Vecka 39 2008

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har vi fått välkomna tre nya pedagoger till skolan, Lisbeth som ska arbeta på förskolan, Eva-Marie som till en början ska vara i förskoleklassen och Ida som ska vara i 1-2:an.

Eva-Marie och Ida är lärarstudenter och gör sin praktik här i fem veckor.

Lisbeth och Eva-Marie hade han om förskoleklassen när jag var borta. Allting hade fungerat utmärkt, barnen hade fått lära sig nya lekar och ramsor.

På måndagen var de nere på stranden och letade efter:

Något lite vått, något som är blått
Spår från djuren, något som inte hör hemma i naturen,
En jätteliten sak, en pinne som inte är rak.

Barnen var väldigt duktiga på att leta och hittade allting från gamla flip-flop till drivved och snäckor.

På tisdagens språklekar fick barnen skriva ner sitt namn och sedan klippa isär, pussla ihop igen, räkna bokstäver och jämföra med varandra. Allt för att barnen ska bli medvetna om språket och få en lust till att lära mera.

På onsdagen var det dags för gympa på stranden, en ny lek introducerades av Eva-Marie och Ida , tunnelbrännboll.

När det var dags för matteprat fick barnen lära sig att hitta mönster och sedan skapa egna. Först tittade vi inne i rummet och sedan ute på skolgården, oj vad mycket fina mönster det finns, på staketet, bladen, pingisnätet, stolarna, taken överallt finns fina mönster. Barnen fick sedan rita egna mönster. Att se mönster är en del av grunden till matematiskt tänkande.

På livskunskapen brukar jag använda stensamlingen som ett redskap, idag var ämnet: vad vill jag bli när jag blir stor, det var mycket spännande att höra alla berättelser.

Barnen berättar:

Det var jättekul när vi gjorde spindelnätet, sa ZEB.
Det var kul när vi spelade tunnelbrännboll på stranden, sa OSKAR.
Det var kul när vi sjöng, Björnen sover på I-språket, sa JOHANNES.
Det var kul att hitta och göra egna mönster, sa ALEC.
Det var kul på stensamlingen när vi fick berätta vad vi skulle bli när vi blev stora, sa MOA.

Ha en skön helg önskar

Annica, Eva-Marie och Mangobarn

 

1-2:an Snäckan

Ännu en vecka som gått otroligt snabbt. Under de första dagarna fick vi en tillökning av elever från 3:an, eftersom några lärare var i Malaysia.

Alla barn arbetade glatt med sina personliga planeringar och det var roligt att höra fler argument under vår EQ lektion. Vad är rättvisa? Är det alltid rättvist? Svåra frågor för små barn men man blir glad över alla kloka svar som kommer fram.

Under engelska lektionerna har vi lekt affär och handlat olika varor för att träna frasen ” I want to buy” . Vi har tränat vidare på en liten sångramsa med räknetalen. Färgerna har vi också repeterat.

Under 5 veckor har vi två lärarstuderande till på Lilla Svenska Skolan. Ida och Eva-Marie fick leda vår idrottslektion på stranden. Alla barn kämpade på i värmen och duschen under slangen var uppfriskande.

Vid vår gemensamma avslutning i Salan på fredag så uppträdde vår grupp tillsammans med 3:orna med en rörelsesång samt sången ”Du är min bästa kompis”

Som avslutning ställde vi upp framför flaggstången och hissade den Thailändska flaggan samt sjöng nationalsången och föräldrar och barn önskades en trevlig helg.

Många varma hälsningar

Agneta Ask, åk 1-2

 

3-6:an & Sofia Distans

I början av den här veckan arbetade Hugo, Max och Ludvig inne hos Agneta i Snäckan. Där fick de bland annat sjunga, både på svenska och på engelska. Det tyckte de var roligt! Helena höll i undervisningen för 4-6.orna som var kvar inne i Hajen.  Förutom hårt arbete med enskilda uppgifter gjorde de mätövningar med kroppsmått tillsammans.

Då klassen i slutet av veckan var återsamlad igen, gjorde vi ett nytt experiment med luft. Den här gången satte vi på en ballong vid öppningen på en glasflaska. Därefter sänkte vi ner flaskan i varmt vatten, och då blåstes ballongen upp! Sedan sänkte vi ner den i isvatten, och vipps gick luften ur ballongen! Visst är det fascinerande hur luft beter sig vid olika temperaturer!

Vi provade också på att göra ”veckans nutidsfrågor”. Visst var frågorna väldigt svåra, men genom att besvara dem tillsammans och resonera sig fram till svaret så gick det väldigt bra. Alla rätt! Det här kommer vi att göra fler gånger!

Lotta Olsson, lärare åk 3-6