Vecka 38 2011

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har inte varit riktigt som vanligt. Förskolläraren Kristina har varit 3 arbetsdagar i Kuala Lumpur på visumresa, måndag – onsdag, och då har rektor Helena ryckt in som personal på förskolan, tillsammans med Sharon. Alla, närvarande som frånvarande, har tyckt att det varit roligt och spännande med en liten förändring i vardagen. Även Isak, i vår barngrupp, har varit på visumresa onsdag – fredag. Det ska bli spännande att höra om hans upplevelse i nästa vecka, då han återkommer.

Veckan har i övigt förflutit utifrån den struktur som finns, med skiftande aktiviteter inom denna. På bilden har barnen ritat olika mönster, som de sedan klurat ut vad det kan se ut som och färglagt därefter. Under idrotts-/rörelsepasset fick barnen möjlighet att ”träna” i en rörelsebana, som uppskattades av barnen och under arbetsstunderna har barnen bl. a ritat fortsättningssagor, dvs. ritat en fortsättning på tidigare bilder, vilket t.ex. tränar in läsriktning. På dramapasset var det även denna vecka charadkort och då vi under fredagen lekte rörelselekar tillsammans bestämde vi bl. a rött ljus och kom alla mina kycklingar. Barnens inflytande är också viktigt!

Denna vecka har, liksom alla de föregående, varit rolig, spännande och intressant. Det har varit ett klurande, reflekterande och många glada skratt. Tänk t. ex vad häftigt att kunna bygga ett jättehögt torn med kaplastavar, så högt att det t o m är svårt att nå när man står på en stol! Då måste man nog bygga en extra stadig grund, kommenterade Cornelia. Liv och Jealina hängde snabbt på och skyndade sig att lägga dit några extra kaplastavar. Härligt med samarbete.

Undrar vad nästa vecka kommer att bjuda på…

Trevlig helg, önskar Kristina och Sharon.

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har jag varit på visumresa till Kuala Lumpur. Eleverna delades upp i två grupper och var hos Hajen och Bananen från måndag till och med onsdag. Alla var jättenöjda och tyckte att det hade varit roligt.

Idrotten på onsdagen blev en blöt historia, det var planerat att spela brännboll på stranden, men de överraskades av ett rejält monsunregn och fick söka skydd under ett tak. Skönt att det inte är kallt här!

På torsdagen kom jag tillbaka och det var så kul att träffa barnen igen. Vi har inte känt varandra så speciellt länge, men det jag upptäckt är, att går väldigt fort att komma varandra nära.

På tordagen arbetade vi med att göra klart veckans planerade arbete i svenska, vi har bland annat arbetat med stor bokstav och i vilka sammanhang man ska tänka på att använda dem.

I matematik har nu 10-kamraterna befästs och var och en arbetar med talsorter på olika nivåer i addition och subtraktion.

I engelska har alla arbetat med färger och leksaker . I SO-geografi arbetar vi vidare med Thailand, vi har samtalat om ord som exempelvis monarki.

I NO hann vi inte med huden förra veckan, utan har börjat med denna del av kroppen på fredagen.

Fredagen avslutades med Hajens trevliga samling, de underhöll oss med roliga och medryckande sånger med tillhörande rörelser på engelska. Tur att det var fredag, vi blev nog alla anfådda och svettiga efter att har deltagit i ”Head, shoulders, knees and toes.

Trevlig helg
Önskar Anne-Lie

 

3-4:an Hajen

I måndags hälsade vi Gottfrid välkommen till klassen. Vi hoppas att han ska trivas hos oss! Veckans tre första dagar fick Olivia, Astrid och Marcus från Snäckan vara hos oss eftersom deras lärare Annelie var på visumresa till
Koala Lumpur. Det var trevligt att lära känna dem lite bättre!

I svenska har vi tränat på vokaler och konsonanter. Vi har också pratat om motsatsord och skrivit en berättelse till en bild. Bilden visade en mamma som fått ett paket av sina barn och i paketet fanns en padda, något som passar utmärkt här på Koh Lanta där det finns gott om paddor som låter mycket speciellt när det regnat! Berättelserna blev mycket trevliga och vi ser fram emot att få lyssna på berättelserna.

I matte har vi haft en del huvudräkningsövningar och spel. Annars arbetar eleverna vidare i sina böcker och jag är imponerad över hur självständigt de arbetar.

I engelskan har vi tränat mycket på olika hälsningsfraser och ord på saker i klassrummet. Eleverna fick träna på och spela upp små dialoger. Eleverna har varje vecka en glosläxa och en text att läsa och översätta. De sköter sina läxor mycket bra! Vi har också övat på några engelska sånger.

