Vecka 39 2010

Förskolan Fjärilen

På måndagen hälsade vi välkomna till våra två nya praktikanter, Sofia och Emmi. Denna vecka var Eliot veckans fixare, och han trivdes med sitt ansvar. På vårt Thaitema har vi denna vecka fortsatt med att räkna och lärde oss även vad ananas heter på thailändska.

På vår ”skapande konstnärer” gjorde barnen morötter till sina kaniner som blev hungriga. Barnen har också arbetat med kulisser till sin fredagsavlutning, som blir nästa vecka.

Under tisdagen fick barnen även träna på former och se liknelser i dessa, de var så duktiga.

På idrotten lekte vi lekar, hade hinderbana och avslappning. Barnen avslutade med lite vattenlek i en spridare.

På onsdagen hade vi en samarbetseftermiddag som vi kallade rädda ägget, då vi blandade stora och små barn som fick i uppgift att paketera ett ägg och sen släppa det från en balkong en våning upp. Konsten var att ägget skulle vara helt när det landade eller gå sönder så lite som möjligt. Barnen fick en påse med allt material de fick använda, och det färdiga resultatet kan beskådas på hemsidan. Man kunde vinna i olika kategorier och alla fick sedan en glass till pris.

Vår sångstund tillsammans med hela skolan blev trevlig men några nya sånger till gitarrkomp. Alla barnen var så duktiga på att sjunga och tiden gick allt för fort.

På fredagen gick vi till stranden och plockade några snäckor och åt vår frukt. Innan vi gick hem spelade lite fotboll. Vår sedvanliga fredagsavslutning hölls denna vecka av 7-9:an. De gjorde charader åt oss, och vi andra barn och vuxna fick gissa.

För övrigt denna vecka har vi alla haft roligt med att leka, i båten, sandlådan, pingis, tennis, innebandy, tågbana, polis och tjuv, lego, pusslat och spelat spel.

Trevlig helg önskar Majsan och barnen

1-2:an Snäckan

Denna vecka har jag Anneli haft hand om klassen från tisdag- fredag då Marita varit i Malaysia. Under måndagen gjorde jag tillsammans med Marita  planeringar för eleverna så vi har fortsatt som vanligt att jobba vidare utefter dem med svenska, matte och thailandsarbetet. Vi har även gjort klart vår årstidstavla och pratat om årstider och månader.

Vi har denna vecka även börjat räkna på thailändska samt att vi har infört veckans ord på thai som denna vecka blev god morgon= sawadii ton chao. Jag har denna vecka lagt in lite annat arbete däremellan som på tisdagens em bestod av samarbetsövningar och lekar både inne och ute då eleverna förutom samarbete även tränade matte, motorik och kroppskontroll.

På onsdagens idrottslektion hade vi kedjetagen och jägarboll och även där lade jag fokus på samarbetet.

På detta följde dessutom under onsdagen en samarbetseftermiddag för hela skolan då vi var indelade i mixade lag som bestod av elever från de olika klasserna från förskolan till högstadiet. Uppgiften var sedan att packetera ett ägg med hjälp av innehållet i en påse som eleverna fått.

Ägget skulle sedan hålla då man släppte ner det från en hög höjd fick eleverna veta och med utgångspunkt i detta satte arbetet igång. Sedan gick vi till en av elevernas balkong för att testa vilka som höll och det var med varierat resultat kan vi ju konstatera.. äggröra var kanske inte det bästa namnet på min grupps lag för resultatet blev också så! Men eftersom alla lag kämpat på bra med sina ägg och samarbetat väl så bjöds det på glass efteråt!

På fredagen pratade vi om känslor, vad en känsla är för något, vilka känslor de kunde och vad som fick oss att känns så. Sedan målade vi känslan glad, det som får oss att känna oss glada.

Fredagen avslutades med att de äldsta eleverna på skolan gjorde charader för oss. Det var barnen mot de vuxna som fick gissa och barnen vann!

Det har varit en mycket rolig vecka och en riktigt härlig klass att få äran att ha hand om!

Hoppas att Ni alla får en fin helg!
Hälsningar Anneli

3-4:an Hajen

Här kommer veckans brev från Hajarna! Nu har vi välkomnat Astrid till klassen.

