Vecka 36 2018

Förskola-förskoleklass Fjärilen

Vad fort tiden flyger fram! Vi är redan inne på terminens tredje skolvecka.

Denna vecka började vi med att hälsa välkommen till en ny kompis som började hos oss på Fjärilen.

Vi startade också att arbeta med bokstaven A a. Hela veckan har vi format bokstaven, byggt, ljudat och skrivet den på olika sätt.

På idrotten tränade vid löpning inför nästa veckas skoljogg. Det är lite varmare och mer sand här än hemma i Sverige, men det gick bra och barnen var så duktiga!

På torsdagen åkte alla skolans elever på utflykt till templet i Old Town. En munk berättade om sitt liv och hur det är att vara munk. Eleverna hade många frågor som han snällt svarade på. Alla fick tända rökelsestickor och vi avslutade besöket med att genom en ceremoni överräcka en gåva från oss på Lilla Svenska Skolan.

Vi startade upp engelskan med att ugglan OWL kom på besök och lärde oss lite enkla engelska ord.

Jag och fjärilarna önskar er alla en härlig helg! /Anna

 

 

1-3:an Geckon

Skolarbetet fortsätter och denna vecka har vi bland annat arbetat med addition och subtraktion i olika talområden. Vi har även tränat på talkamrater som 10-kompisarna och klockan.

I SO:n har vi pratat om religion. Vi har tagit upp frågor som; Vad är religion? Vilka religioner finns? Vad tror de flesta thailändare på? Hur är det med religionen på Koh Lanta? Och passande nog fick vi i torsdags besöka i templet i Old town. Vi träffade en trevlig munk som berättade om hur han levde. Vi fick ställa frågor och tända rökelser.

På idrotten var det löpträning som gällde. Först joggade vi tillsammans längs med stranden. Vi pratade om hur viktigt det är att springa långsamt om man ska orka att springa långt och länge. Sen lekte vi stafettleken Trasan – superkul och svettigt!

Vi har fått lära oss om matsvinnet och vad vi kan göra för att minska det. Varje dag när vi äter i matsalen försöker vi tänka på att bara ta så mycket mat som vi orkar äta upp.

Vi har haft en minst sagt innehållsrik vecka och vi ser fram emot nästa.

Ha en fin helg.
Helene och Camilla

 

 

4-5:an Hajen

Ännu en vecka har gått här på Koh Lanta.

Skolan åkte på studiebesök till templet, Koh Lanta Wat. Eleverna fick träffa en munk som de fick ställa frågor till. Vi hade Duen med oss som tack och lov kunde översätta åt oss. Sedan fick elever och lärare tre rökelsestickor var av munken, som vi sedan fick sätta vid en buddhastaty, medan vi tänkte positiva tankar om någon eller något. Efter det otroligt intressanta studiebesöket bar det av hem till skolan och go lunch.

Den här veckan har eleverna arbetat med sina planeringar. Det här var veckan när vi började i tekniken med bygget av en autentisk känd byggnad. En uppgift som eleverna med stor kreativitet och glädje började med.

I religionen förberedde vi oss inför tempelbesöket. Vi pratade om buddismen, vem Buddha var, munkar och hur de försöker leva.

I svenskan fortsatte vi läsa boken Alex Dogboy. Vi började även att gå genom olika skriv- och lässtrategier tillsammans. Hur vi kan använda våra olika sinnen i text.

I SO fortsatte vi arbetet om hur Sverige styrs. Eleverna redovisade muntligt grupparbetet om sitt parti inför klassen.

I matematiken har vi fortsatt med de fyra räknesätten, taluppfattning, tal i decimalform och någon har arbetat med x och y. Torsdagen avslutades med ett multiplikationstest, som vi hoppas bara kommer att gå bättre och bättre för varje vecka.

I engelskan har vi arbetat med singular och plural i olika former, färger, hur mår du, siffror och vad de äter till frukost.

På idrotten har vi haft kondition i form av löpning. Allt för att på bästa sätt förbereda oss inför Lantajoggen nästa vecka. Fotbollsträningen med vår duktiga tränare Tom drog igång till våra fotbollselevers förtjusning. Det blev mycket teknik och spel.

Haj haj vi ses nästa vecka J

Rebecka

 

6-9:an Kokosnöten

Vi har den här veckan fortsatt pratat om det svenska valet. Mycket i lilla aktuellt och veckans nutidsfrågor handlar om valet just nu. Den här veckan har även ett nytt parti skapats. Det är två elever i gruppen som haft det som arbetsuppgift. Partiet heter Frihetsdemokraterna och har ett valmanifest med förslag som innehåller flera förbättringar för både skola och miljö.

Det blev en svettig idrottslektion även den här veckan. Vi har fortsatt att öva inför Lantajoggen som är nästa vecka. Den här veckan sprang alla elever hela distansen 2km utan att stanna, bra jobbat!

I torsdags åkte vi till templet i Old Town tillsammans med resten av skolan. Eleverna tyckte det var kul att se hur munken lever och intressant att få svar på de funderingar de hade.

Vi har fortsatt att öva språk under veckan. Den här veckan har eleverna lärt sig alla siffror mellan 0 och 13 på spanska, vi har fortsatt att öva veckodagar och färger på thai plus att vi hela tiden övar både norska och engelska, då vi har elever i gruppen som har dessa språk som modersmål.

Hoppas alla får en trevlig helg.

Pop kan mai!

Malin