I historia har vi arbetat med järnåldern. Eleverna har självständigt skrivit
faktatexter med hjälp av stödord och de är verkligen duktiga på att skriva texter med bra innehåll. På fredagen hade vi ett skriftligt läxförhör på bronsåldern och det gick riktigt bra!

I onsdags hade vi idrott på stranden. Först fick eleverna träna på att slå med brännbollsracket, kasta en boll och fånga den och kasta frisbee. Sedan spelade vi brännboll och eleverna fick kämpa när de skulle springa runt banan i sanden. Plötsligt kom det en störtskur och vi fick söka skydd under ett tak. Visst blev vi väldigt blöta men det gör inte så mycket när det är varmt!

På musiken hade vi en musikgissningstävling. Varje elev fick en lapp med namnet på en enkel sång eller visa. Sedan skulle de försöka rita något som passade till den sången på tavlan så att de andra eleverna kunde gissa vilken sång det var. Den som gissade skulle sjunga sången och om det var rätt fick man ett poäng. Det blev många roliga bilder och glada skratt!

På bilden målade eleverna en fin teckning med sitt namn med svart pastellkrita och vattenfärg. Eleverna arbetade noggrant och det behövs en bildlektion till för att teckningarna ska bli klara.

Den här fredagen var det vår klass som hade hand om fredagssamlingen. Vi hade tränat in några engelska sånger med rörelser till och på ett par av sångerna fick publiken hänga med. Det var många engagerade elever och föräldrar som sjöng med och gjorde rörelser så gott det gick och varma var vi efteråt! Samlingen avslutades som vanligt med den thailändska nationalsången. Sedan var det skönt att känna att det är helg…

Jag vill tacka både mina elever och gästspelande elever från Snäckan för en mycket bra arbetsinsats under veckan! Nu är ni värda lite ledighet!

Ha en riktigt bra helg önskar
Birgit

 

5-7:an

Ännu en vecka är till ända.
Denna vecka hade vi ett tillskott av tre stycken från 1-2;an eftersom Anne-Lie var på visumresa. Till klassen kom Zeb, Moa och Ida. Det var roligt att ha dem hos oss. Vi passade på att lyssna på många sagor. Amanda i 7;an håller på med ett sagotema i svenskan och då blev det lite bonus för henne att lyssna på extra många sagor. Jag tror de stora uppskattade sagorna minst lika mycket som de små. Dessutom är jag själv en som njuter av sagor. Två av dagarna fick 5-7;an läsa upp sagor för våra ”gäster”, Jag passade på att ta detta som högläsning. 5-7;orna hade fått öva vid två tillfällen veckan innan och de hade bra flyt i sin läsning.

När 1-2;or och 5-7;or hade matte tror jag också det var nyttigt för både stora och små att se vad övriga höll på med. 5-7;an kunde verkligen få känna att de kan och har lärt sig mycket sen de gick i ettan och tvåan och 1-2;orna kunde se att det finns mycket kvar att lära. Som sagt, det var roligt att vi fick dela tre dagar med Zeb, Moa och Ida.

I tisdags var Amanda, Irma och Filippa och bakade. Hans var med och instruerade. Jag tror sötbehovet var tillfredsställt efter det besöket. Vad jag förstod så slickades skålarna grundligt. Kakorna var både fina och goda (säger förste provsmakare).

På onsdagen hade vi idrott på stranden. Vi tränade på att kasta och fånga bollar, träffa boll med slagträ samt kasta lite frisbee. På slutet spelade vi lite brännboll också. Man fick kasta bollen alternativt slå bollen eller kasta frisbee. I övrigt körde vi vanliga regler. Tyvärr överraskades(?) vi av en störtskur så vi fick ta skydd. Efter det var det bara att packa ihop. Vi såg alla ut som vi stått i duschen med kläderna på. Det var gott att få komma upp till skolan efter det och ta på sig lite torrt och äta av den goda frukten.

På torsdagen var det dags att prova på paddleboarding. Peo kom och instruerade. Det var inte idealväder för nybörjare (var lite för mycket vågor), men Peo sa att vi kunde köra ändå, men då bara en elev i taget. Sagt och gjort. De som provade var väldigt nöjda. T.o.m. jag fick prova och det var verkligen kul. Absolut värt att testa igen.

När det gäller skolämnena tycker jag vi jobbar på bra. Läxorna sköts bra och barnen verkar glada och nöjda. Och när barnen är nöjda och glada så är läraren det också. Det är enkelt och roligt att jobba med glada och trevliga barn.

Tack för ännu en bra vecka.
Katarina