Vecka 37 2011

Förskolan Fjärilen

Tänk att vi redan har varit tillsammans i 3 veckor! Tiden bara springer iväg. Det går verkligen snabbt när man trivs och har roligt

På Fjärilen har vi nu strukturerat upp veckan lite mer för att hinna med det vi vill och måste göra. För den skull låser vi oss inte, utan är fortfarande öppna för nya ”infall” och idéer.

Måndagar målar och/eller skapar vi på olika sätt. Den här måndagen hade vi ”stafettmålning”. Barnen fick ett varsitt papper + vattenfärger och penslar. Därefter målade de tills fröken sa: – Bryt! Då flyttade de till sin bordsgranne, som i sin tur flyttade ett steg vidare. Sedan fortsatte de att måla på det papper de nu hade framför sig. På detta sätt fortsatte aktiviteten tills de var tillbaka till det papper de börjat måla på från första början och där fick de avsluta målningen. Det var roligt att se hur de löste uppgiften. Skulle de dra nytta av den föregående konstnären och fortsätta på samma tema som denne, eller skulle de måla efter eget huvud? Med facit i hand kan vi berätta att en del funderade högt: – Vad ska jag göra här då? och tänkte till lite, men flera målade också på och tyckte att själva blandandet av färger var häftigast. Härliga målningar blev det och de pryder nu vår altan på förskolan!

Tisdagar delar vi gruppen utifrån ålder och behov och jobbar/leker fram ett lärande. I tisdags fortsatte de större med Trulles arbetsbok, där de rimmade och ritade något som rimmade på t.ex. gris (spis, ris…). Vår yngste juvel lekte med bilar och lego tillsammans med en vuxen och tränade då språk och begrepp.

Onsdagar ska vi ha idrott/rörelse (byter ev senare med tisdagen) och det blev det verkligen denna vecka då hela skolan samlades på stranden och genomförde, nytt för i år, Koh Lanta-joggen! Tre olika sträckor fanns uppmätta och alla gjorde sitt bästa för dagen, även om Isak var den som den här gången var snabbast i mål av alla Fjärilar. Efteråt var det skönt med en avsvalkande dusch Diplom och medaljer delades ut i Salan av rektor Helena och till applåder från alla närvarande; elever, lärare, rektor och föräldrar. Bra kämpat allihop!!!

Torsdagar har vi dramaövningar och vi tog denna torsdag fram våra egentillverkade charadkort. Barnen var jätteduktiga att både härma och gissa. Därefter spelade vi rim-memory inne i Mangons lokaler. Morris var ledig idag, då han skulle till Krabi.

Fredagar leker vi rörelselekar tillsammans. Idag, fredag, lekte vi ”Musikstopp” och det var mycket uppskattat. Glad musik smittar av sig och allt blir lite roligare Liv åkte till Malaysia och var ledig idag (trevlig resa) och Cornelia var tyvärr sjuk (krya på dig).

Varje dag använder vi oss dessutom utav språk-, matematik- och sångkort, samt rim och ramsor. Vi flyttar också in (med våra namnkort) i vårt hus på vår vägg vid samlingen varje morgon och flyttar ut varje em. Vi pratar om månad, dag, årstid, om hur dagen har varit och samtalar om något aktuellt för dagen.

Leken är viktig! I leken tränar man det mesta som är viktigt för livet, samtidigt som man har kul )) Vi har bl. a. byggt ihop en vattenbana på vår gård denna vecka; slussat och kört omkring med båtar. Det var många kloka huvuden som hjälptes åt att få ihop banan och för att täta en del läckande fogar osv. Många glada miner avslutade det projektet!

Vi väntar nu med spänning på nästa vecka!

Trevlig helg önskar fröknarna på Fjärilen; Kristina och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Veckan har som föregående, rasat iväg. Gruppen blir mer och mer sammansvetsad och alla deltar i lekarna på rasterna.

Nu är vi sex elever i klassen i och med att Olivia kom i måndags.
Vi har fortsatt med ental, tiotal, hundratal och tusentalspositioner i form av lek samtal och egna arbeten i matematikböckerna.

I svenska har vi arbetat med sammansatta ord, skrivit dagbok, egen läsning samt högläsning och författat en saga, temat var monster, utifrån de monster som alla på skolan sydde förra veckan.

I engelska fortsatte vi med att samtala, läsa och skriva om färger och djur.

I No har vi avslutat arbetet med tallriksmodellen och påbörjat ”forskning” om huden.

I SO har vi samtalat om världsdelar, Asien, tittat på Thailand och angränsande länder och hav samt påbörjat ett arbete om Thailand.

I slöjd har alla med stor entusiasm sytt och stoppat upp sina monster.

På Koh Lanta joggen, kämpade alla väl trots värmen och när vi kom tillbaka till skolan var det skönt med en dusch under vattenslangen. På eftermiddagen fick alla ”kämpar” medaljer(1:a pris) och diplom.

Fredagen avslutades med ett litet drama som klassen spelade upp för sina kompisar och deras föräldrar på skolan på avslutningen i Salan. Vi började med att samtala kring sagor i måndags, hur man vet att det är en saga, och sedan har alla i klassen kommit med idéer som de fick rösta fram och som skulle vara med i monstersagan. Eleverna har verkligen varit duktiga både när det gällt samarbete och idérika när de skulle dramatisera.

