Vecka 38 2015

Förskolan Mangofjärilen

Den här veckan har vi fokuserat på vårt projekt att lära känna Thailand. Vi har skapat, konstruerat och pysslat med våra thailändska favoriträtter. Barnen har byggt sin egen tallrik och vi testar maten varje dag i restaurangen. Vi har många nya smaker att upptäcka och utforska.

När vi hade engelska fortsatte vi med sagan om den hungriga larven. Nästa steg blir att dramatisera sagan tillsammans. Vi sjöng sången om den lilla fjärilen som la ett ägg.

Vi har sprungit Lantajoggen tillsammans med den andra svenska skolan på ön. Detta lopp var mycket uppskattat av barnen och barnen var jätte stolta när vi kom tillbaka. Alla barnen på skolan fick ett diplom för ett gott kämp!

Mitt i veckan var vi på formjakt då vi letade efter olika geometriska former i vår miljö både inne och ute. Vi reflekterade tillsammans i gruppen om vilka former vi hittat. Hela världen är full av olika former kommenterade barnen.

Vi har provat på Yoga i Salan tillsammans med en inbjuden yogalärare. Vi blev utmanade med olika yoga- övningar på ett lekfullt sätt. Vi var olika djur på ett zoo.

Ha en trevlig helg önskar

Lill och Sharon

1-2:an Snäckan

Den här veckan gick Lantajoggen av stapeln på Klong Dao-stranden. Medbjudna var den andra svenska skolan på Koh Lanta, Sanuk. Allt fungerade enligt planeringen och barnen i Snäckan kämpade på bra! Alla barn som deltog har fått ett diplom.

Vi har fått en ny flicka i klassen och hon bor också i södra delen av Sverige. Nu har vi 10 namnlappar på Sverigekartan och vi har också konstaterat att de flesta bor nära någon kust.

Vi har startat vårt NO-tema ”kroppen” och den här veckan har det handlat om vad som är nödvändigt för oss för att vi ska må bra.

Ett kort pass har också ägnats åt ”Grej of the week” och ledtråden ”En mycket känd barnboksförfattare” skulle leda fram till Astrid Lindgren. Nästan alla barn hade med hjälp av föräldrarna kommit fram till det.

På torsdagsförmiddagen kom två yogainstruktörer och barnen fick prova på att yoga på ett lekfullt sätt genom att med kroppen gestalta olika djur. Instruktören talade engelska och barnen fick på så vis lära sig djurnamn på engelska. Detta tränade vi sedan vidare på i klassrummet

En mycket bra vecka!

Lena

3-4:an Hajen

Hej!

Ännu en härlig vecka har susat förbi. Men den har varit full med roliga aktiviteter.

I tisdags sprang vi Lantajoggen, som är vår variant av Skoljoggen som elever från hela Sverige springer där hemma. Vi hade tre olika sträckor man kunde springa. De yngsta sprang minst 500 m, årskurs 1-4 sprang minst 1 km och från årskurs 5 och uppåt 2 km. Det var väldigt många som valde att springa längre än den sträckan som var tänkt för årskursen. De flesta hade även med sig en springpeng, som naturligtvis var frivillig. Vår förmånstagare var Lanta Animal Welfare, som är en ideell organisation som tar hand om skadade och hemlösa katter och hundar här på Lanta. Enligt tradition bjuder vi in Sanukskolan, så vi var riktigt många elever, föräldrar, syskon och pedagoger som sprang och hade roligt på stranden tillsammans. I mål fick man banan och vattenflaska som pris.

I klassrummet har vi förutom våra individuella planeringar även arbetat med algoritmer (uppställningar) i matten och i svenskan har vi djupdykt i bokrecensioner. Det gjorde vi genom att diskutera alla begrepp man behöver behärska och träna på att sammanfatta handlingen i en bok genom att bygga upp spänning utan att avslöja upplösningen. Vi arbetar även vidare med geografi och har fokuserat på geografiska begrepp. Vi har vidare pratat om gradnätet och börjat arbeta med plattektonik – alltså våra kontinentalplattor samt vad de kan orsaka när de rör sig.

Men nu har hajarna gjort sig förtjänta av en lat och skön helg, hoppas ni alla får njuta av sol och lugn.

Linda

4-8:an Kokosnöten

Denna vecka har vi traditionsenligt genomfört Lantajoggen, vår egen variant av skoljoggen. Detta skedde i samarbete med Sanuk-skolan. Alla elever på skolorna deltog och sprang olika långa sträckor. Även många föräldrar deltog vilket var roligt. Eleverna i 5-8:an sprang två kilometer och genomförde detta på ett utomordentligt sätt. Vid målgång togs alla emot som vinnare och belönades med en banan och en vattenflaska. Vi passade även på att samla in pengar till Lanta Animal Wellfare.

I övrigt har veckan rullat på som vanligt. Det har varit ganska blött av och till, på onsdagen såg hade en stor del av skolgården nästan förvandlats till en pool. Då är det kul att se hur eleverna anpassar sig och hittar på nya saker att göra på rasterna. Eleverna jobbar på med sina respektive planeringar och gör det fortsatt bra. Denna vecka fick många av eleverna prova på att ge varandra kamratrespons på sina noveller vilket var givande och utvecklande.

Idag var det vår tur att ha hand om den avslutande Salansamlingen. Vi höll i en frågesport där eleverna ställde frågor som till stor del handlade om det som vi har arbetat med i klassen under de första veckorna. Det var frågor med stor ämnesspridning och svårighetsgrad, men det var ändå ett stort engagemang från alla åldrar när det gällde att komma på svaren. Våra elever tog ett stort ansvar för denna uppgift och genomförde den på ett strålande sätt. Avslutningsvis bjöd vi både barn och vuxna på chokladbollar som eleverna hade bakat på fritiden. Dessa godbitar var mycket uppskattade.

Detta var Ebbas sista dag. Vi säger tack för att vi har fått ha dig i klassen, önskar dig lycka till och förhoppningsvis på återseende.

Trevlig helg!

Magnus & Ullis