Vecka 36 2014

Förskolan MangoFjärilen

Den här veckan fick vi på Mangofjärilarna äran att hålla i Salans sammankomster.  I måndags välkomnade vi alla tillbaka efter helgledigheten och reflekterade tillsammans om vad vi upplevt. Vi informerade om veckans två utflykter till Lanta Animal Welfare.

Vi har blivit inspirerade av boken Liten blir stor elefant av Ulla Lager som beskriver elefanters liv. Vi har alla erfarenheten av att ha sett elefanter på Koh Lanta. På idrotten gjorde vi en egen drama och rörelsesaga om elefanter. Vi har även sjungit om och rimmat på ordet elefant. Vi har lärt oss mycket om elefanters liv och hur de beter sig. När vi åkte på utflykt såg vi en elefant komma på vägen med en man sittandes på elefantens huvud. Då vi på morgonen diskuterat om hur många ton tung en stor elefant kan bli. Att en nyfödd elefantunge är lika tung som två vuxna människor. Den upplevelsen var pricken över it då man lätt kunde se hur liten mannen var i förhållande till elefanten.

På utflyktsdagen kom Maureen som driver Lanta Animal Welfare och hämtade oss. Hon visade runt oss när vi kom fram och berättade med stark inlevelse om  hur de hjälpte många skadade djur som farit illa på Koh Lanta. Barnen lyssnade intensivt och med stort intresse. Vi var inne i katthuset och kom nära djuren. Vi fick se en veterinär behandla en liten katt som hade fel på sina ögon. När vi kom tillbaka till förskolan lekte barnen Lanta Animal Welfare och var veterinärer som opererade och räddade djur.

När vi hade Thai med Sharon kom vår vän elefanten Chang och hälsade på. Vi lärde oss enkla fraser, räknade, lekte och sjöng på Thai.

Vi avslutade i Salan genom att gemensamt prata om veckans upplevelser. Vi på Mangofjärilarna gjorde drama och rörelsesagan om elefanter.

Ha en toppenhelg!

Lill

 

1-7:an Hajen och Kokosnöten

Hajar och Kokosnötter har fortsatt arbeta med valet och hur Sverige styrs. Vi kommer att arrangera ett skolval nästa fredag så barnen får prova på hur det kan se ut och gå till i en vallokal.

Vädret har varit fantastiskt hela veckan. Idrottslektionen på stranden i tisdags bedrevs under klarblå himmel och vi fortsatte med en del kullekar, men provade även en del bollekar.

I torsdags hämtade Maureen oss och skjutsade oss till Animal Welfare, där vi fick en guidad tur bland herrelösa eller skadade hundar och katter. Barnen var mycket engagerade och förmiddagen blev väldigt givande. Barnens bidrag till djuren kommer väl till pass, då Maureen berättade att det krävs 250.000 baht i veckan för att kunna driva stället.

Avslutningsvis följer en kort saga hämtad ur verkligheten:

Det var en solig morgon på Koh Lanta. Ön vaknade sakta till och människorna gjorde sig redo att påbörja arbetsdagen. Intet ont anande kom Haleia, Lilla Svenska Skolans städerska, till jobbet. Medan hon svepte sin sopkvast över ett klassrumsgolv närmade sig banantjuven från förra veckan sig hennes medhavda lunch. Denna hade hon placerat på muren utanför klassrummet Kokosnöten. När läraren öppnade klassrumsdörren inifrån tog denne, bokstavligt och bildligt, apan med handen i risburken. Haleia blev naturligtvis mycket förargrad och det hon skrek medan hon fördrev apan från skolans område kan man bara gissa sig till. Han har inte setts till sedan dess.

Trevlig helg!

Olof och Linda