Vecka 37 2015

Förskolan Mangofjärilen

Nu märks det på gruppen att alla är trygga och inskolade. Det är sprudlande lek och arbetsglädje varje dag. Den här veckan har vi börjat med vårt projekt ”att lära känna Thailand”. Vi har pratat om likheter och olikheter i kulturerna. Hur man hälsar i Thailand och hur man hälsar i Sverige. Vi har byggt våra favoriträtter på papperstallrikar med skapande material.

På måndagen när vi hade engelska lärde vi oss olika färger och sjöng en färgsång. Vi avslutade med att läsa en bok om ”the very hungry caterpillar” av Eric Carle.

På idrotten hade vi thaidans i Salan till traditionell thailändsk musik. Vi lärde oss olika rörelser och dansade i ring. Sedan avslutade vi med vattenlek.

Vi har upptäckt bokstaven Bb och varit på bokstavsjakt. Vi samlade på ord som börjar på bokstaven Bb.

På torsdagen hade hela skolan samarbetsdag på stranden. Barnen utmanades med olika samarbetsuppgifter i mindre grupper. Vi avslutade med leken knuten. En jättetrevlig förmiddag där vi alla skapar band till varandra.

Vi avslutade veckan med Thai. Sharon lärde oss godmorgon-sången på Thailändska och sedan fortsatte vi med färger.

Ha en trevlig helg!

Sharon och Lill

 

1-2:an Snäckan

Ännu en trevlig vecka på Lilla Svenska Skolan. Eftersom Snäckan har haft ansvar för Salasamlingarna och då också det sedvanliga uppträdandet på fredagssamlingen, har mycket tid ägnats åt att förbereda inför det. Eleverna har uppträtt med sång och egenhändigt målade bilder på tema ”Vett och etikett i Thailand”. Bokstavs- och sifferarbete har det också blivit förstås för årskurs 1 och årskurs 2 har kommit igång med individuell planering på ett bra sätt.

En gång i veckan har vi ”Grej of the week”, veckans grej. Arbetet bygger på ”Grej of the day”, korta lektionspass om något intressant där barnen får en ledtråd om vad lektionen ska handla om redan veckan innan. De får sedan gissa vad det kan vara tillsammans med föräldrarna. Denna veckas ledtråd var ”Kan hittas i vattnet och på land”. Lektionen handlade om snäckan vilket flera hade listat ut. Det fanns också andra mycket bra och genomtänkta gissningar. Detta sätt att presentera kunskap på har blivit mycket populärt och används på många skolor runt om i hela Sverige.

Förutom teoretiskt arbete på olika sätt så har veckan bl.a. bjudit på ”hela skolan sjunger”, där alla barn från förskolan till årskurs 4 sjunger tillsammans, samt på en fantastisk samarbetsdag på stranden där barnen fick olika utmaningar i blandade grupper från förskolan till högstadiet.

Lena

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi hunnit med mycket nytt och roligt. I torsdags hade vi en av våra traditionella samarbetsdagar på stranden. Då samlas vi hela skolan, delar in oss i åldersblandade grupper och frossar i olika samarbetslekar. Ännu är vi inte så många men fem roliga stationer fick vi ihop och alla fick prova alla. Finalen var när vi alla gjorde ”Knuten” tillsammans, då trasslar vi alla ihop allas händer och sen skall man försöka trassla ut sig utan att man släpper varandras händer. Både klurigt och kul!

Äntligen har vår idrottslärare Amelia kommit tillbaks till ön. I tisdags hade vi vår första idrottslektion med henne. Vi fick göra massor av roliga lekar, tävlingar och aktiviteter.

I klassrummet har vi haft massor av presentationer. Vi har både presenterat oss själva och vi har börjat presentera vårt första tema: Stadsjakten. Den gick ut på att alla har forskat om sin hemort, skrivit faktatexter på datorn och faktarutor som sammanfattat det viktigaste.

Ha en strålande helg!

Linda

 

4-8:an Kokosnöten

Denna vecka har vi inte haft några nytillskott till gruppen, utan det har varit samma fem elever. Däremot började en nygammal lärare. Det är Amelia som har hand om idrotten och spanskan.

Det är full fart hela tiden, alla elever har mycket att göra i alla ämnen. Vi har haft glosförhör och multiplikationstest. Det är kul att se att eleverna tar skolan på allvar och hur de jobbar på bra i alla ämnen. Vi har under veckan sett på Lilla aktuellt där hela programmet ägnades åt flyktingkatastrofen. Det känns viktigt att eleverna blir insatta i denna allvarliga situation. För övrigt har vi arbetat lite extra med uppställningar för de fyra räknesätten, fortsatt lära oss om atomens byggnad. På So’n arbetar eleverna främst med Vasatiden och Första världskriget. På svenska lektionerna har vi dragit igång med novellskrivande. Alla elever i kokosnöten tycker att det är väldigt roligt att skriva. De ska ge varandra respons, redigera novellerna och därefter läsa upp dem.

I torsdags hade vi en samarbetsdag. Eleverna var i tvärgrupper och fick träna på att samarbeta på olika sätt. Det var en elev från kokosnöten i varje grupp och de fick agera lite som gruppledare, eftersom de var äldst. Det var härligt att se elever från alla åldrar samarbeta och hjälpa varandra. Kokosnötterna gjorde att bra jobb med att leda de yngre.

På fredagen hade Snäckan (1-2) hand om den avslutande Salansamlingen. Dom lärde oss lite om vett och etikett i Thailand. Vi fick även via ett sångframförande veta hur man hälsar på varandra på olika språk. Kul! Nu tar vi helg och laddar för måndagen

Magnus & Ullis