Vecka 37 2012

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi fortsatt jobba i härdigt, mest med svenska och matte, men vi har så klart hunnit en massa annat också. Veckans bokstav har varit O och vi har kommit på många ord men vi har också konstaterat att det är lättare att komma på ord som har o inuti sig än de som börjar på o. Vi har läst boken om Pip många gånger och det går bättre och bättre för varje gång. Vi har tillverkat vykort och pratat en del om varför man skall ha med adress och vad som måste finnas med för att korten skall komma till rätt person. Nu ligger de redo och skall bara postas, lyckost dom som får de här fina korten.

I torsdags letade barnen ljud i klassrummet – var finns bokstaven som låter fffff, och ppp osv. Roligt och lärorikt.

Vi har haft lite engelska – det var roligt. Vi tittade på ett program från UR som heter Go YOYO go. Flickan på filmen intervjuade människor i sin omgivning och frågade vad de hette och hur de mådde osv. Inspirerade av detta satte vi igång och tillverka mikrofoner som vi sen använde för att intervjua varandra och eleverna i Hajen med.

I matten har vi pratat om hur man räknar med 1 kronor, 5 kronor och 10 kronor och hur man kan växla.  Vi har pratat om tiokompisar och spelat Tiokompis-spel . Vi har tränat på former och mönster när vi har lagt Tangram och så har vi lärt oss att spela Fyra i rad.

Veckans pyssel var en slags garnfigurer. Det är roligt och se hur kreativa barnen är.

Tillsammans med de äldre barnen har vi fortsatt att jobba med Kropp och hälsa och fortsatt vårt kombinerade musik och bild tema kring kompositören Grieg.

Denna vecka avslutades med att Edvin och Benita bjöd på Rimbobullarna de bakat – mums, och så hade alla elever ställt ut sina bilder av vad en lunch enligt tallriksmodellen skulle kunna innehålla och så fick vi se de fina teckningarna som var inspirerade av musiken I Bergakungens sal.

Ha en riktigt mysig helg så ses vi på måndag!
Helena

 

3-5:an Hajen

Återigen har vi haft en rolig och lärorik vecka tillsammans!

Vi har inlett ett tema om kropp och hälsa. Först läste vi i läroplanen vad man ska lära sig om detta. Sedan diskuterade vi vad människan behöver för att må bra. Det blev många olika förslag som vatten, mat, kläder och vänner. Sedan pratade vi om olika näringsämnen som t ex kolhydrater och proteiner, varför de behövs i kroppen och i vilken sorts mat de finns. Eleverna fick fundera över hur en bra måltid ska se ut och göra en bild av tallriksmodellen. Vi läste om olika sjukdomar och hur man kan förebygga dem. Att det är bra att röra på sig är eleverna mycket medvetna om!

De äldre eleverna har arbetat med kartkunskap. De har repeterat världsdelarnas och världshavens namn, Sveriges landskap och tränat på olika geografiska begrepp som tätort, bukt och älv.

Vi har gjort ett månadsblad om september och jämfört hur det är i Thailand och i Sverige. Här pågår ju monsuntiden med värme och en del regn men hemma börjar hösten komma med kyligare dagar och löv som färgas gula och röda. Det regnar säkert en del också!

Engelskan för treorna handlade denna vecka om hur man berättar var man bor. Femmorna arbetade med ord och uttryck i samband med frukosten.

Eleverna jobbar på i sina matteböcker. De äldre tränar bland annat på att skriva stora tal och de yngre arbetar med tallinjer både att läsa av och rita egna, tal som kommer före och efter samt matematiska mönster. Varje vecka har vi också ett mattespel som eleverna kan göra. Denna vecka skulle den ena tänka på ett tal mellan 1 och 100. Den andra eleven skulle så snabbt som möjligt försöka gissa vilket tal det var genom att ställa ja- och nej-frågor.

På musiken avslutade vi berättelsen om Grieg. På bilden fortsatte eleverna med sina målningar inspirerade av ”I bergakungens sal”. Det blev fantasifulla och välgjorda målningar!

Onsdagens idrott inleddes med ett nytt ”Rörispass”. Alla deltog verkligen aktivt och var riktigt uppvärmda efteråt! Sedan gjorde vi en lek där det gällde för det ena laget att välta koner och för det andra att ställa upp dem under en viss tid. Det lag som hade lyckats ställa upp eller välta flest koner avgick med segern! Denna lek tog på krafterna! Som avslutning var det valfri aktivitet och det blev badminton och hoppa långhopprep.

Den här veckan var det dags för Edvin och Benita att baka hemma hos Helena. De bakade bullar och fick bland annat lära sig om varför man använder jäst. På fredagssamlingen fick föräldrar och elever veta hur baket gick till och dessutom smaka på de goda bullarna. Föräldrarna fick också lyssna på ”I bergakungens sal” och se bilderna som eleverna gjort med inspiration av musiken.

Det blev en god avslutning på en inspirerande skolvecka med väldigt trevliga elever!
Trevlig helg önskar Birgit