Vi startade veckan med att arbeta om Thailand. Man kan inom detta arbetsområde välja på lite olika ämnen att fördjupa sig i. Några av eleverna arbetar med särskilda delar av landet, t.ex. huvudstaden och den indokinesiska tigern. Andra exempel är mat, kartor och klimat, det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan skriva om.

I engelskan har vi tränat speciellt på siffrorna under denna vecka, då spelades det Bingo för fulla muggar här inne på Hajen. Vi håller också på att läsa om olika länder där det talas engelska och vad barnen gör i de olika länderna. Det är viss skillnad på vad man gör i USA och Australien.

På onsdag eftermiddag hade vi samarbetsdag, då vi jobbade i olika grupper med elever från alla klasser med uppdraget Rädda Ägget. Alla grupper fick en påse material för att bygga en farkost som skulle hålla ägget helt när det skulle släppas ner från Zäthas och Sohelias balkong. Det sprutade av kreativitet i grupperna under byggandet. Det blev väldigt många olika farkoster. Två ägg klarade sig helt oskadda, två hade en liten spricka och ett blev äggröra. Det delades ut priser i olika kategorier: helast ägg, samarbetet i gruppen, minsta, snyggaste eller coolaste farkost. Enväldig domare var vår rektor Helena som utnämnde pristagarna i de olika kategorierna. Det var en mycket spännande tävling som slutade med att alla fick glass som pris, det var en härlig avslutning på den skoldagen.

Veckans läxa handlade om siffror och dess historia, det var helt otroligt vad mycket roligt alla elever hade tagit reda på. Människan började använda siffror för ungefär 5000 år sedan, när vi började handla med varandra. De siffror vi använder i Sverige idag, är de arabiska siffrorna. Dessa kommer från början ifrån Indien och följde med köpmännen hem.

Bokfest blev inte av idag på grund av tekniska problem, men det blir på måndag istället. Vi har nått vårt första delmål, vi har alltså läst 20 stycken böcker nu. Nästa mål är 100 stycken böcker.

Avslutningssamlingen av 7-9:an bjöd på charader i lag barn mot vuxna, barnen vann.

Trevlig helg
Maria

7-9:an Bananen

Veckan började som vanligt med att hela skolan samlades i Salan och sjöng den thailändska nationalsången. Därefter påbörjade vi veckans jobb. Nedan följer ett litet axplock utav allt som hänt under veckan.

I måndags gjorde Natalie klart sitt arbete om maneter i No. Sofus och Viktoria började med sexualkunskap medan Zätha och Arjuna fortsatte att följa sina planeringar.

På tisdagen hade vi hemkunskap för första gången det här läsåret. Vi kommer som tidigare år ha det på Baan Café i Saladan. Denna gång var det Viktoria, Natalie och Zäthas tur. Dom bakade goda choklad muffins som fanns till försäljning senare på dagen. På eftermiddagen fortsatte vi arbeta med diverse dilemman att ta ställning till. Det blev många intressanta diskussioner om kompisar och kompistryck.

Onsdagen bjöd på en riktigt rolig och trevlig samarbets-dag på skolan. Alla elever på skolan delades in i nya grupper med elever från förskolan, 1-2:an, 3-4:an och 7-9:an. Temat för dagen var ”Rädda ägget”. Det gällde för eleverna att tillsammans bygga en konstruktion som räddade ägget från att gå sönder då det släpptes från 3 meters höjd.

Viktoria jobbade under torsdagen med att bland annat fördjupa sig om Dacke-fejden på 1500-talet. Zätha gjorde en diagnos i matematik och skickade hem till Sverige och Natalie läste om olika mysterium på engelska.

På fredagens idrottslektion körde vi lite cirkelträning. Även fast det var varmt kämpade alla på efter bästa förmåga. Vi gjorde bland annat armhävningar, upphopp och situps.

Sedan var det återigen dags för slöjd. Arjuna och Zätha fortsatte att jobba med sina brickor och Sofus snickrade vidare på sin hängare. I syslöjden sydde Viktoria vidare på sin kjol och Natalie stickade på sitt mumintroll.

På eftermiddagen var det 7-9:ans tur att återigen hålla i samlingen. Denna fredag bjöds det på charader där publiken delades upp i två lag och fick gissa på vad som spelades upp. Efter detta var det dags att avsluta en fantastisk vecka som brukligt med den thailändska nationalsången.

Trevlig helg på er alla!
Erik, lärare 7-9:an