Vecka 38 2010

Förskolan Fjärilen

På måndagen hälsade vi våra praktikanter Maria och Hanna välkomna, de skall vara hos oss i tre veckor. Vi har även fått en ny kompis, för i onsdags började Lowe på förskolan. Elliot är fadder till Lowe och tar lite extra hand om honom.

Vi har varit skapande konstnärer även denna vecka, vi har provat på ”blåsmålning”, då blåste vi på vattenfärg med sugrör. Det blev roliga mönster och ingen teckning blev likadan. Vi har börjat göra kaniner som vi ska använda till något hemligt om två veckor.

På språkleken i sagolandet, hade en gumma hittat en ask med en massa bokstäver i och den vi fick av henne. Barnens uppgift var att hitta de bokstäver som finns i sina namn och lägga dem i rätt ordning, det klarade de galant.

Lika duktiga är barnen på matte, denna gång fick de lägga rätt antal leksaksdjur vid rätt siffra. Vi har också räknat till sju på thailändska.

På idrotten lekte vi lekar, hade hinderbana, letade fjärilar och sparkade boll.
Apropå leta så letade vi efter en skatt på torsdagen. Efter att ha följt skattkartan hittade vi kistan och i den låg en lapp där det stod att vi på Fjärilen skulle få en överraskning på fredag. Det visade sig vara glass, gissa om vi tyckte det var gott.

På fredagen gick vi en promenad och tittade var Elliot och Lowe bor, vi passade på att plocka lite naturmaterial från stranden. Som vanligt hade vi fredagsavslutning i Salan. Eleverna på Snäckan stod för programmet. Alla läste varsin berättelse och sedan sjöng de en härlig sång om veckodagarna.
Vi får också passa på att tacka Baan Café för de goda kanelbullarna som de kom och bjöd oss på under fredagen.

Trevlig helg önskar Christina och Majsan

1-2:an Snäckan

Veckan började som vanligt i salan, med den thailändska nationalsången. Vi hälsade också våra nya elever välkomna. Det var Isabelle och Hanna Gustafsson. Hanna går i 3-4:an och Isabelle går i 1-2:an.

Nu har vi kommit igång med planeringsböckerna för 2:orna. De får själva hjälpa till att skriva vad de tror att de kommer att hinna med under veckan. Det är både roligt och nyttigt att hålla lite koll på sig själv.

Ettorna arbetade med att göra en 10-kompis”snottra”. Den var kul att göra och nyttig att öva på.

Vi arbetar på med både svenska, matte, bild och drama. Musiken tycker barnen är väldigt kul. Så vi håller på och lär oss nya sånger hela tiden. Nu över vi för fullt inför fredagen.  Vi läser också en liten stund högläsning varje dag. Just nu är det ”Alvas bästa födelsedagar”.

Gymnastiken har vår lärarkandidat Anneli hållt i. Det var roliga bolllekar denna gång.

I torsdags var det åter dags för ”Hela skolan sjunger”. Då sjöng vi om hajarna igen och sedan blev det Imse vimse spindel på olika sätt. Vi gjorde en röreslesång, Johan Svensson har punktering på sin bil. En namnsång sjöng vi också nu när vi fått nya barn i skolan. Raketen blev avlslutningen för denna sångstund.

Vi har börjat prata om årstiderna, vilka vi har i Sverige och vad dom heter. Vilka månader som finns och vad dom heter. Även veckodagarna har vi gått igenom. Vi har tillverkat en årscirkel där vi skall klistra in de olika årstiderna och månaderna. Barnen har målat vad dom gör på just den årstiden, dessa skall vi sedan klistra upp på vår cirkel. Vi skall även sätta upp kort på barnen vid deras födelsedagsmånad. Detta kommer vi att arbeta vidare med under några veckor.

På fredagen forsätter vi med ”Utematte och spelmatte”. Finns mycket kul man kan göra utan en mattebok. Slöjden rullar på, på fredag, och vi hade en jättetur i dag, för helt plötsligt mitt i slöjden, kom det någon med varsin bulle till alla barn och fröknar. Vi tackar Baan Café för de goda kanel bullarna som de kom och bjöd på, det var underbart gott.

