Vecka 37 2010

Förskolan Fjärilen

Det viktigaste som hänt denna vecka är att Elliot börjat på vår förskola, med en ny kompis blir det också nya lekar.

Vi har också satt igång med höstens tema Skapande konstnär. Vi kommer att jobba mycket med bild men även skapa i olika material och med olika metoder.

Vi har också flugit iväg på vår ”matta” som tar oss till sagolandet, där fick vi prova trollkarlens borttappade trollstav. Det fanns mycket trollkraft kvar och vi blev förvandlade gång på gång. På fredagen kom vi till känslornas land, då fick vi prova hur vi ser ut när vi är t.ex arga, ledsna, glada och trötta.

På idrotten jobbade barnen hårt. Vi hade musikstopp som uppvärmning, provade att göra olika saker med boll och lekte lekar. Oj, vad varma och svettiga vi blev. Skönt att vi kan duscha efteråt.

Vi blev inbjudna till Hajen och fick lyssna när barnen läste sina egna sagor om hajar. Det var spännande att få komma in i deras klassrum och sagorna var jättebra.

På hela skolan sjunger sjöng vi en räknesång, hajarna, moster Ingeborg och svarte ormen. Vi lärde de andra vår sång: Jag bor på Koh Lanta, som handlar om djur som finns på Koh Lanta.

På fredagen gick vi en promenad för att se var Noah och Lucas bor. Vi tog frukt med oss som vi åt på stranden.

Fredagsavslutningen stod Hajarna för, vi fick se en rolig dockteater med figurer och kulisser de själva gjort.

Ha en skön helg önskar Christina och Majsan

1-2:an Snäckan

Veckan började som vanligt i salan, med den thailändska nationalsången. I måndags kom också vår lärarkandidat, Anneli. Hon skall vara hos oss i 1-2:an under veckorna 37-41. Välkommen.

I måndags började 2:orna med sina planeringsböcker. Där skall vi skriva vad de skall göra och hur mycket de skall hinna med under veckan. Detta kommer att vara lite flytande dom första veckorna, innan alla har kommit in i just sitt arbetssätt. Men barnen tycker det är kul att arbeta och är väldigt flitiga.

Vi varvar arbetspassen med drama och musik. Vi lär oss nya sånger hela tiden. Jättekul att få delge barnen sånger som dom inte hört förut. Och så naturligtvis, var vi ju tvungna att lyssna på ”Mamma Mia” efter önskemål av Olivia. Vi håller också på och lär oss lite engelska sånger. Alltid lättare att lära sig ett nytt språk med sång. Men barnen är ju väldigt bra på engelska. Härligt.

Gympa på stranden är väldigt kul och väldigt varm. Denna gången blev det: Bro bro breja, Kinesiska muren och vi avslutade med katt och råtta. Efter rasten kom Hajen in och redovisade sitt arbete om hajar för oss i snäckan. Dom hade både målat och tagit reda på så mycket om hajarna. Det var både hammarhaj, tigerhaj, valhaj och grå revhaj. Barnen i snäckan var mycket intresserade.

I torsdags var det åter dags för ”Hela skolan sjunger”. Då sjöng vi bland annat om hajarna, myrstacken, ormen och om moster Ingeborg.

På dramat denna vecka har vi arbetat med samarbete. De fick hjälpa varandra att komma upp, och att ta emot kompisen som ramlade ihop. Det gäller att kunna lita på sin kompis.

Läxorna som barnen gjorde hemma har vi redovisat för varandra. Dom är mycket stolta över sina arbeten.

Fredagen ägnades åt matte i olika former. Vi började med en saga om en kejsare, vars bricka gick i 7 bitar, tangram. Barnen fick 7 bitar att göra egen figurer med. Vi pratade former och mönster. Därefter blev det lite utematte med 10 kompis övningar.

Slöjden fortsatte som vanligt också på fredagen, det tillverkas för fullt.

Veckan avslutades med en jättetrevlig teater av Hajen. Rolig och spännande.

Ha en jätteskön helg
Marita

3-4:an Hajen

Denna vecka har vi avslutat vårt tema om hajar. Vi har redovisat fakta om olika hajar för Snäckorna inne i 1-2:an och läst våra äventyrsberättelser för Fjärilarna på förskolan som kom på besök in till oss. Det är mysigt att få redovisa inför andra än sin egen klass. Nu kan vi nog nästan allt som finns att veta om hajar.

Men den stora avslutningen var på fredagssamlingen då vi hade ur premiär på pjäsen ”Pirathajarna på Hajtanic”. Vilken succé hela klassen borde få en Oscar. Under veckan har vi skrivit pjäsen och gjort pinndockorna och alla kulisserna. Tänk vad mycket vi har hunnit med. Men det är väl så enkelt som en av eleverna uttryckte sig ”Vi är väl helt enkelt genialiska”

Den 13 september var det Tsunami larms övning, vi knatade iväg hela skolan till uppsamlingsplatsen vid moskén. Se fler bilder här

Vi har haft idrott på stranden i vanlig ordning där vi bland annat lekte Kinesiska muren och Bro bro breja tänk att det fanns så många varianter på den leken nästan lika många som vi hade elever.

Vi har också arbetat bland annat med matte där vi har adderat med hjälp av att fylla upp till tio först, jobbat med multiplikationsalgoritmer och tallinjer, vi gjorde detta väldigt praktiskt där vi var siffrorna på linjen på golvet och flyttade oss för att vara olika siffror.

Vi har också lärt oss lite om hur dom räknade och skrev tal i Egypten för 5000 år sedan. Det var mycket spännande.

Vi har haft slöjd tillsammans hela skolan både träslöjd och syslöjd. Då tillverkade vi bland annat: hängare, garndjur, väskor och armband.

Hela skolan sjunger är också ett stående inslag varje vecka. Denna vecka lärde vi oss flera nya sånger av varandra, det är kul att sjunga tillsammans när man är många.

Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg
Maria

7-9:an Bananen

Ja… så var även denna vecka till ända.

Veckan som gått har varit full av skoljobb och aktiviteter. Skolveckan började som vanligt att hela skolan samlades i salan och sjöng den thailändska nationalsången. Därefter började veckans jobb och som vanligt har eleverna varit väldigt flitiga.

Nathalie har bland annat jobbat med engelska korsord i veckan, Zätha med biologi och Arjuna med negativa tal i matematik. Även denna veckan gjorde Sofus och Victoria prov men nu i matematik.

I tisdags hade vi drama-övningar tillsammans med Christina. Det var jättekul och kommer att bli ett stående inslag de kommande tisdagarna.

På Idrotten fortsatte vi med vårat friidrotts tema. På programmet den här veckan var det 1000 meter löpning och tresteg så nu börjar vi ladda inför för den avslutande femkampen nästa vecka.

Veckan avslutades med en gemensam samling i salan där 3-4:an spelade teater vilket var väldigt trevligt att se. Därefter var det dags för den thailändska nationalsången och så var ytterliggare en vecka till ända här på Lilla svenska Skolan.

Trevlig helg på er alla!
Erik, lärare 7-9:an