Vecka 37 2013

Förskoleklassen/förskolan Fjärilen

Tänk vad tiden går fort när man har roligt! Barnen har lärt känna varandra och det har skapats en mycket fin atmosfär i gruppen. Det är en känsla av leklust, lärande och glädje när vi är tillsammans.

Den här veckan har vi börjat fokusera på djur i Thailand. Vi har lekt djurlekar, spelat spel om djur, sjungit och gjort rim och ramsor om djur. Vi har också inspirerats av böcker som handlar om djur och djurvärlden under vatten. Vi har gjort jämförelser mellan Thailand och Sverige. Vilka djur ser vi här som vi också ser hemma. Vilka stora och pyttesmå djur finns här som inte finns hemma.

Vår larv Pisua som skall besöka alla barn och lära sig om livet har anlänt till förskolan Fjärilen. Först som ett ägg som sedan kläcktes och ut kom en larv. Larven Pisua bor i en liten puppa (ett virkat gosedjur) och har med sig en loggbok där ni föräldrar hjälper barnen att skriva i.  Syftet med materialet är att barnen skall utveckla gemenskapen,  empatin och göra lärandet lustfyllt. Att barnen lär av varandra, utvecklar sitt återberättande och tränas att reflektera med varandra.

På idrotten provade vi en ny ”röris-cd” som var jättebra med mer utvecklade träningsrörelser. Vi avslutade passet med en lek om olika djur.

Vi har under veckan läst sagan om Leoparden som tappade en fläck som vi sedan dramatiserade. Vi planerade och strukturerade tillsammans olika roller för varje barn. Alla barn var delaktiga och gillade utmaningarna.

Vi har även haft thai på fredagsmorgonen med Sharon. Då lärde vi oss om olika frukter och så kom handdockan Doeramon på besök som är en blå katt. Barnen gillade denna stund och var intresserade.

Ha en bra helg!

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Nu har det verkligen börjat regna. Regnet i Sverige är en bråkdel av vad som regnar här på Koh Lanta.

Denna vecka var det vi på Snäckan som har hand om fredag samlingen i salan. Vi i vår klass hade en demokratisk röstning om vad vi skulle göra på samlingen. Det bestämdes att vi skulle sjunga två låtar ur vårt tema, barnkonventionen. Efter dessa låtar var det en lek som hette ”hunden och benet” plus att vi hade dansstopp till låten Gagnam style som Zeb hade ansvar för. Det blev succé! Till sist halade vi ner den thailändska flaggan under gemensam sång, den thailändska nationalsången.

Även denna vecka har vi jobbat med barnkonventionen tillsammans med de äldre barnen på Kokosnöten. Nu med artikel nummer 2, barn är viktiga. Först läste jag en berättelse som handlade om respekt och mobbing. Eleverna fick diskutera hur det kan kännas att vara utanför och mobbad och vad man kan göra för att det ska bli bra för den som är utsatt. Barn är väldigt kloka. Det är ju klart att man måste säga till vuxna om något sådant händer, för ibland är det svårt att klara att lösa saker själv. Sedan hade vi dramaövningar om mobbing och att kunna visa respekt. Det var mycket uppskattat.

Idrott har vi haft på stranden. Vår nya rektor, Kattis är bl.a. idrottslärare och det är hon som har ansvar för idrotten. Hon är duktig och får alla eleverna med sig. Denna vecka var det fokus på konditions- träning och att kunna samarbeta med varandra. Jag, Lovisa som var med var helt färdig av allt spring och roliga övningar i sanden.

 Hoppas att vi får se solen i helgen, trevlig helg önskar…

Lovisa

 

5-9:an Hajen/Kokosnöten

Återigen har vi haft en rolig och lärorik vecka tillsammans här på skolan.

Denna vecka har vi gjort färdigt våra färgcirklar och målat med vattenfärg, uppgiften var att skapa ett landskap med hjälp av endast två färger. Det blev vyer över städer i toner av blått/rött och gult/grönt.

På idrotten fortsatte vi även denna vecka med olika konditionsövningar nere på stranden för att få upp konditionen till ”Lantajoggen” som äger rum nästa vecka. Många elever är riktigt taggade inför detta lopp, vilket är väldigt roligt. Eleverna har inför joggen hjälpt till med att måla banderollen ”Lantajoggen”, den blev väldigt fin.

Hanna och Melvin har bland annat arbetat med Europa och Världen. De har båda påbörjat sina resor, Hanna har åkt till Rom och Melvin packade sin väska och åkte till New York. De har även gjort sin första diagnos i matteboken.

Isabella har denna vecka arbetat mycket med matte, svensk, engelska och teknik. Teknikuppgiften var att bygga ett torn, valet av material blev sugrör och nålar. Resultatet blev ett högt men ostadigt torn.

I vårt tema om barnkonventionen pratade vi om att alla barn är lika värda och om mobbning. Vi hade bra diskussioner kring detta och eleverna hade många kloka tankar hur man ska vara mot varandra. Vi hade även dramaövningar i salan där eleverna fick agera i olika draman kring det vi pratat om.

Fredagen avslutas med gemensam samling i salan där eleverna från Snäckan stod för avslutningen, det blev lek och sång vilket uppskattades av alla, stora som små.

Må så gott alla och ha en härlig helg!

Pia