Vecka 38 2009

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har vi glädjen att hälsa vår lärarstudent Johanna välkommen till oss på Mangon. Johanna skall vara hos oss fem veckor.

Barnen på Mangon har även denna vecka varit mycket kreativa. Det ritas och skrivs många olika sagor, fantasiförmågan är stor bland våra barn. Leken har kommit igång både inne I vår lilla bunglow och ute på vår mysiga gård. Vi har format båtar och olika fiskar av lera som flyter, målat dessa och lekt med dem i vår båtbana.

På tisdagen åkte vi och bakade kärleksmums på ett litet café i Saladan som heter Baan Café. Barnen tyckte det var jättekul, det knäcktes ägg, mättes och vispades. Alla var delaktiga och gjorde allt själva, det godaste var nog att smaka på smeten. När kakan var färdig fick vi varsin smakbit. Mums vad den var. god.

Följade dag var det idrott för hela skolan på stranden. Idrotten började med uppvärmning följt av träning och fotbollsmatch. På veckans språklekar har vi tittat och tränat på vad en mening och ett ord är.

Under samlingen vid mattepratet har vi lekt en kortlek, där man skall se hur många prickar som visas på korten.

Vi har tränat på en yogasaga som barnen hittat på. Fantastiskt vad barnen kan hitta på ,det blev en liten historia om tre barn som skulle ut och åka båt. Några yogaposer ingick som barnen tyckte var roliga att göra.

På fredagsavslutningen presenterade barnen denna. De var så duktiga, vi är så stolta …

Så här tycker barnen om denna vecka..

–    Det var roligt att spela fotboll sa Malva.
–    Jag älskar att pyssla sa Maja.
–    Det var skoj med yoga sa Bror.

Trevlig helg önskar

Maritha

 

1-2:an Snäckan

Ännu en härlig och rolig skolvecka har avslutats. Barnen har nu fått sina veckoplaneringar i svenska att jobba efter och det blev raketfart från start.

På mattepassen har vi undersökt hur talen upp till 1000 är uppbyggda. Vi har också arbetat med cm och meter.

Vi har gjort vackra snäcktavlor av snäckor, musselskal och drivved som vi hittade på stranden förra veckan. Albins snäckmotiv blev en båt. Matildas motiv blev en blomma och Oscar la sina snäckor som en gubbe. Detta blir ett fint minne att ta med sig hem härifrån Thailand.

På idrottspasset var vi på stranden och tränade fotboll och avslutade med fotbollsmatch. Det var flickorna i 5-6:an som hade planerat lektionen på ett toppenbra sätt.

I måndags anslöt Pontus till vår klass. Pontus är lärarstuderande och ska vara hos oss i 10 veckor. Gissa om barnen har chans att få hjälp och att det alltid finns en vuxen till hands. Vi har det verkligen förspänt.

Trevlig helg!

Sussi

 

3-6:an Hajen

Denna vecka har vi fått förstärkning av 3 lärarstudenter på vår skola. Jessica har kommit till vår klass och i Mangon och Snäckan finns Johanna och Pontus. De har snabbt tagit egna initiativ och deltar på ett positivt sätt i undervisningen. Under lässtunden på morgonen hinner vi alltid att lyssna på alla barn, när de ”visk-läser”. De flesta barn ber att få fortsätta läsa när lässtunden är över. Härligt!!

Den här veckan har vi också börjat med att hjälpa till vid lunchen. En elev per dag går upp till vår lunchrestaurang med papper och penna i högsta hugg. Där får eleven göra en portion till sig själv, av samma mat som serveras till övriga elever. Denna vecka har Amanda, Alexandra och Emil skrivit recept på maten som serveras.

På matematiklektionerna har vi bl.a. övat att läsa stora tal. Vi har talat om entalsfamiljen, tusenfamiljen, miljonfamiljen o.s.v.  Det blev många aha-upplevelser. Många läser nu enkelt tal med både biljoner och biljarder.

Under svensklektionerna har vi jobbat med tj-ljudet. Olav som kommer från Norge har då jobbat med andra saker, för stavningen och orden skiljer en hel del mellan svenska och norska. Olav har redan lärt mycket svenska och vi andra har övat på norska ord.

Engelska övas på mänga sätt och på skilda nivåer. Vi jobbar i böcker, lyssnar på band och den här veckan har vi gjort rita, gissa springleken med engelska ord.

–  Kan vi inte göra detta igen. Det var jättekul, sa Emil.

Max har lyssnat på engelskband och klarat testet på två böcker bara på denna veckan.

Veckans idrottslektion hade temat fotboll och leddes av Amanda och Alexandra. De hade planerat uppvärmning, träning och vi avslutade med en fotbollsmatch. Detta klarade de galant.

Vi jobbar med Thailand och detta ska eleverna redovisa när de kommer tillbaka till sin ordinarie klass.

Jessica hade veckans bildlektion. Eleverna ritade av varandra utan att få tita ner på sitt papper. Det blev härliga ”picasso-bilder”

Veckan avslutades med Förtroende-Workout och gemensam samling som förskoleklassen ansvarade för. De gjorde en Yoga-saga Därefter sjöng vi Thailands nationalsång.

Många hälsningar

Elisabeth