Vecka 38 2016

Mangofjärilen

I veckan har barnen spelat ukulele till ackordet D. Vi har kompat tillsammans i smågrupper för att sedan sluta upp i stor grupp. Barnen har också sjungit Majas alfabetsvisor och samlat på sånger som har första bokstaven i våra namn.

I förskoleklassen har vi fortsatt med vår bokstavsjakt, geometri och skrivit siffror. Vi har också fokuserat på begreppen par och lika många.

Mitt i veckan åkte hela skolan gemensamt till Lanta Noi och planterade ris. Det var en lärorik och spännande upplevelse att vada i vattnet och sätta riset. Mycket uppskatta aktivitet av barnen. Vi kommer tröska och smaka på riset senare.

På idrotten hade vi en yogalärare på besök som lärde oss olika övningar. Vi upptäckte Koh Lanta tillsammans med olika yogarörelser och gestaltade olika djur.

Vi avslutade veckan med thai och lärde oss olika enkla fraser. Vi avslutade med att leka olika färglekar.

Ha en trevlig helg!

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Ännu en vecka har gått, tiden bara springer iväg när man har roligt! Vi har haft flera aktiviteter än vanligt på schemat den här veckan, såsom strömavbrott, besök på en risodling och yoga. Mer om dessa strax!

I tisdags hade vi idrott som vanligt. Efter en evighetsuppvärmning där eleverna delades in i lag som antingen skulle välta omkull eller ställa upp konor kastade de boll, hoppade längd och sprang 60 meter.

Det var två fulla skolbussar som for iväg på utflykt på onsdagsmorgonen. Regnet hängde i luften, men vi klarade oss undan regnet under hela utflykten. Vi åkte skolbuss över bron till Lanta Noi där vi fick vara med och plantera ris. Vi klev ned i vatten och lera, ställde oss på rad och satte ned det ”unga” riset långt ned i leran. Det var spännande att få sätta ris och mjukt och kladdigt för fötterna. Om fyra månader ungefär kommer riset vara moget att skörda. Då hoppas vi att vi får vara med igen!

Yoga fick alla Snäckor prova på under torsdagen. Eleverna fick träna på många olika balansövningar, exempelvis spindelstående och huvudstående. Alla provade och samtliga kunde stå på huvudet med lite hjälp.

Trevlig helg på er alla!

Stina

 

3-4:an Hajen

Vilken härlig vecka vi har haft med flera spännande aktiviteter utöver det vanliga.

Först fick vi vara med om en fantastisk upplevelse i onsdags när vi besökte en risodling och själva fick prova på att plantera ris. Om ca fyra månader är det dags att skörda och då ska vi få hjälpa till att tröska riset.

Och i torsdags hade vi besök av en yogainstruktör som höll i ett pass för oss i Salan. Först fick vi instruktioner i vikten av att kombinera rörelser och andning. Efter att ha värmt upp fick vi prova olika övningar som krävde både balans, styrka och smidighet. Passet avslutades sedan med avslappning och massage, skönt!

I tisdags hade vi idrott som vanligt på stranden. Vi började med en gemensam lek där man tävlade två lag mot varandra. Ett antal konor var utplacerade på ett ganska så stort område, det ena lagets uppgift var att välta omkull så många konor som möjligt under en viss tid samtidigt som det andra laget försökte resa upp dem. Efter att ha kört den en stund var alla uppvärmda och redo för lite friidrott. Vi delade upp oss på tre stationer och tränade längdhopp, löpning 60 m och kast med liten boll.

Den här veckan var det vi på Hajen som hade hand om fredagssamlingen i Salan. Efter lite funderande bestämdes det att de ville redovisa sina arbeten om olika djur som de jobbar med i ”Tema Thailand”. Under arbetet har de, förutom allt de lärt sig om djuren, bl. a tränat på att göra tankekarta, söka information, vara källkritiska, läsa faktatexter, skriva faktatexter, skriva stödord och så inte minst muntlig presentation. Bra jobbat alla hajar!

Ha en riktigt skön helg!

Tina

 

5-9:an Kokosbananen

Denna vecka har Alfred kommit och förstärkt gänget. En elev som många känner igen sedan tidigare då han gått här många år.

I tisdags hade vi friidrott på stranden med bland annat en fantastiskt fin sand i hoppgropen (men något svårlöpt ansatsbana kanske…). Det blev en bra idrottslektion där alla kunde delta på sina egna villkor.

I onsdags åkte vi till en risodling, det var en kul upplevelse och lärorikt. Eleverna fick testa att sätta en risplanta och efteråt fick vi lite information om hur själva processen går till. Nu ska vi vänta ungefär fyra månader innan det är dags att skörda, då återkommer vi för att fortsätta att följa riset ”från planta till mat på tallriken”.

När vi kom hem hade vi ingen elektricitet. Vi ordnade det hela genom en fysiklaboration med batterier. Eleverna kopplade ihop lampor, strömbrytare, högtalare och en fläkt. En rolig labb där vi snabbt glömde bort att vi saknade el.

I fredags morse testade eleverna på ett yogapass, det var roligt och utmanande. För oss lite äldre deltagare (läs Pelle) var det också välbehövlig rörelseträning .

Fortsatt bra jobb denna vecka. Nästa vecka anländer Sofia som kommer vara klasslärare för Bananerna, vi kommer därför vara två lärare i slutet av veckan, lyxigt och förhoppningsvis en bra start för Sofia.

Tio Kokosnötter och Bananer blir elva under nästa vecka då det blir förstärkning av ytterligare en elev i åk 8.

Pelle