Vecka 38 2008

Förskoleklassen Mangon

Ännu en underbar vecka i Thailand och Lilla svenska skolan har gått.

Vi började son vanligt att gå ner till stranden på måndag förmiddag, det har blivit en liten trevlig vana. Vi lekte gammelgäddan, en kullek, där barnen får vara olika havsdjur, där fanns hajar, krabbor maneter m.m.  Den var mycket uppskattad av barnen, den passade perfekt att leka på stranden.

På tisdagens språklekar gjorde vi namngubbar, man skriver namnet på dubbelvikt papper, klipper ut och vips blir det en gubbe!

På idrotten fortsatte vi med vattenbrännboll , tunnelboll, människomemory och avslutningsvis hade vi kompismassage.

Vi har tränat på att räkna baklänges, det går riktigt bra nu, vi lärde oss också en ny ramsa. Vi lekte också Kims lek, där iakttagelseförmågan tränas.

Vi har gjort namnskyltar till våra lådor, först ritade vi med oljepastell och sedan med vattenfärg , de blev jättefina.

När vi hade livskunskap funderade vi kring –syns det vad man tänker? Efteråt ritade vi vad vi tänkte.

Att varje dag få en stunds högläsning är en viktig del barns utveckling, vi har två lässtunder en med flano och en med vanlig bok, barnen njuter och lever sig lätt in i sagans värld. Denna vecka började vi med kapitelbok, Sandvargen.

Barnen berättar:

Det var kul med Kims lek , sa MOA.
Det var kul med vattenbrännboll och kompismassage, sa ALEC.
Det var kul på stranden när vi lekte gammelgäddan, sa JOHANNES.
Det var kul med nya ramsan, Hallå där köp blåbär, sa ZEB.
Det var kul med flanosagan om den hungriga larven, sa OSKAR.

Ha en skön helg

Annica och alla Mangobarn

 

1-2:an Snäckan

Under måndag och tisdag var vår Förskoleklassfröken inne i vårt klassrum och höll i undervisningen under min resa till Malaysia. Alla barn hade en planering att följa och det kändes säkert spännande och roligt för barnen att träffa en ny vuxen. Jesper, som är ensam 2:a, tog sin låda med sig in till de större barnen. Barnen arbetade mycket flitigt och hade klarat av de flesta uppgifterna.

Det roligaste som finns (just nu) är att räkna. Vi fortsätter med att dela upp tal och träna siffer skrivning. Dubbelt och hälften är nya begrepp som ska tränas in. Våra snäckor från stranden kommer väl till pass!
Sångstunden med Förskoleklassen fortsätter vi med under hela höstterminen.

På idrotten spelade vi vår vattenbrännboll igen och det var riktigt svettiga barn som vi duschade av med trädgårdsslangen.

Vi har klippt ballonger och gjort bladtryck på bildlektionen.
Vår engelska handlade denna vecka om vad man kan köpa i en affär. ” I want to buy…” tränade vi som en fras. Nästa vecka får vi leka affär på riktigt.

Ha en skön helg varma hälsningar

Agneta Ask, åk 1-2

 

3-6:an & Sofia Distans

Oj, vilka arbetsvilliga elever jag har i Hajen! Vi startade den här veckan med att titta på de tystläsningsböcker som eleverna har valt; vem har skrivit boken, finns det någon illustratör, vad står på baksidan och hur väljer man egentligen en bok. Läser gör vi i stort sett varje dag och barnen kan redan tipsa varandra om bra böcker att läsa!

På engelskan gjorde vi en svår uppgift. Först ritade alla varsin figur, utan att visa för sin kompis. Sedan fick man beskriva den figuren på engelska för kompisen, som då skulle rita en så lik figur som möjligt. Inte lätt som sagt var, men det gick riktigt bra!

På No-lektionen gjorde vi ett nytt experiment med luft. Vi stängde in kall luft i en glasflaska och täppte till med bara en svensk gammal 50-öring. Tro’t eller ej, men när vi ställde ut flaskan i Salan (där det är varmt!) började 50-öringen att hoppa. Är det mystik eller finns det kanske en förklaring!

En annan klurig uppgift för 4-6:orna var att med hjälp av 24 kaplastavar bygga en sandlåda med så stor area som möjligt. Efter några försök kom de fram till att 6 kapplastavar på varje sida gav den största arean. De upptäckte också att lika lång omkrets inte nödvändigtvis ger lika stor area!

Den här veckan var det Hajens tur att hålla i den gemensamma fredagsavslutningen. Efter att ha hört förra veckans framträdande av F-2:orna med sången ”vi vill ha munkar…”, beslöt Hajarna sig för att göra om den till ”vi vill ha snäckor…”! Dessutom hade vi övat in en multiplikationssång, där man klappar på treans tabell och stampar på fyrans tabell. Samtidigt! Här gällde det verkligen att hålla huvudet kallt! Det gick strålande! Bravo!

Lotta Olsson, lärare åk 3-6