Vecka 38 2012

1-2:an Snäckan

Jag då var vecka 38 slut och det är dags att summera den här härliga veckan. Som vanligt har vi hunnit med en massa roliga och lärorika saker i Snäckan.

På svenska lektionerna har vi fortsatt att läsa mycket ord och små berättelser. Vi tränar på ordbilder och läser orden i våra ordlådor, och så har vi letat efter ljud utomhus den här veckan (dvs. vi har letat efter lappar med bokstäver fast eleverna får bara ljudet på bokstaven de skall leta efter, inte namnet). Vi tycker om att spela och tycker att vi lär oss medans vi spelar, så förutom det här spelet har vi hunnit med ett vanligt ”brädspel” där man också tränar på bokstävernas namn, utseende och ljud. Några elever har tränat på vad en mening är och skrivit små sagor.

I matten har vi bland annat jobbat med addition. Vi har gjort små mattesagor och labbat med siffrorna och hur man kan t ex kan dela upp åtta på olika sätt för att få fram talet.  Vi har pratat en hel del om vad + och = är och gjort en hel del övningar kring detta – det här ju riktigt viktiga saker att få kläm på! Sen har vi fortsatt med våra Tangram och så har vi fått lära oss grunderna i Suduko och lagt Suduko med bilder. Det var lite knepigt, men kul.

Den här veckan har vi haft gympan på stranden. Kajsa, som är förälder till två av eleverna på skolan, höll i en rolig lektion där vi fick prova många olika slags övningar, spela krabbfotboll och ta ett dopp i havet. Vi har trötta men väldigt glada när vi kom tillbaks till skolan, det är väl precis så det skall vara efter ett lyckat gymnastiks pass – tack Kajsa!

På engelskan har vi tränat på siffrorna 1-20, det gjorde vi bland annat genom att spela bingo på engelska. Kul och lärorikt både att vara utropare och den som lyssnar på siffror och kryssar på brickan.

Veckans pyssel har varit gips. Jag har gjort några försök med att tillverka egna gipsfigurer men det blev inte riktigt som jag tänkt mig eftersom det här med att blanda det perfekta gipset till våra formar visade sig svårare än vad jag trott (det verkar funka bättre i Sverige). Som tur är finns det färdig gjutna figurer att köpa för en billig peng så sådana fick det bli. Barnen har målat i en massa tjusiga färger. En annan rastaktivitet har varit virkning, de äldre eleverna virkar på sina slöjdalsters på rasterna och någon av de yngre har blivit inspirerad av alla garnen och påtar för fullt – vilka kreativa elever vi har, det är såå härligt att se glädjen över att skapa.

Tillsammans med Birgit och de äldre barnen har vi fått lära oss mer om vår hälsa och vad som händer i kroppen när man blir sjuk och varför man blir sjuk ibland, och så har vi fortsatt och prata om vad man behöver för att må bra och ha ett bra liv.

Vi har också hunnit med en del bild och då har vi bland annat fått lära oss om grundfärgerna och gjort fina färgcirklar.

Fredagen avslutade vi tillsammans med föräldrar och syskon en mysig stund hos Mon och med en smarrig glass.

Hoppas nu att ni alla får en riktigt härlig helg! Så ses vi på måndag och då blir vi fler igen – spännande!

Helena

 

3-5:an Hajen

Det är fantastiskt vad en vecka går fort! Nu är det fredag igen och dags att fundera över vad som hänt denna vecka.

Eleverna har i grupp fått samarbeta kring en skrivuppgift. De fick en samling ord och tillsammans skulle de med hjälp av orden hitta på en berättelse med en början, en handling och ett bra slut. Dessutom skulle de kontrollera att de följde skrivreglerna, stor bokstav, punkt etc. Det blev en fin berättelse om en flicka som vaknade på natten och låg och tänkte tillbaka på sommarlovet när några kamrater hade sovit över hos henne i sommarstugan.

Dessutom har eleverna arbetat med både rättstavning och läsförståelse.
Förra veckan började vi på en ny högläsningsbok ” Den femte mannen” av Petter Lidbeck. Den är både spännande och rolig.

Veckans mattespel var multiplikationsträning i form av bingo. Nytt i matteboken har varit ett kapitel om geometri som inleddes med hur man räknar ut arean och omkretsen av ett område. Sedan blev det träning på längdenheterna.

I temat om kropp och hälsa har vi läst om vad som gör oss sjuka. Vi har pratat om skillnaden mellan bakterier och virus och hur man kan smittas av olika sjukdomar. En viktig sak är ju också hur man kan förebygga sjukdomar och då har vi pratat om vardagsmotion. Vi har diskuterat hur man kan öka kroppens uthållighet och muskelstyrka genom regelbunden träning. Som avslutning har vi pratat om vad vi människor egentligen behöver för att kunna leva ett bra liv. Eleverna kom med bra förslag som mat, vatten, kärlek, motion och skola.

Veckans kapitel i engelska handlade om färger för årskurs 3. De äldre eleverna tränade på hur man uttrycker att något händer just nu t ex ”he is swimming in the sea”. Varje vecka har eleverna text- och glosläxa som förhörs på torsdagen. Vi gör också en del muntliga övningar. Eleverna får ju dessutom mycket träning på att prata engelska där de bor, när de handlar något eller när de är på restaurang.

Onsdag morgon var det idrott. Denna gång var det en förälder, Kajsa, som hade lektionen. Lektionen inleddes med uppvärmning i ring med löpning och olika rörelser. Sedan fick eleverna prova på olika styrketräningsövningar och spela krabbfotboll. Gissa om det var jobbigt i sanden! Efteråt var det skönt med ett dopp i havet! Tack Kajsa för denna härliga idrottslektion!

På bilden gick vi igenom färgcirkeln. Vi pratade om grundfärgerna gult, rött och blått. Sedan fick eleverna träna på att med vattenfärger blanda till olika färger. Färgerna skulle tillsammans bilda ett vackert mönster på ett stort ritpapper.

Veckan avslutades med utvärdering, högläsning och en smakrik samling i form av glass hos Moon!

Tack för en rolig och inspirerande vecka!
Birgit