Vecka 37 2017

Förskolan Mangofjärilen

Hej alla

Måndagen började med bokstaven A. Vi ritade och skrev om den och pratade om hur den lät. Vi tränade på Majas sång om en Ask (trädet alltså). Några ville leka dansstopp och fler anslöt under en stund var alla med. Några höll sig kvar extra länge i dansen och bjöd sedan på dansuppvisning. Barnen lekte också rollekar tillsammans och var klädda som tomtar och pepparkakor.
Vi hade Muselina samling och fortsatte prata om känslan glad. Gruppen har utökats och gått in i en fas då alla lärt känna varandra lite bättre och därmed vågar visa lite mer av sin personlighet. Vi har också börjat diskutera boken ”Kenta och Barbisarna”. Bilderna är väldigt talande och igenkänningsfaktorn är hög för de flesta. Det har varit bra diskussioner kring hur vi skall vara emot varandra.
Owl kom på besök och ville bla att vi skulle räkna.

På tisdagen gick vi till stranden och letade efter saker till strandbingobrickan. Med gemensamma krafter hittade vi det mesta. Vi tittade på hur havet rörde sig och vad som hände med botten när vågorna kom in.

Lantajoggen i onsdags var en hit för de flesta och flera Mangofjärilar stod och hejade fram sina kompisar när de själva gått i mål. Efteråt fick barnen leka fritt och softa som de själva önskade. Under dagen fyllde vi på med massor av vatten.
Efter sagan ville barnen sjunga om tuppen Ture (som var på bokmärket), det blev sång och spel med klaves och ägg.

På torsdagen var vädret ostadigt och vi stannade kvar här på förskolan och lekte. Vi pendlade mellan ute och inne och barnen gillade båda lekarna som var på gång. Inne lekte de dans och musikteater, affär och bakade med deg. Ute byggde de en vattenbana tillsammans av regnvattnet som fallit under veckan. Det var mycket sång och flera av barnen skrev olika lappar till affären och färglade bokstäver. Lunchen åt vi på golvet på Fjärilen och de gillade barnen. Efter maten lästes ännu en Mamma Mu bok.

Tack för en härlig vecka.
Mona och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Denna vecka har vi på Snäckan välkomnat ytterligare två nya elever till klassen, Casper och Viggo. På måndag börjar Juli och vi är nu 7 elever.

Skolarbetet fortsätter och ettorna har denna vecka fortsatt att arbeta med addition och antalsuppfattning. Denna vecka har fokus legat på att tolka bilder och göra additioner utifrån dem, samt siffrorna 4 och 5. Vi har även tränat på 10-kompisarna både genom konkret material och via ett program på datorn. Vi har även börjat behandla begreppet subtraktion.Tvåorna är inne på tiotalsövergångar både med addition och subtraktion och vi har arbetat både i matteboken och med konkret material.

Veckans bokstav denna vecka va A och den övade vi på både muntligt och skriftligt. Vi har även arbetat med att befästa begreppen motsatsord och synonymer med hjälp ord-kort. Vi satt i grupper och läste orden tillsammans.

Tvåorna har arbetat med veckans 11 ord som de fått stava till. Vi har börjat med sagor och hur de ska skrivas och börjat skriva på egna sagor.

Vi har denna vecka arbetat med samhällskunskap inom SO:n och vi är just nu inne på skolans funktion för oss och i samhället. Detta kommer vi fortsätta med även nästa vecka.

Vi hade Lantajoggen i onsdags och vi är så imponerade. Tusen tack till alla er föräldrar som var med. Alla eleverna var så taggade när vi kom tillbaka och så stolta över sina prestationer.

Även fredagen blev annorlunda då vi efter ett snabbt beslut i torsdags fick reda på att vi skulle till en risodling och plantera ris, detta var roligt och eleverna fick gå ner i dammarna och plantera. Efter det åkte vi vidare till en plantage där de odlade tagetes till förre kungens ära.

Vi har haft en minst sagt innehållsrik vecka och vi ser fram emot nästa.

