Vecka 36 2015

Förskolan Mangofjärilen

Denna vecka har vi fortsatt med lära-känna-lekar och väljar-stationer. De är vi som har haft ansvar för Salan så vi har övat på vårt uppträdande med sång, rörelse och musik. Två nya kompisar har börjat på Mangofjärilen och vi har alla lekt ihop.

Vi har varit på utflykt till Lanta Animal Welfare och vi välkomnades varmt av personalen.  Vi fick träffa en pigg katt som varit med om en olycka och amputerat ena benet. Vi tillbringade lång tid i ”happy cat house” där vi fick lära känna många katter.

Vi hade samarbetslekar på förskolan och avslutade med barnyoga mitt i veckan.  På eftermiddagen hade vi hela skolan sjunger i Salan och sjöng nya låtar till ukulelespel. Sångstunden var mycket uppskattad av barnen och en förälder var med och kompade på ukulele.

Barnen har utmanats med ”bokstavsjakt” då vi sökt olika ord på A. Vår nalle Mhé från Sverige har börjat följa med barnen hem för att lära sig mer om bokstäver och Thailand.  Mhé har med sig en loggbok som familjerna skriver i, sedan görs en återberättelse här på förskolan.

Vi avslutade veckan med Thai. Sharon lärde oss nya thailändska fraser och färger. Vi uppträdde i Salan med vår nya djungelsång med rörelser. Vi kryddade vårt uppträdande med rekvisita så att vi såg ut som riktiga apor.

Ha en jättetrevlig helg

Lill och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Detta har varit en toppenvecka!

Rutinerna har börjat sätta sig och barnen visar både trygghet och arbetsglädje. Det jobbas med bokstäver och siffror för glatta livet och de flesta har hunnit det mesta på sina planeringar. Veckans bokstav M hittade vi bl.a. i högläsningsboken som är Mio min Mio. Barnen vill höra mer och mer av boken, trots ett ganska svårt språk.

Eftersom vår klass heter Snäckan har vi gjort ett gemensamt arbete där barnen har målat varsin snäcka som vi satt upp på en gemensam ”havsbakgrund” som barnen också hjälps åt med. Det blev väldigt fint. Välkomna in och titta!

Tillsammans med Hajen och Kokosnöten har vi varit på studiebesök på Lanta Animal Welfare som är en organisation som tar hand om skadade och sjuka djur. Alla tyckte att det var jättemysigt med katterna och hundvalparna och vi fick en fin guidning av Maureen. Efteråt hjälptes vi åt med en gemensam diktering där barnen föreslog var sin mening som beskrev vad de sett och lärt sig på studiebesöket.

Hälsningar

Lena

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi kört igång på allvar i Hajen. Vi har fått ner alla våra läromedel och börjat bekanta oss med dem. Eftersom vi bakade chokladbollar till Salansamlingen förra veckan passade vi på att skriva recept och arbeta med olika måttenheter för volym. Vi har pratat om de olika förkortningarna l, dl, cl, ml, msk, tsk och krm. Vi har även repeterat omvandlingarna och räknat lite med dessa olika enheter och pratat om rimlighet.

I svenskan har vi arbetat med nyhetsartiklar från tidningen 8-sidor. Den här veckan lade vi fokus på innehåll och på svåra ord – både stavning och förståelse.

Vi har fått en ny klasskamrat, Anton, som började hos oss i måndags.

Igår var vi tillsammans med Snäckan och Kokosnöten på Lanta Animal Welfare. Det är en ideell organisation som tar hand om skadade och sjuka katter och hundar här på Lanta. De gör ett otroligt fint arbete och vi fick följa deras arbete, lära oss hur man kan hjälpa till och hur viktigt det är med organisationer som denna.

Ha nu en skön helg på vår vackra ö

Linda

 

5-8:an Kokosnöten

Andra skolveckan har passerat, tiden går verkligen fort. I onsdags välkomnade vi Maja till klassen. På onsdagen började också Ullis, som ska ha eleverna i so, sv och eng. Eleverna jobbar fortsatt bra i 5-8:an. De har ett driv att vilja hinna med allt de planerat för veckan. Tre elever höll en muntlig presentation om sin hemstad, vilket var väldigt intressant. Eleverna har lärt sig en hel del när de tagit reda på fakta om sin hemstad. Det är också väldigt bra träning att få tala inför andra. Vi är ju en liten grupp, så det underlättar.

Eleverna kommer att ha engelska glosor varje vecka från ons till ons. Eleverna får själva välja ut mellan 15-20 ord ur den text som de har jobbat med den veckan. Förhöret blir på onsdagar. Från och med nästa vecka ska eleverna få lägga in sina glosor på glosor.eu, vilket är en gratis sajt som hjälper elever att öva glosor. Användarnamnet kommer att vara Ullis15 och lösenordet Lanta. Eleverna ska döpa sina glosor med veckan då förhöret ska hållas och sina namn.

Vi kommer även att ha en period här i början då vi tränar multiplikationstabellen. Det kommer att bli ett test varje fredag. Övriga läxor har vi ingen speciell dag för. Om vi ser att eleverna blir efter i sin planering, eller om de behöver läsa på en viss sak lite extra eller inför prov, då skickar vi hem läxor och böcker samt instruktioner vad de ska läsa på. När spanskan kommer igång ordentligt så kommer det säkert att bli en läxdag för spanska ord också.

I torsdags gjorde vi terminens första utflykt till Lanta Animal Welfare. Det var ett uppskattat besök. Eleverna kunde kela med katter och hundar. Vi fick en bra redogörelse om organisationens historia. Vi fick höra många exempel på hur katter och hundar blev räddade på centret. Turen avslutades med ett besök bland hundvalparna. Det var många barn som gärna ville adoptera en hundvalp… Vi fick också reda på att Animal Welfare gärna vill ha hjälp att gå ut och gå med hundarna av allmänheten. Under besöket var det väldigt varmt och det är oerhört viktigt att ha med sig mycket dryck och gärna vätskeersättning på utflykter.

Vi hoppas ni alla får mycket sol i helgen.

Magnus & Ullis