Vecka 36 2017

Förskolan Mangofjärilen

Hej alla

På fredagen hade vi dansstopp och lite avslappning efteråt, istället för röris. Veckas omröstning av glassmak resulterade i lime.

Veckan började med att vi lekte inne, för ute var det väldigt varmt. Vi läste sagan om Bulleribasius och barnen fick i uppgift att rita hur de trodde han såg ut. Boken saknade helt bilder så det tog tid att komma på hur han såg ut.

I tisdags stannade kvar på förskolan och hade bokstavs bingo. Det var roligt och vi pratade om att det gick att få bingo lodrätt, vågrätt eller diagonalt.  Under vilan läste vi sagan om Hans och Greta.  Det var spännande att se barnen leka att de tillagade bebisar på olika sätt hela eftermiddagen. De lekte tillsammans och klädde ut sig till häxor och vampyrer med magiska krafter.

Onsdagsförmiddagen inleddes utan Mangobarnen. På fjärilen rimmade vi och läste flera sagor tillsammans. Vi hann också med en stunds utelek innan lunch. Efter vilan läste vi ”Lilla Bror och lilla Syster”. Mangofjärilen pratade känslor och fick rita var känslan glad känns i kroppen på just mig.

På torsdagen var vi hos Aruna på hennes eko-farm, som ligger på en tropisk savann. Familjen strävar efter att ge ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt på jordklotet. De återanvänder material i stor utsträckning tom i sitt husbygge. Barnen fick skapa av återvinningsmaterial, dela glasflaskor så att de kan användas som ljushållare eller lampor och de som ville gick på tur i mangroveträsket. Det fanns burktelefon och barnen fick diska för hand med vatten hämtat ur brunnen.

På fredagen hade vi rörelse och den här gången lekte vi ”under hökens vingar kom”. Det var kul och en utmaning att hitta färger som ingen hade.

Den här veckan har vi läst klassiska sagor och på fredagen blev det ”sagan om Pomperipossa”. Även den sagan gav upphov till fantastiska teckningar.

Tack för en härlig vecka.
Mona och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Denna vecka har vi på Snäckan välkomnat två nya elever till klassen, Tuva och Bob och vi blir sakta men säkert fler och fler.

Skolarbetet fortsätter och ettorna har denna vecka fortsatt att arbeta med addition och antalsuppfattning. Vi har fokuserat på att jämföra antal denna vecka och arbetat med fler än och färre än. Vi har också spelat jackpot och skrivit upp talen som vi fick när vi slog tärningarna. Tvåorna har fortsatt med subtraktion och samt skillnaden mellan tiotal och ental.

Veckans bokstav denna vecka va M och den övade vi på både muntligt och skriftligt. Vi har också tränat på alfabetet och hur vi kan sortera in våra namn och olika bilder i alfabetisk ordning. Förskoleklassen har även fått träna på rim genom att spela rimmemory. Vi fick lära oss om synonymer och tvåorna fick en genomgång om meningsuppbyggnad med stor bokstav och punkt.

Vi har även arbetat om rymden och de olika planeterna i NO och i SO har vi dels fortsatt med att förstå vad SO innebär och kommit in på samhällskunskap. Vi håller nu på att jämföra skillnader mellan Sverige och Thailand.

Men torsdagen var ändå veckans höjdpunkt då vi spenderade vår samarbetsdag på Arunas Eco farm på Lanta Noi. Eftersom det var samarbetsdag så hade både lärarna och Aruna massa spännande uppdrag som barnen skulle genomföra tillsammans med sin grupp. Gruppen bestod av elever från alla klasserna och det var härligt att se hur roligt de hade och hur bra samarbetet fungerade.

Nu är det åter helg och dags att samla nya krafter inför nästa veckas spännande utmaningar.

Ha en fin helg.
Isabella

 

3-4:an Hajen

Hej igen!

