Vecka 38 2013

Förskoleklassen/förskolan Fjärilen

Måndagen började med spänning och en överraskning då larven Pisua kom tillbaka efter en veckas boende hos ett av barnen. Barnet berättade att Pisua hade fått smaka olika frukter, lärt sig surfa på vatten, sovit i barnets säng och fått följa med på restaurang och smakat på hamburgare. Han berättade att Pisua tyckte världen var så stor och att larven känt en konstig flaxkänsla på ryggen. Vad kan det betyda?

Barnet som tagit hand om Pisua presenterade ett vattenexperiment av olika föremål han samlat. Han tog en kokosnöt, en korallsten, ett blad och en pinne för att visa oss vad som flyter och vad som sjunker. Han överraskade oss med en flaskpost som han hittat på stranden med en skattkarta i. Vi fick alla följa med på skattjakt då vi följde kartans vägvisning över skolgården. Till slut samlades vi i Salan och hittade skatten som visade sig vara Pisuagodis (små larvgodisar). Nu blev det mumsfest med ett fyrverkeri med smaker. Det är inte varje dag man får så roliga spännande överraskningar. Det blev många skattkartor ritade denna vecka inspirerade av måndagens överraskning.

Vi har fortsatt med vårt tema om djur i Thailand. Fokuserat på våra språkböcker där vi gissat olika djur till rim. Vi har lekt hunden och benet och sjungit sånger om djur. Vi har skrivit en egen djungelsång som vi skall lära eleverna på hela skolan sjunger nästa vecka.

På idrotten sprang vi ”lantajoggen” tillsammans med svenska skolan Sanuk. Vi värmde upp tillsammans med deras förskola och gjorde olika övningar och en rörelsesaga. Sedan sprang vi av hjärtans lust. Alla barn var delaktiga med rörelseglädje och kämparanda. Det var en jätte roligt aktivitet!

När skolan var på utflykt i veckan använde vi hela skolgården till att spela badminton, fotboll, hoppa rep och släng. Vi spelade även spel i Salan.

Eftersom vi har haft djurtema så passade Sharon på att lära oss en djursång på thaistunden. Handdockan Doaremon kom också och lärde oss mer om hej och tack på thailändska.

Ha en jättefin helg!

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har våra elever varit med om två fantastiska saker, lantajoggen och Lanta Animal Welfare.Lanta joggen är en tradition på vår skola med nytt för i år att vi hade bjudit i den andra svenska skolan, Sanuk. Som ni ser på vår hemsida så blev det en trevlig upplevelse. Eleverna tyckte att det var kul att träffa nya kompisar.Det var jobbigt och varmt för många att springa eller gå. Men kämparglädjen och humöret var det inget fel på.

Lanta Animal Welfare är en organisation som tar hand om hundar och katter vars saknar ägare. Maureen som är en av de anställda guidade oss runt och vi fick bekanta oss med alla djuren. Dessutom gick vi lära oss massor om vad deras organisation gör för djurens välfärd.  Det var mycket trötta och lyckliga elever som tillbaka efter besöket på Lanta Animal Welfare.

På fredagen så räknade vi våra sidor som vi läst och det var hela 1017 stycken. Så vi gick och tog oss den efterlängtade glassen! Härligt kämpat alla elever.

Ha en fin helg önskar

Lovisa  

 

5-9:an Hajen/Kokosnöten

Den här veckan var det vår tur att hålla i måndagens morgonsamling samt fredagsavslutningen i salan. Vi startade veckan som vanligt med att sjunga den thailändska nationalsången medan Hanna och Melvin  hissade flaggan.

Vi har kommit igång riktigt bra  med alla ämnen och eleverna är mycket studiemotiverade. Denna vecka har fokus legat på matte, engelska, so och no för Hanna och Melvin. Nu är det geometri och procent som gäller i matte. Isabella har gjort sitt första matteprov och det kändes bra tyckte hon.

I tisdags genomförde eleverna på Lilla Svenska Skolan och Sanuk Skolan ”Lantajoggen”. Det var härligt att se alla taggade elever, de kämpade på bra i värmen.

Vi har denna vecka varit iväg på vår första utflykt, vi besökte Lanta Animal Welfare. Det är ett center för herrelösa, skadade och sjuka hundar och katter. Vi fick höra hur man byggt upp hela stället och att det drivs av några få anställda och volentärer. De var väldigt tacksamma för allt stöd de kunde få genom olika donationer. Vi fick träffa många katter och hundar och det var uppskattat av oss alla.

Vi har startat upp ett No projekt tillsammans med Snäckan. Vi ska skriva om Thailands djur- och växtliv. Eleverna har fått välja vilka djur och växter de vill ta reda på lite mer om. De äldre eleverna var duktiga på att hjälpa de yngre med vad de skulle skriva till sitt djur.

Hemkunskap= Cornflakeskakor, Hanna aoch Melvin bakade smarriga kakor, de var jätteduktiga på att följa receptet och efter baket slickade de skålarna innan de diskade upp allt som de använt.

Fredagen avslutades med ett litet drama, efter dramat bjöd vi alla på mumsiga Cornflakeskakor som vi bakade tidigare i veckan. Sedan belönades alla elever med ett diplom för deras härliga deltagande i ”Lantajoggen”.

Må så gott alla och ha en härlig helg!

Pia