Vecka 39 2009

Förskoleklassen Mangon

Vi fick en fantastisk start på vårt Thailandstema då vi alla på skolan åkte iväg med minibussar till en risodling. Där fick vi prova på att plantera risplantor. Alla barnen satte plantor. Det var lite geggig botten och det fanns ju iglar, men barnen var så modiga. Det var en så trevlig utflykt något vi alla kommer prata mycket om. Barnen på Mangon har målat teckningar om vårt besök och hur riset växer.

På torsdagen gick vi till en affär nära skolan som säljer ris i alla dess former. Vi fick känna på alla rissorter ide stora rissäckarna . Tror inte att någon av oss varit i en affär som säljer ris i så stora mängder. Barnen Johanna och jag köpte två kilo ris som vi tillverkade många rispåsar av. Rispåsarna användes till flera balansövningar och några lekar.

Denna vecka har vi också smakat på sticky rice en slags efterrätt som man äter tillsammans med mango och en kokossås. Barnen tyckte att det smakade så där.

Under veckan har vi även arbetat med långa och korta ord. På matten har vi tränat oss på att räkna prickar med våra kort. Veckan har även innehållit många nya sånger. Den fria leken har utvecklats med utklädningskläder och några mysiga hörnor som vi inrett. Vi har alla haft roligt och skratten har varit många.

Så här tycker barnen om denna vecka..

–    Det var kul när jag stoppade ner hela handen i rissäcken sa Maja.
–    Kul att sy på maskinen sa Bror.
–    Det var bra hos kaninerna, den lille var mjuk sa Malva.

Trevlig helg önskar

Maritha

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi fått vara med om något fantastiskt. Klockan 9.30 i tisdags kom det två minibussar och hämtade oss. De tog oss med till en risodling. Där berättade Helena för oss om ris och sedan fick vi kliva ner i det gyttjiga vattnet och sätta ner de små planterna. Nästan alla vågade sig i trots iglar och dyig botten. Vi hoppas få komma tillbaka i december för att se om plantorna har växt och om det har blivit något ris.

På mattepassen har vi fortsatt att mäta i cm och m. Vi har mätt upp världens längsta man, 272cm, och konstaterat att vi måste höja taket i vår bungalow om han ska kunna stå rak hos oss.

Vi har jobbat med kroppsdelarna och lärt oss massor om vår hud. Vet ni att vi har 3 miljoner hårstrån på vår kropp.

Matilda har gjort en prinsessa i gips. Albin har tillverkat en kackerlacka och Oscar ett spöke med horn. Nästa vecka ska vi göra små teatrar om känslor, där våra figurer har huvudrollerna

Veckan avslutade i Salan med en skön massagesaga.

Trevlig helg!

Sussi

 

3-6:an Hajen

Fredag igen! Veckorna rusar iväg och skolarbetets rutiner börjar bli självklara. Flera barn kan redan göra egna planeringar och ambitionsnivån är hög.

Vi har jobbat vidare med vårt Thailand-tema och tisdagens utflykt blev veckans höjdpunkt. På tisdag förmiddag var vi iväg och planterade ris!!!

När vi klev ur minibussen trodde nog inte många att vi skulle kliva ner i de gyttjiga fälten som låg runt oss. Vattenbufflar och en man med jordfräs, syntes en bit bort december ska vi åka tillbaka och se när våra plantor skördas.

Rektor Helena samlade alla barnen och berättade om risodling. Hon assisterades av vår Thailändske värd Tina Korn. Medan arbetare från gården samlades runtomkring oss och viftade att vi skulle komma ner, tvekade de flesta. En kvinna visade upp sitt ben med en igel på.

Rektor kavlade upp byxorna och klev ner, och satte de första risplantorna. En modig elev gick efter, tog några plantor och tryckte ner i gyttjan.

– Det här är roligare än rast, ropade  Emil exalterat och därmed var isen bruten. De flesta eleverna övervann sin tvekan och snart var bassängen full av planterade barn. Lärarna var sist i men kunde inte motstå lärarstuderande Johannas kommentar: Detta är ju ett riktigt Spa. Här får man lerinpackning gratis.

Onsdagens idrottslektion ansvarade Emil för. Temat var brännboll. Detta skötte han utmärkt.

– Det är fantastiskt att se hur de stora barnen hjälper de små, sa Sussi. Man blir nästan tårögd av glädje.

Mattekluringar går numera oftast snabbt att lösa och Alex är veckans mästare på Tangram.

På engelska lektionen hade vi pratbingo. Det är härligt att höra alla barnens röster och att det inte är farligt att säga fel.

På bildlektionen limmade vi snäckor på vrakved i konstfulla mönster.

Fredagen avslutades med lek och en massagesaga.

Hälsningar

Elisabeth