Vecka 36 2016

Mangofjärilen

En ny kompis började på Mangofjärilen och vi startade upp veckan med ”lära-känna” aktiviteter. Vi fortsatte med att ha engelska och dockan Owl berättade om ”the very hungry caterpillar”. Vi avslutade med att rita allt larven åt under sin färd och lärde oss om färger.

Förskoleklassen har byggt stapeldiagram och börjat med siffror. Vi har varit på bokstavsjakt och letat ord på bokstaven C. Vi avslutade med bowlingspel och huvudräkning.

Vi har lekt olika djurlekar och rollekar. Spelat spel, memory och pussel då barnen är mycket intresserade av dessa utmaningar.

På torsdag hade vi samarbetsdag på stranden. I olika åldersblandade grupper turades vi om att samarbeta. Vi hade olika samarbetsstationer allt från att flytta vatten, kasta kokosnöt, vända mattan, rulla diamantfotbollen till att lyfta flaskan.

Vi avslutade veckan med thai och Doeramon lärde oss en tredje fruktsång.

Ha en jätte trevlig helg!

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Vilken härlig avslutning på veckan vi fick- vackert väder och ansvar för fredagssamlingen! Svenskarbetet har visserligen handlat en del om att läsa och skriva, men speciellt för veckan har varit förberedelserna inför teaterföreställningen Snövit som vi spelade upp idag, fredag. Eleverna har varit väldigt ivriga och velat repetera många gånger! De var förväntansfulla och pirriga redan i början av veckan! Efter föreställningen var många av Snäckorna sugna på att spela upp teatern igen…

Veckans idrott hölls i salan, där vi började med att värma upp tillsammans. Därefter delades salan, och eleverna, in i fyra delar/grupper. Vi hade stationsträning, eller som en del föredrar att kalla det, tabata. Några stoltserade med träningsvärk dagarna efteråt. Det gillar jag eftersom det visar att man kämpat väl!

Samarbetsdagen på stranden var toppen! Stora som små hjälte varandra, lekte och hade roligt. Det är så härligt att se alla barn, stora som små, ta så fint hand om varandra!

Arbetet i de olika ämnena har rullat på med ”genomgångar” och eget arbete. Nytt för veckan är att vi arbetat i grupp med att lösa matematiska problem. Eleverna har delats in två och två och sedan fått ett problem att lösa. När alla grupper löst problemet får de berätta hur de tänkt och gjort för att lösa problemet. Det är intressant för oss alla att man kan lösa ett problem på många olika sätt.

Vi har även lärt oss om hur jorden och solen förhåller sig till varandra, exempelvis varför det är natt och dag på jorden samt vad ett dygn är. Vi förundras över att det kan vara så varmt som 15 miljoner grader inne i solen…

Stina

 

3-4:an Hajen

Nu har vi varit igång några veckor och det känns som rutinerna börjar sätta sig och att vi kommit igång bra med arbetet i de olika ämnena. Den här veckan har eleverna fått skriva faktatexter på datorerna på geografin. Texterna handlar om hur inlandsisen format Sverige och hur vi än idag kan se spår av isen i vår natur. I svenska har vi jobbat med skiljetecken och tränat vidare på alfabetisk ordning. Vi har också haft tyst läsning och fått lyssna på flera bokredovisningar. I matte har vi jobbat med tallinjer, tränat positionssystemet och haft problemlösning. Vi har jobbat med grundfärger på bilden, gjort muntliga övningar på engelskan och så har vi lärt oss att räkna på thailändska.

I tisdags hade vi tyvärr inte vädret med oss på idrotten men det löste vi genom att flytta lektionen till Salan istället. Vi började med en gemensam uppvärmning ledd av Stina innan det var dags för stationsträning med bl. a situps, squats, armhävningar, ryggövningar, upphopp, dips mm. Kul att se hur alla kämpade på!

I torsdags hade hela skolan samarbetsdag på stranden. Eleverna var indelade i åldersblandade grupper och fick gå runt på fem stationer och utföra olika uppgifter tillsammans. De fick bl. a lyfta en flaska med hjälp av snören och gummiband, kasta kokosnötter, skicka vatten från mugg till mugg och fylla en hink, förflytta sig på en matta utan att nudda sanden och köra tunnelboll. Allt fungerade jättebra och det är så roligt att se hur alla elever, stora som små, tar hand om varandra och jobbar ihop.

Ha en skön helg!

Tina

 

5-9:an Kokosbananen

Har i början av denna vecka varit lite sjukfrånvaro, men nu är alla friska och krya.

I tisdags gjorde vi en gemensam NO laboration med vatten. Vi kollade vilken effekt ytspänning har och gissade på om olika objekt flöt eller sjönk i vatten. Därefter fick eleverna lista ut varför olika saker flyter respektive sjunker i vatten.

Igår (torsdag) hade hela skolan en samarbetsdag. Eleverna var uppdelade i 5 olika grupper med 5-6 personer i varje grupp och skulle lösa olika problem tillsammans.

Idag (fredag) hade eleverna sin andra läxdag. Det var engelskaglosor, bokläsning minst tre timmar hemma samt en egen läxa där eleven skulle välja något som de behövde arbeta extra med. Det har gått bra, alla elever har valt något de tycker är extra svårt eller det de ligger efter med enligt planering.

Pelle