Vecka 37 2009

Förskoleklassen Mangon

Nu har ytterligare en vecka gått. Barnen på Mangon har varit så kreativa och vill hela tiden lära sig nya saker. Det är så roligt att få vara delaktig i allt detta. Barnen använde symaskinen för att sy färdigt deras äppletryckdukar.

Vi fortsatte med vårt frukttema tillsammans med Snäckan. Gårdens fruktträd har målats av och vi har läst om dess frukter. Delat frukten och smakat den, pratat om var på tungan man kan känna de olika smakerna.

På tisdagen gick vi alla ner till stranden och plockade strandfynd. Fynden skapade barnen en tavla av och vi gjorde var sitt halsband.

På onsdagens idrott var vi återigen på stranden. Dagens övningar var kast med boll, längdhopp och löpning. Vi avslutade med en lek, en kullek mellan krabbor och kräftor.

Under veckan har vi tränat på att lyssna på olika ljud omkring oss och att lyssna på varandra. Barnen har ritat och skrivit flera olika sagor om frukter och även en massagesaga.

Veckan avslutades I salan med ett uppträdande som hajen presenterade om deras arbete om hjärnan.

Här kommer några ord om vad barnen tyckt varit roligt under veckan.

–    Jag liker att skrive äpplesager sa Bror.
–    Det var roligt när Amanda visade mig hur man snurrar med pojs sa Malva.
–    Längdhopp var kul för man hoppar så bra sa Maja.

Trevlig helg önskar

Maritha

 

1-2:an Snäckan

Oj, vad fort en vecka går.  Vi har verkligen kommit igång bra. Alla barn arbetar med sina olika beting i svenska och matematik. Albin bygger gärna en madrass av kuddar för att få det bekvämt när han ska läsa tyst i sin bok. Matilda skriver gärna brev till Agnes som fortfarande inte kommit hit. Oscar har redan läst halva läseboken. Ja, här lyser flitens lampa.

I onsdags var vi på stranden och hade idrott. Efter en härlig uppvärmning och sedan tränade vi kast, löpning, och längdhopp. Det var hårt för baken att landa på den hårda sanden men alla kämpade på bra. Efter idrotten gick vi, svettiga och nöjda, tillbaka till skolan och duschade med trädgårdsslangen.

På våra temapass har vi fortsatt med att undersöka de thailändska frukterna mango, papaya, ananas och banan. Alla dessa fruktträd växer på vår skolgård. Vi har målat av frukterna och deras träd, smakat på fruktköttet och lärt oss var på tungan vi känner deras smaker.

Varje dag har vi två raster. På förmiddagsrasten äter vi frukt och Albin, Oscar och Matilda bygger lego för fullt. På lunchrasten är det full fart på gräsmattan med fotbollar, pojs och kubb. Alla umgås med varandra och stämningen är verkligen god.

Idag har vi sjungit för Albin som fyller 8 år idag. Grattis!

Trevlig helg!

Sussi

 

3-6:an Hajen

Vart tog denna vecka vägen? Är det redan fredag igen? Våra 8 elever i 3-6:an har jobbat mycket flitigt, när det har varit ”eget arbete”. När det varit dags att bryta för fruktrast eller lunchrast har flera bönat om att få fortsätta att jobba. Alexandra har alltid lite till som hon vill bli klar med. Olav är väldigt nöjd med vad han hunnit med. Han har kollat vad klasskamraterna i Norge har gjort och funnit att han hunnit göra väldigt mycket på de här två veckorna. Ambitionsnivån är med andra ord hög.

Tisdag och onsdag morgon tillbringades på stranden. På tisdagen samlade vi snäckor, vrakved, stenar och koraller för att använda till bildlektionen senare i veckan. Tyvärr har det myckna regnandet gjort att veden inte torkat så vi får spara detta till nästa vecka. Vi ritade bilder med Thailandstema istället. Elefanter, örnar och solnedgångar blev återkommande inslag i teckningarna.

Onsdagsmorgonens gymnastiktema var friidrott. Vi startade med uppvärmning som Sussi ledde. Därefter startade träningen. Underbart att se förskolebarnen hoppa längd, kasta boll och stöta kula tillsammans med skolbarn från första till sjätte klass. Alla uppmuntrade varandra och alla kämpade på sin nivå efter sin förmåga. Vi tränade löpning och starter. När vi övade längdhopp med sats hamnade flera på baken i den hårda sanden, men inte ens det lyckades dämpa humöret.

Vi har fortsatt att prata om vår fantastiska hjärna och hur mycket man kan lära sig. På engelsklektionerna rappas det friskt med ramsor om olika grammatiska svårigheter.

Vi har haft besök av indianen Paz som har spelat pingis med eleverna och lärt dem att använda pojs, fjäderprydda bollar eller ringar som sitter fast o tunna kedjor som snurras funt på konstfulla sätt.

Alla var nervösa inför fredagens redovisning om hjärnan och flera barn hade sagt åt sina föräldrar att inte komma tidigt.  Men alla föräldrar var på plats klockan 13.45 och barnen spelade upp sin pjäs om hjärnan på ett föredömligt sätt.

– Vart har den här veckan tagit vägen? sa Amanda. Det var ju måndag alldeles nyss.

Trevlig helg

önskar alla elever i 3.6:an och Elisabeth