På fredagar redovisar barnen sina läxor. Detta är en väldigt rolig stund på veckan. De älskar att få läsa upp sina läxor. Och dom är så duktiga.

Veckan avslutades i Salan med redovisning av cirkussagor och en nyinlärd sång om veckodagarna. Tackar till alla duktiga snäckor i 1-2:an.

Ha en jätteskön helg
Marita

3-4:an Hajen

Ännu en fullmatad vecka har nått sitt slut här hos oss på Hajen, Lilla Svenska Skolan på Koh Lanta. Om jag skulle skriva om allting som händer i klassen här skulle ni få läsa veckobrev hela helgen så jag har valt ut lite godbitar.

Veckan startade som vanligt med samling i Salan där det välkomnades nya elever och vi sjöng den Thailändska nationalsången med sedvanligt hissade av flaggan.

Vi har fått förstärkning inne på Hajen det är Hannah som har kommit, välkommen.

Denna vecka har vi avslutat vårt tema i samhällskunskap. Där vi har diskuterat vad som vi tycker är vikigt i ett samhälle. Vuxna och barn kan ha väldigt olika åsikter om det. Hade nog varit bra om vi kunde lärt oss lite av varandra. Vi har lärt oss om skillnader att leva i en demokrati eller i en diktatur och hur vi vill ha det. Vi har läst om hur det fungerar i Sverige med riksdag och regering samt hur ett val går till. Politiska partierna har vi också varit inne o nosat lite på. Vi har denna vecka arbetat med ”Min bok om valet 2010”.

Idrotten hölls i vanlig ordning nere på stranden, denna vecka ledd av lärarkandidaten Anneli som är på Snäckan. Vi hade olika samarbetsövningar som dopp-boll och kedje-jage, väldigt härlig att se eleverna samarbeta med olika kompisar.

På ”Hela skolan sjunger” sjön vi en ny namnsång som handlade om att segla upp o ner. Sedan en sång om John Svenssons bil där man tar bort ord och lägger till rörelser, då gäller det att ha bra ordning på ord och rörelse.
Vi Hajar var ute på skolgården och hade ute-matte, då byggde vi tal med saker som man finner ute på gården. Det är kul att få arbeta tillsammans med en kompis och göra matte praktiskt.

Slöjden på fredagar är väldigt rolig, de äldre eleverna har träslöjd och de yngre har syslöjd. Nu börjar flera elever bli klara med sina alster, det blir fina armband, snygga väskor, mysiga Mumintroll och garnbollsdjur. Vi fick en mycket god överraskning idag, kanelbullar från Baan Café.

Veckan avslutades i vanlig ordning med samling i Salan där Snäckorna var värdar för programmet. De bjöd på roliga cirkussagor, och en sång som handlade om vädret och veckansdagar.

Trevlig helg önskar
Maria

7-9:an Bananen

Veckan började som vanligt med att hela skolan samlades i Salan och sjöng den thailändska nationalsången.

Måndagen bjöd på många olika sorters ämnen. Arjuna gjorde en egen framsida till en bok som han läst, Zätha försökte sig på stilleben och Sofus, Viktoria och Natalie jobbade med pappersmosaik.

På tisdagen fortsatte vi med drama tillsammans med Christina. Denna gång handlade det om olika samarbetsövningar vilket ledde till många skratt.

På Spanskan i onsdags skickade Zätha ett voicemail hem till Sverige och berättade om sig själv på spanska. De andra arbetade vidare efter sina planeringar.

I torsdags på mattelektionen gjorde Arjuna matematikprov, Natalie jobbade med enheter, Zätha med positionssystemet och Sofus och Victoria med geometri. Som avslutning på dagen arbetade vi med lite olika dilemman som diskuterades i grupp.

På fredagens idrottslektion avslutade vi vår friidrotts-tema med diverse olika tävlingar. Fredagen bjöd även på lite slöjd där Zätha fortsatte att arbeta med sin bricka, Viktoria började sy en kjol och Natalie fortsatte med sin stickning.

Veckan avslutades med att 1-2: an sjöng en sång på samlingen och så var även denna vecka slut.

Trevlig helg på er alla!
Erik, lärare 7-9:an