr dags att ta farväl av Moa som nu lämnar oss för fortsatta resor i Asien. Vi är väldigt glada att vi fått lära känna henne och vi kommer att sakna henne mycket. Vi önskar hela familjen lycka till på de nya äventyren!

Återigen tack för en bra vecka!

Ha en härlig helg önskar
Birgit

 

5-7:an

I måndags hälsade vi Ellen välkommen till klassen, annars flöt måndagen och tisdagen på som vanligt denna vecka.

På onsdagen fick vi den stora förmånen att få prova på att sätta ris. Alla barn och vuxna  ”lastades” i minibussar och så bar det iväg till risfälten på Lanta Noi. Så var vi då där. En del av barnen klev bara rakt ner i risfälten och andra var lite mer tveksamma. Alla i 5-7:an vågade sig i. Bra! Det var skönt geggigt mellan tårna när man stod där i fältet. Helena hade efteråt en liten genomgång av hur det gick till när man planterade och skördade riset. Jag vet inte om barnen förstår vilken tur de har som får vara med om detta. Tänk att få uppleva detta på riktigt. I alla fall kommer jag att tänka på detta varje gång jag äter ris framöver…..och det lär ju bli en och annan gång till.
Hampus sade vid lunchen samma dag att ”Det är konstigt att det kan bli ris man äter av de plantor vi satte i geggan”. Klok reflektion.

Torsdagens första lektion hade 5-7;an hand om alldeles själv. Birgit hjälpte till med uppvärmningen, men sen tog ”mina” elever över. De hade planerat ett stationssystem till idrotten. Stationerna var: stafetter, kasta frisbee och boll genom en rockring, kasta käglor mellan benen och baklänges, bowling, bollfintning, hoppa rep och boll i hink. Stationerna tog 5-10 minuter. När alla stationer var genomförda så avslutades idrotten med en hinderbana där elever skulle springa slalom mellan koner, göra upphopp alternativt hoppa rep, springa mellan rockringar, hoppa säck och springa baklänges. 5-7;an genomförde idrottspasset helt strålande och jag var såå stolt över dem. Sen blev det dusch och frukt. Tyvärr fick vi klara resten av dagen utan ström. Ett under att orka tänka utan AC, men eleverna jobbade på hur flitigt som helst.

På fredagssamlingen skötte 5-7:an hela ruljangsen själva. Ellen presenterade programmet och övriga var deltagare. Amanda och Filippa läste fabler och Irma, Hampus och Astrid höll ett föredrag om matspjälkningen. Läraren = jag satt bredvid och bara njöt.

Jag tror väldigt mycket på att låta elever hålla i egna projekt och att de ska få visa upp vad de gjort. Man behöver inte alltid ”hitta på” projekt. Det duger bra att visa det man håller på med i stunden.  Ibland gör man saker som passar bra att visa upp ibland passar de sämre.

Denna vecka passade det utmärkt att visa upp matspjälkningen eftersom det är det vi lagt tid på de senaste veckorna. Fablerna har Amanda jobbat med i sitt sagotema. Högläsning för publik är aldrig fel. Det är svårare än man tror. Alla var framför allt jättemodiga som vågade stå inför så många barn och vuxna och berätta. DET är en verklig konst!

Så – en stolt och nöjd Kattis tackar för denna givande vecka.

Tack! / Katarina