Den här veckan har gått väldigt fort. Delvis kanske det berodde på utflykten vi gjorde på torsdagen till ekofarmen. På farmen gjorde vi samarbetsövningar då vi byggde saker av skräp, som kapsyler och sugrör. Dagens stora happening, som fascinerade många, var att ”skära” i glas med hjälp av ett brinnande snöre.

Andra saker vi gjort under veckan är att vi sett på film om istiden, lärt oss om kung Chulalongkorn och hans resa till Sverige som 100 år senare resulterade i thailändska paviljongen i Ragunda. Vi har tränat på att läsa en instruerande text, ett recept, och att skriva en egen instruktion. Fyrorna har tränat på adjektiv och treorna på ord som har tj-ljud, t.ex. kök, kjol, tjur, chips.

På engelskan tränade treorna på namn på kläder och färger. Fyrorna har också repeterat färger och att ställa frågor med hjälp av Where is…? Och What is..?

Ha det bra!
Nettan​

 

5-6:an Kokosnöten

Vi har under veckan fortsatt jobba med vårt dagboksprojekt i svenskan och nu är första kapitlen skrivna. Det är väldigt roligt att se hur engagerade eleverna är i detta.
På NO:n har några elever fortsatt att prata om kroppen och hur den fungerar. Den här veckan har vi pratat om andningen och gjort ett försök där vi kollat hur mycket luft det får plats i våra lungor. Eleverna fick själva klura på hur detta skulle kunna mätas, men det var inte så lätt, så fröken Malin fick ge ledtrådar.

I SO: fortsätter vi naturligtvis att följa vad som händer i omvärlden, genom att titta på Lilla Aktuellt och göra nutidsfrågor. Men vi har även jobbat vidare med geografi och lärt oss hur jorden ser ut inuti och hur den av inre krafter, under miljoner år, byggts upp. Vi har pratat om jordbävningar, tsunamis och vulkanutbrott och vår interaktiva karta har fyllts på men bland annat information om varför Italien drabbas av så många jordbävningar, samt information om vulkanen Etna på Sicilien.  På Sofia Distans har man den här veckan jobbat med media i SO:n.
I matten har vi fortsatt med geometri. Den här veckans praktiska uppdrag gick ut på att ta reda på mer om area. Vi har undersökt hur många kvadratcentimetrar det får plats på en kvadratdecimeter och på en kvadratmeter. Vi har också tagit reda på hur många människor det får plats på en kvadratmeter. För att göra det var vi tvungen att ta hjälp av både elever och lärare i snäckan och Hajen. Vi trodde aldrig att vi skulle få plats med så många personer, 15 barn och 5 vuxna. När vi visste skulle vi också ta reda på hur många personer det kan få plats i vårt klassrum. Svaret var häpnadsväckande, tänk att man kan klämma in ungefär 370 personer här!!! Det trodde vi verkligen inte.

Veckans höjdpunkt var besöket på Shaan och Jeevan´s ekofarm. Vi fick göra en massa olika samarbetsövningar bland annat bygga konstverk av gammalt skräp, bygga mänskliga pyramider och leta saker i naturen som vi organiserade i bokstavsordning. Men det roligaste tyckte vi i vår grupp var att skära i glas och på så vis göra till exempel en ljuslykta av en gammal flaska. Vi gjorde detta genom att vi fyllde en glasflaska med vatten, satte en bensindränkt bomullstråd runt flaskan och eldade på tråden. När den sedan brunnit ut doppade vi flaskan i vatten och då sprack den precis där snöret satt. Vi fick sedan slipa kanterna på flaskan och så var den klar att använda som ljuslykta. Under besöket på farmen fick vi också lära oss lite om vilka ekologiska fotavtryck vi gör.

På fredagar efter lunch, när vi får glass är en av vår grupps höjdpunkter. Den här veckan valde vi alla i vår grupp den nya glassmaken melon. Åsikterna om huruvida den var god eller inte gick dock isär.

Pop kan mai!
Malin