Alla spelade sina roller med bravur och Zeb som var uppläsare gjorde det suveränt. Jag är jättestolt över er alla.

Trevlig helg önskar
Anne-Lie

 

3-4:an Hajen

Så var det redan dags för ett nytt veckobrev!
I måndags morse var det Annelie som höll i samlingen och då hälsade hon Olivia välkommen till skolan. Vi sjöng förstås också den thailändska nationalsången och det går bättre och bättre!

På tisdagen åkte Hampus och Astrid från 5-7:an och Maximiliam från vår klass till ”Coffe my house” och hade hemkunskap. De fick baka kärleksmums. Det var både roligt och gott enligt Maximiliam.

På onsdag morgon samlades alla elever och pedagoger på stranden för att delta i Ko Lanta-joggen. Startavgiften var frivillig och pengarna går till ett barnhem i Phuket som skolan hjälper. Först var det gemensam uppvärmning och sedan var det dags att jogga . Oj vad alla elever kämpade i värmen och det smakade gott med en banan efter loppet! På eftermiddagen var det diplomutdelning och vinnaren i varje klass fick en fin medalj.

I svenska har vi denna vecka tränat vidare på bokstavsordning. Vi har även övat på att skriva meningar med stor bokstav och punkt. Eleverna har också skrivit en saga till sitt monster som de sydde förra veckan. Det ska bli roligt att lyssna på alla spännande berättelser! Några eftermiddagar i veckan skriver eleverna dagbok och de är väldigt duktiga på att berätta om dagen på ett trevligt sätt!

I matten har eleverna gjort sin första diagnos och det gick väldigt bra. Nu blir det lite klurigare uppgifter innan vi börjar på nästa kapitel.

I engelskan har vi övat vidare på räkneorden och vi tränar mycket på texten i boken för att få riktigt fint uttal.

I historia har eleverna arbetat med ett häfte om bronsåldern. På bilden gjorde vi sedan egna hällristningar fast på papper förstås…

På fredag eftermiddag skriver eleverna en utvärdering av veckan. Då ska de bland annat berätta om vad de har lärt sig, vad de är nöjda med och om det är något de ska tänka på till nästa vecka. Det brukar vara nöjda och positiva kommentarer!

Veckan avslutades med en vernissage med som föräldrarna fick besöka. Där visades alla gulliga och hemska monster upp. Sedan var det samling i Salan. Det var Annelie och 1-2:an som höll i den. Eleverna hade skrivit en spännande monstersaga tillsammans. Zeb var en briljant uppläsare och de andra eleverna dramatiserade inlevelsefullt det han läste. Som tur var slutade sagan lyckligt!

Jag tackar för en härlig vecka och hoppas att alla får en bra helg!
Birgit

 

5-7:an

Vilken vecka!
Allra roligast är att alla varit friska. Jag trivs bäst när alla är på plats. Annars tycker jag det hänt mycket annat roligt också. Jag var med tre elever och bakade i Saladan. Vi bakade i ett riktigt bageri och våra skapelser såldes direkt i disken efter att vi var klara. Vi som bakade fick sitta i bageriets cafédel och smaka varsin egengjord kaka. Kakorna var supergoda – som godis. Det var Maximilian, Astrid och Hampus som bakade. Jag var med och hjälpte till och dagen till ära hade vi med Hans (Birgits man) som extra hjälp och fotograf. En supertrevlig förmiddag. Nästa tisdag får resten av 5-7;an prova på att baka.

På onsdagen var det dags för skoljoggen. Vi samlades på stranden, hade lite uppvärmning och sen gick starten. De stora (5-7;an) fick starta först och sen startade en klass i taget. Stranden var ovanligt ren denna morgon och vädret var bra. Alla gjorde en bra insats. Tyvärr hade 5-7;ans vändkoner tagits av vågorna som var på väg in – trots att vi ställt dem ganska högt upp (trodde vi i alla fall) – så några av de äldre eleverna sprang längre än det var tänkt.
Hur som helst så var Hampus klar vinnare och fick medalj. Man kan också imponeras av Irma som, trots förkylning, genomförde hela loppet. Bra kämpat av alla! Jag tycker ni var jätteduktiga allihop.

Under hela  veckan har eleverna varit väldigt flitiga. Multiplikationstabellerna behöver vi inte ha i läxa längre. Vi har en multiplikationstävling i klassen som vi kör flera ggr i veckan och nu är vi under 1 minut på den. Roligast med den är att även sämsta tiderna nu är jättebra. Rekordet är 54 sekunder.  NO/SO-arbeten flyter på. Matten, engelskan och svenskan likaså. Alla verkar intresserade och alla kan och vill lära sig. Vi har 2-4 läxor i veckan, beroende på vad vi håller på med. Som regel har vi matte- och engelskläxa varje vecka plus någon till.

Planering och rutiner har satt sig. Eleverna gör sin egen planering varje måndag och den verkar fungera bra. I själva skolarbetet hjälps man åt och förklarar för varandra om man kan.

Tack för ännu en bra vecka!
Katarina