Ha en fin helg.
Isabella

 

3-4:an Hajen

På måndagen hade vi no där vi diskuterade och provade på hur man kan sortera växter. Det var många bra förslag och sedan pratade vi om vikten av att man använder samma ord när man ska beskriva en växt för andra. Vi lärde oss några ord som beskriver en blomma och dess blad. Senare under veckan funderade vi på och beskrev vattnets kretslopp.

På tisdagen var det idrott på stranden och även den här veckan var det löpträning som gällde, men vi avslutade med yoga i salan. Efter det var det dags att spela gitarr. Innan lektionen var slut spelade vi Skip to my Lou tillsammans!

Åk 3 har tränat på ord för olika fordon på engelska och åk 4 har tränat på att säga I can… och I can’t… vilket passade bra eftersom de även tränat på verb på svensklektionerna.

I matte har det handlat mycket om algoritmräkning, både i åk 3 och 4.

På onsdagen var det Lantajoggen. Alla var jätteduktiga och det var kul med alla föräldrar som var med, antingen som funktionärer, supportrar eller deltagare.

Vi har gjort en del jämförelser mellan Sverige och Thailand gällande yta, befolkning och befolkningstäthet.

Åk 3 har precis inlett sitt arbete med de abrahamitiska religionerna kristendom, judendom och islam.

På torsdagens bildlektion tittade vi på olika porträtt och efter att vi tittat på ett ansiktes proportioner ritade vi sedan egna porträtt med krita.

​Ha det bra!
Nettan

 

5-6:an Kokosnöten

Vi i kokosnöten har haft en toppenvecka. För det första har vi blivit fler, vilket alltid är kul, men så har vi också gjort väldigt många roliga saker den här veckan bland annat dissekerat, sprungit Lantajoggen och planterat ris.
Veckans höjdpunkt var ändå helt klart när vi dissekerade hjärta och lungor i tisdags, även om de andra aktiviteterna också var roliga.
Vi har under några veckor pratat om människans andning och blodomlopp och då var vi såklart tvungna att ta reda på hur ett hjärta och en lunga egentligen ser ut. Vi såg att lungan inte alls såg ut som en tom ballong utan den var full med stora och små luftrör och lungvävnad. Det var kul när Malin blåste ner i lungan med ett sugrör, då såg vi hur den blev större när den fylldes med luft.

I onsdags hade vi Lantajoggen på stranden. Det var som vanligt ett kul arrangemang. Alla vi elever i kokosnöten gav järnet och sprang 2 km. Vi vill passa på att tacka er föräldrar som var där. En del av er sprang med oss, andra var funktionärer eller hejade på.

Ibland händer saker inte så planerat här i Thailand. I torsdags vid lunch fick vi veta att på fredag är det hög tid för bönderna att plantera ris. Så vi avslutade veckan med att i fredags göra ett besök på en risplantage. Där fick vi lära oss hur det går till att plantera ris och självklart fick vi också prova att plantera. Det var geggigt men roligt tyckte vi. Nu väntar vi på att riset ska växa i tre månader, så hoppas vi att vi kan vara med när det är dags att skörda.

I matematiken har flera av eleverna avslutat geometriavsnittet den här veckan. Veckans praktiska matteuppgift gick ut på att vi med hjälp av snören och papper som var indelat i kvadratcentimetrar försökte hitta samband mellan area och omkrets i trianglar och fyrhörningar.
Två gånger i veckan på matten gör vi multitest. Det går ut på att automatisera multiplikationstabellerna. Vi gör 100 multiplikationstal så snabbt (och rätt) som möjligt, så jämför vi med vår egen tid och antal rätt från föregående gång. Alla elever är jätteduktiga och förbättrar sina multiplikationskunskaper, och alltså också sin tid, varje vecka.

På engelskan har vi förutom att jobba i våra böcker och haft glosförhör, gjort vi en favorit i repris. Malin läste sagan om Odysseus, som vi gjorde en summary på och illustrerade.

I svenskan jobbar vi med blandad kompott, långtidseleverna skriver vidare på dagboken och de andra eleverna jobbar bland annat med ordklasser och läsförståelse.

Pop kan mai!
Malin