Vecka 37 2016

Tack för alla fina år

Tack alla fantastiska barn, föräldrar och pedagoger för allt ni givit mig under mina tre år som rektor på Lilla Svenska Skolan. Det har verkligen varit ett drömjobb och jag tar med mig massor av kunskap, kärlek och värme härifrån. Jag kommer sakna er alla och ni kommer alltid finnas i mitt hjärta, ni, Lilla Svenska Skolan och Koh Lanta.
Jag vill önska er alla ett underbart och lärorikt läsår.

Kram Kattis

 

Mangofjärilen

Vi startade upp veckan med sång och musik. Vi lär oss texten i Majas alfabetssånger så vi har övat intensivt. På engelskan lärde vi oss en färgsång och vi fick olika uppgifter att samla in olika föremål med färger på avdelningen.

På tisdag hade vi vår årliga ”Lantajoggen” tillsammans med den andra svenska skolan Sanuk. Vi startade upp med en gemensam uppvärmning till musik som idrottsläraren från Sanuk höll i. Sedan sprang vi med full lust och rörelseglädje. Lanta Animal Welfare var på plats och alla elever fick en liten gåva när de sprang i mål. En härlig förmiddag tillsammans. Vi avslutade med att ge vår insamling till organisationen.

Förskoleklassen har fortsatt med bokstavsjakt och skapat bokstäver med koraller, snäckor och pärlor. Vi har också börjat med geometri i matematik.

På idrotten hade vi thaidans till traditionell thailändsk musik. Vi gjorden en skördedans där man använder mycket handrörelser och knäböj. Vi dansade i led och i rundring.

Vi avslutade veckan med thai och fick besök av elefanten Chang. Chang lärde oss färger och utmanade oss med olika övningar.

Ha en jättetrevlig helg!

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan avslutades på ett annorlunda sätt eftersom skolans rektor och trygga punkt i tre år, Kattis, arbetade sin sista dag idag. Kokosnötterna ordnade med en frågesport om Kattis och bjöd på chokladbollar som de gjort själva. De sjöng en sång de skrivit, för att uppmärksamma Kattis sista dag på skolan.

I tisdags gick Lantajoggen av stapeln. Vädret var perfekt, ljust och lagom molnigt. Eleverna sprang olika sträckor beroende av ålder och ork. Många gav verkligen järnet trots att det var tungt att springa i sanden. Väl tillbaka på skolan duschade vi och tog det riktigt lugnt i klassrummet. Eleverna tyckte det var skönt att ligga på golvet i klassrummet med full fart på luftkonditioneringen, och bara lyssna på den spännande högläsningsboken vi har (Cirkusdeckarna). Perfekt aktivitet efter Lantajoggen!

I övrigt har ettorna tränat på att skriva texter med början, mitt och slut och tvåorna har skrivit texter med hjälp av stödfrågor (Var? Med vilka? Vad gjorde vi? Vad tyckte/kände jag?). När vi skriver försöker vi använda versaler och gemener på rätt ställen, samt skiljetecken. Att sudda ut när man skrivit en bokstav slarvigt eller åt fel håll kan vara väldigt tråkigt och jobbigt, vilket jag tycker är bra… snart kommer de inte vilja sudda mer utan skriver noggrant redan från början

Vi arbetar även med den analoga klockan och dess olika klockslag just nu. Målet är att ettorna ska kunna hel- och halvtimmar (minst) och tvåorna även kvart i och kvart över (gärna 5, 10 och 20 i/över också). Träna gärna hemma genom att fråga hur mycket klockan är och få dem att tänka i tid (exempelvis: vi kan bada om en kvart, säg till mig när det är dags).

Hoppas ni får en trevlig helg och att ni passar på att beundra kvällshimlens alla stjärnor och månen som dyker upp tidigt på eftermiddagen just nu. Kanske kan ni få höra era barn berätta om en stjärnbild eller kanske peka ut en om ni frågar.

Ha det fint!

Stina

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi fått två nya elever till Hajen, vi hälsar William och Joel välkomna till oss.

I tisdags samlades hela skolan på stranden för att springa ”Lantajoggen”. Som traditionen bjuder var även Sanuk inbjudna att delta, kul att få träffa elever och pedagoger därifrån och göra en aktivitet tillsammans. ”Lantajoggen” är vår motsvarighet till skoljoggen som många skolor springer därhemma nu i september. Det fanns tre olika sträckor att springa, en lite kortare för de yngsta och två lite längre för de äldre eleverna. När eleverna kom i mål fick de vattenflaska och banan vilket de gjort sig väl förtjänta av. Härligt att se att också många föräldrar passade på att delta i joggen!

I samband med Lantajoggen hade man möjlighet att skänka en slant, pengarna gick till Lanta Animal Welfare som tar hand om skadade eller sjuka katter och hundar här på ön. Representanter från LAW var också på plats och delade ut armband till alla deltagare vilket var uppskattat.

Arbetet i klassrummet flyter på bra och det är full aktivitet på lektionerna. Den här veckan har vi bl. a. börjat skriva berättelser, tränat stavning och så har vi läst och redovisat böcker på svenskan. I matten handlar det nu om addition och subtraktion, vi har tränat huvudräkning och jobbat med likhetstecknet. Vi har målat med grundfärger och sekundärfärger på bilden. I SO gör vi lite olika saker bl. a. har vi tränat Sveriges landskap på datorerna, läst om hur naturen ser ut på olika ställen i Sverige, pratat om Big Bang och repeterat istid och kartkunskap.

Ha en riktigt skön helg!

Tina

 

5-9:an Kokosbananen

Denna vecka har vädret varit härligt, det är som att regnperioden aldrig funnits vissa dagar. Med lite fler nya elever senaste tiden har det också kommit igång med fler aktiviteter på skolgården, kul . I måndags började Viktor i klassen, och under veckan fick vi tillskott av Maja som presenteras nu på måndag.

I tisdags var det dags för Lantajoggen där även Sanuk deltog. En trevlig förmiddag med god stämning. Ett extra stort tack till alla föräldrar som deltog på loppet och som deltog som påhejande publik. Vi vill också passa på att rikta ett tack för alla donationer som gjordes till Lanta Animal Wellfare i samband med loppet, pengar som betyder mycket för djuren här på ön.

I torsdags åkte hela klassen till Slow Down för att baka chokladbollar på eftermiddagen, detta för att kunna bjuda på lite gott i samband med Salanframträdandet under fredagen. Det var trevligt att umgås med eleverna under lite annorlunda form och kul att se hur de är med varandra. Efteråt blev det bad i poolen och eleverna hade det väldigt roligt tillsammans

Fredagen avslutades med att klassen genomförde sitt Salanframträdande som denna vecka tillägnades Kattis. Kattis har varit rektor på skolan senaste tre åren och detta blev hennes sista Salanframträdande innan hon far tillbaka till Sverige på nya äventyr och utmaningar i livet. Under detta framträdande hade klassen skrivit om Kattis favoritlåt med egen text, gjort ett ”Kattis-kryss” samt bjöd på chokladbollar.

Alla Kokosnötterna och Bananerna har jobbat bra denna vecka, några har jobbat utanför klassrummet och några har suttit på egen hand i Bananen för att få extra studiero eller för att kunna diskutera uppgifter ostört med en kompis.

Det är 9 härliga individer i detta gäng och det är kul att gå till jobbet varje dag

Nu ser vi fram emot ännu en helg med fint väder så kommer vi tillbaka med utvilade hjärnor och kroppar på måndag.

Pelle